Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ONANNANNANA

DZISIAJ BYLI U MNIE SWIADKOWIE JEHOWY I

Polecane posty

Gość doktorowa puknij się
z biologią to chyba dziewictwo Maryi nie ma nic wspólnego? Podkształć się ze swojej religii a potem dopiero broń sekciarzy :O

Gość pytanko9898
a ja mam pytanko. kiedyś slyszalam, ze SJ oranizuja wieczorki, gdzie malzenstwa wymieniaja sie partnerami...? prawda to?

Teraz macie zagadke :) "wiecie gdzie najchetniej jezdza na wczasy SJ? I gdzie ich pełno w wakacje??" wiecie?

Gość drogie dzieci
BAZIENKA ale mnie ubawilas,jaka znajomosc tematu,gratulacje. ONI reprezentuja t.z.Nowy Swiat,przedsmak Krolestwa Bozego. Nie musisz sie z nimi zgadzac.Dmuchanie na zimne daje efekty. Sama tez mysle,ze skrecili na niewlasciwe tory ale narazie nie ma nic innego no moze Badacze Pisma,a moze Zydzi sie ockna??? POzdrawiam wszystkich. Lidia

Gość drogie dzieci
SZYYYMON Ty zepsuty dzieciaku,co ci po glowie chodzi. Przeciesz wszyscy wiemy,ze udajesz zlego. Polecam,ks Objawienia 22,11,pozdrawiam,mamusia

Gość drogie dzieci
Wygrany chlopcze pogadasz z chomikiem??ok. to pogadamy Zachomikowalam sobie troche marchewek,troche suche juz,ale co tam...hmmm jak mysle,ze oni/no wiesz,ja nie mowie brzydko/tam,wtym nowym swiecie beda mieli duzo soczystych marchewek,to,to.../no dobra,juz sie zamknelam.Pozdrawiam, Chomikowa.

Gość drogie dzieci
Matka Boska Krakowska,Matka Boska Czestochowska,Matka Boska Cyganska,Matka Boska Drasnieta/no ta ze szrama na policzku/, ze nie wspomne o Murzynskiej.O co tu chodzi,moze ktos powiedziec, Chomik o co tu chodzi? W szoku

Gość dziewczyna Granta
wiesz dlaczego ta rozmowa przyniosła Ci ukojenie? bo Oni noszą ze sobą książke, w której mają dokładnie opisane jak zachować się w danej sytuacji, np. jezeli bedziesz wygladala na smutna, czy jezeli bedziesz w trakcie przygotowania obiadu itp.

dzieictwo Maryji nie ma nic wspolnego z biolgia czlowieka? ciekawe a z czym z psychologia? to ona nie była człowiekiem? a znasz jeszcze inna kobieta ktora zaszła bedac dziewica? sam/a sie doucz prymitywny matole, przez takich jak tym ten kraj jest ciągle w sredniowieczu, w krasnoludki tez wierzysz? to spoko ,ale nie wszyscy sa tacy stuknieci

Gość drogie dzieci
Nie gadaj,i co chcieli????Marchewki ci dac???....

Gość drogie dzieci
NIe byla czlowiekiem,to kim,doktorowa?

Gość pieprzycie farmazony
i kłamiecie wyrzucili mnie z organizacji świadków Jehowy, bo zaczełam popalać - tu jeszcze starali się mi pomóc, ale doszły problemy małżeńskie i moje odejście od męża i poznanie kogoś, za niewierność wywalają na zbity pysk. I wcale nie są fanatykami, wierzą w coś, starają się godnie żyć. Byłam w organizacji prawie 8 lat, sptkałam wśród świadków wielu wspaniałych ludzi, sympatycznych, ciepłych i bezinteresownych.

Gość druga dziewczyna Granta
NO CO? GRANT LUBI DZIEWCZYNY

Gość doktorowa ale
"oni wiedza ze matka Jezusa była Maryja tylko nie wierza ze była dziewica...ale w to chyba nikt normalny z odrobina wiedzy o biologii nie wierzy? chociaz tu jest wszystko mozliwe...." urodziła z niepokalanego poczęcia, ale dziewicą nie była po urodzeniu Jezusa, bo miała męża Józefa i jemu też od życia się coś należało, w końcu byli małżeństwem i tyle...

Zydzi ukamionuja

Poganie zloza na ofiare

A satanisci,to samo co Katolicy tyle,ze do gory nogami

Raczej KOCIE|||MIALLLLL

Gość KOTKA GRANTA
CO????NIE MACIE JUZ OREZA???

Gość KOTKA GRANTA
Miiiaaaalllll

Gość KOTKA GRANTA
Szyyymooon|||| przydeptujesz mi ogon|||||||||||

Gość antyam
Szymon91, bredzisz, ŚJ wcale nie mają zakazu pisania na forach. A zebrania mają miejsce 2x w tygodniu (od niedawna, przedtem 3x). Nie wymyślili Boga, wierzą w tego samego, co katolicy, tylko inaczej i uznają JHWH (czytane różnie) za Jego imię. Cieszą się, gdy ktoś ich źle traktuje z powodu tego, że są ŚJ i głoszą, ponieważ w Biblii jest zapowiedziane, że w "czasach końca" prawdziwa religia będzie głoszona, a prawdziwi uczniowie- prześladowani. Do tego, im bardziej są znienawidzeni przez pozostający w mocy Szatana świat, tym bardziej są kochanymi dziećmi Bożymi. "Biblia ma 1 wersję"- nie da się tak powiedzieć. Miała- owszem. Ale była przepisywana, analizowana i tłumaczona tyle razy, że funkcjonuje w wersjach, które różnią się między sobą. Z jednej strony, różnice te są nieznaczne, z drugiej- miejsce postawienia przecinka zmienia sens i dogmaty wiary. Nie werbują na siłę. Gdyby tak było, już byłabym ŚJ i Wy wszyscy, którzy tak się nabijacie i zrzymacie na to wyznanie. Szymon + mają wprawę- oni wcale nie wyparli się Marii. Uważają, że była czystą, mądrą, dobrą i bogobojną dziewczyną, która w cudowny sposób została matką Jezusa. Ale nie modlą się do niej. Nie mają świętych. Modlą się tylko do Boga, za pośrednictwem Jezusa. Wygrany...- nie nazywaj ich "jehowitami". Po pierwsze, to nazwa, której oni nie uznają za swoją, nie funkcjonuje inaczej jak tylko obelga. A używając jej w sensie negatywnym, zeszmacasz imię Boga. Ok, mozesz nie wierzyć, że Bóg ma na imię Jehowa, tylko zważ, że to imię funkcjonuje od korzeni chrześcijaństwa, czyli w Judaiźmie. Żydzi zapisywali to imię jako JHWH, bez używania samogłosek. ŚJ wstawili te prawdopodobne, ale nie upierają się, że to na pewno te samogłoski. Bazienka- nie ma zakazu pójścia na pogrzeb. Toasty np. na weselach są wznoszone, zależy jakie. Kaszankę jadają, ale koniecznie bez krwi. Przeszczep jest pozostawiony sumieniu. Znam sołtysa ŚJ (traktuje to jako normalną pracę, funkcję społeczną, czuje się "gospodarzem-opiekunem" wsi). ŚJ oglądają filmy (ale zachęcają do ograniczenia tej rozrywki, i do ostrożnego wybierania tytułów). Usprawiedliwianie się? - robią to, oczywiście... Spotkania młodzieżowe- organizują. Zwykle jest obecny ktoś starszy, a najlepszą zabawą są quizy o tematyce religijnej... Co do modlenia się- w ramach niezanieczyszczania "religii prawdziwej" są przeciwni ekumenizmowi, ale modlą się też z osobami nieochrzczonymi, na początek i koniec tzw. studium biblijnego. Namiętność w małżeństwie nie jest limitowana, mieszane opinie są nt. seksu oralnego i analnego (jako że pochodza od homoseksualistów, którzy nie mogą "normalnie współżyć). Tańczą nie tylko z małżonkami. Czytają starą literaturę, jeśli mają ochotę lub potrzebę. Ale stale wychodzi świeża, czytanie i analizowanie jej na bieżąco pochłania dużo czasu. Głoszenie- niby każdy ŚJ ma obowiązek głosić, ale niektórzy nie robią tego w ten sposób, że umawiają się parami i głoszą, tylko robią to wyłącznie przy okazji- np. w kolejce do dentysty, na rybach... Psychiatra i psycholog- korzystają, jak najbardziej. Ale uważają, że sama chemia, bez wsparcia Boga to niewiele. Studiują, może poza filozofią itp. Biorą nadgodziny, choć niechętnie, niekoniecznie z powodu przeznaczenia jak najwięcej czasu na głoszenie. Mają wprawę... - mogą czytać książki, które nie są ich wydawnictwa lub nie są lekturami. Aha, nie "świadkowie jechowi / jehowi", bo to nie przymiotnik. Świadkowie - kogo- Jehowy... I nie opowiadaj bajek, nikt tam nie musi się na zgromadzeniu przyznawać do niczego. Owszem, jak ktoś ma coś poważnego na sumieniu, powinien pójść na rozmowę z tzw. starszymi. Może zostać otoczony opieką duchową i wsparciem, ale moze też zostać wykluczony. Wówczas inni ŚJ traktują go jak obcego, "nie poznają" na ulicy. A jakby zechcial powrócić i znów przychodził na zebrania, nikt mu ręki nie poda (zanim w pełni się nie poprawi i będzie znów czysty). Ladaco - w pismach i książkach, które na zebraniach studiują ŚJ, są pytania sformułowane tak, że odpowiedź jest w tekście. Te teksty są rozważaniem i tłumaczeniem zarazem. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś odpowiedziała inaczej, ale musisz umieć to uzasadnić i pewnie zostałabyś skorygowana. Co do kontekstu i wyciągania z niego fragmentów Biblii- to częsty zarzut wobec ŚJ, ale ja tego nie lubię, chyba, że ktoś podaje konkretny przykład, w przeciwnym razie takie zarzuty są dość mętne i można skierować je pod adresem każdego wyznania. Szymon- papież nie jest dla ŚJ autorytetem, więc jak najbardziej- w ich oczach postępuje niesłusznie pod wieloma względami. Ale i tak, jeśli chodzi o kontakt z innymi religiami i wyznaniami- nie uważasz, że ten "ekumenizm" jest pokazowy i zwykle od święta, a na co dzień władze kościołów nie pałają do siebie braterską miłością? Co do bratania się "szarych owieczek" z innowiercami, to nigdzie nie jest to zalecane (zabraniane też nie). Chodzi o to, by nie ryzykować, że zboczy się z "jedynie słusznej" drogi. Bazienka- nie pójdziesz do piekła wg "ichszych standardów", bo wg nich piekła nie ma ;] Cukierasekk - nie zgadzam się, że KK powinien chodzić do ŚJ na korki z korepetycji. Jedni i drudzy bywają diabła warci. Pytanko- nie, to nieprawda. Doktorowa House- wg ŚJ Maria była dziewicą rodząc Jezusa, ale później miała dzieci z Józefem. Czarnawiedźma- mam dużo znajomych ŚJ, nawet więcej niż znajomych, od lat. Nawet miałam zostać jedną z nich. Nie odeszłam, ale nie wiem, jak będzie. Owszem, sa wśród ŚJ osoby o wielkim sercu, skromne, serdeczne, głęboko wierzące, uczciwe. Ale teraz, po latach widzę, że- jak w każdej wierze- to są wyjątki. Patrząc szerzej i głębiej- oni też ulegają słabościom i postępują źle. Głoszą miłość, a robią świństwa. Nawołują do czystości, a uprawiają seks z kolejnymi chłopakami, dziewczynami. Oficjalnie są wzorowymi rodzinami, ale zdarza się, że rodzeństwo się nie cierpi albo dorosła córka wyżywa się na matce. Mówią, że są braćmi i są jednością jako światowy zbór- a nie są przekonani w pełni do tego, co zarządza i wypuszcza Watchtower. Dla mnie problemem jest to, że ŚJ jako "prawdziwa wiara" miała się wyróżniać na plus. Pod wieloma względami tak jest. Ale jednocześnie za dużo tam patologii. Szymon- czy masz na myśli wyjazdy ŚJ "na ośrodek"?

Gość KOTKA GRANTA
Dobrze wam tak,a byko kocie ogonki przydeptywac???

Gość KOTKA GRANTA
Szymon,spoko|||