Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kulka 8

Czy skurcze zawsze wiaza sie z bolem krzyzowym?

Polecane posty

Gość kulka 8

WWlasnie cos strasznie mnie 'kurczy' w brzuchu,ale nie mam boli krzyzowych i tak sie zastanawiam czy to juz to?

Nie zawsze.Skurcze dzielą się na:- brzuszne- krzyżowe- krzyżowo - brzuszneTe pierwsze to tylko i wyłącznie podbrzusze. Szczęściary, które miewają tego typu skurcze - moga nawet nie wiedzieć kiedy robi im się 10 cm rozwarcia ;)

Gość kulka 8
bo mi tak brzuch twardnieje momentami,ze ja juz sama nie wiem czy to skurcz czy cos innego..

Poczytaj o skurczach Braxtona-Hicksa - to skurcze przepowiadające, z reguły niebolesne. Nieregularne. Swiadczą o przygotowywaniu się macicy do porodu ale nie oznaczają rozpoczęcia się akcji porodowej.

Gość kulka 8
no dobrze,ale jak mam odroznic te prawdziwe od ' falszywych' tylko regularnoscia? jestem juz dzien po terminie

tak jak ngLka pisze, ja na przykład nie wiem i nigdy nie wiedziałam co to są bóle krzyżowe i fakt - rozwierania nie zauważyłam ani ja ani położna w UK (twierdziła ze jeszcze nie rodzę :P ) dobrze że do szpitala było blisko bo mnie bóle parte chwyciły w domu :D

Gość kulka 8
No to niezle sie sklada bo ja tez jestem w uk i dzis polozna pomacal mi brzuch i powiedziala,ze jeszcze nie rodze,. ale do diabla, stawia mi sie ten brzuch. A zadnego rozwarcia mi nie sprawdzala, bo oni robia to dopiero tydzien po terminie, czyli tak naprawde nie mam pojecia czy nie jestem rozwiedziona trche;)

kulka 8 problem polega na tym, że jeśli masz same brzuszne, to nie odróżnisz, dlatego musisz się obserwować i ufać intuicji, nie lekceważyć sygnałów, jakie wysyła ciało.najpierw musi odejść czop śluzowy i wody płodowe a przede wszystkim skurcze muszą stać się regularne.Jak brzuch będzie twardnieć regularnie co 10 minut, to zbieraj się do szpitala.

Gość kulka 8
dziekuje Ci za odpowiedzi. wody sa czop tez, bo nic jeszcze nie zauwazylam, wiec sobie poczekam. A moze to zwyczajne twardnienie bo mala sie tak rozpycha i bije w dol. nie wiem

dla pocieszenia dodam, że przepowiadające skurcze wystepują u wszystkich natomiast skurcze świadczące o rozpoczętym porodzie są bolesne. Poczujesz się jak na miesiączkę (przy samych brzusznych).

mi położna położyła rekę na brzuchu w momencie skurczu i liczyła ile on trwa (to było wtedy jakoś po 16-tej) po czym wysłała do domu bo to jeszcze nie poród, zaleciła ciepłą kąpiel i jak skurcze będą już bardzo mocne i będą trwały przynajmniej 1min czy ileś tam (nie pamiętam teraz) to wtedy mam przyjechać. Po drodze skoczyliśmy do sklepu, korki niemiłosierne bo to wszyscy do domu wracali z pracy, w domciu weszłam do wanny z bardzo ciepłą wodą i polewałam sobie brzuch - poleżałam tak z godzinę. Potem położyłam się na łóżku i w pewnym momencie czuje takie parcie (to było silniejsze ode mnie) - jedne, drugie, bach wody odeszły :D to szybko się wytarłam, ubrałam i w te pędy do szpitala. Wody odeszły mi o 19:10, o 19:35 byłam na prodówce a o 19:55 urodziłam córcię - życze tak szybkiego i prawie bezbolesnego porodu :)

Gość kulka 8
a ja ide do wanny, zobaczymy co sie wydazry, odezwe sie troszke pozniej, dzieki dziewczyny

Gość kulka 8
jestem z powrotem, raczej nic z tego nie bedzie dzisiaj:)

:DPamiętaj tylko, że dzieci lubią rodzić się w nocy a już szczególnie podczas pełni ;)

Gość kulka 8
Tak czy inaczej juz by czas byl na ta moja mala. ngLka a Ty rodzilas w terminie?? z om czy moze usg?

Ja miałam monitoring, więc rodziłam wg terminu wyznaczonego na czas owulacji. pokrywało się tak czy siak z USG i OM bo owu miałam w okolicy statystycznego 14 dc.I tak nie urodziłam w terminie, miałam cc 11 dni później. Córka nie zeszła do kanału rodnego, szyjka się nie rozwarła i dopiero po trzeciej oksytocynie odeszły wody, Nie było raczej na co czekać.

Gość kulka 8
aaa to takie buty. Nie chce czekac jeszcze tydzien. no ale coz, nic na to nie poradze, ateraz spadam spac, bo oczy sie zamykaja. Milej nocy:)