Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietawholandii

prawidłowa długość płodu POMOCY

Polecane posty

Gość kobietawholandii

byłam dzisiaj u położnych, które robiły mi USG. Kobieta powiedziała że moje dziecko może mieć za krótkie nóżki. Jestem w 26 tygodniu ciąży moje maleństwo ma 19.7 cm długośći wagi nie znam. Czy ktoś może mi powiedzieć jaka powinna być długość nóżki stworka i czy mały nie jest zamały. pomocy bo zamiast się cieszyć że widziałam moje dziecko to ja siedzę i ryczę.

no na tym etapie dziecko ma około 30cm, ale ciężko go dokładnie wymierzyć, bo jest już zbyt duże. Mi lekarz określał prawidłową długość po zmierzeniu kości udowej i wagi malucha. Może Twoje dziecko jest poprostu drobne?? Bo jeśli chodzi o za krótkie kończyny w stosunku do reszty ciała to nie jest to dobry znak chyba.

Gość nie przejmujj sie
ja miałam robione 2 usg. jedno w 20 tyg. drugie w 21 i na pierwszym wyszło ze dzieco ma długie nogi lekarz sie smiał ze piłkarz bedzie a na drugim u innego lekarza na gorszym sprzecie robiła mi połozna i wyszlo ze dzieciaczek ma b. krutkie nóżki i prawdopodobnie bedzie malutki teraz jestem w 35 tc. a niunia coraz wieksza i świetnie sie rozwija i rosnie wiec to moze wina sprzetu

Gość nie przejmujj sie
dziecko w 26 tyg. powinno miezyc ok.23 cm i wazyc ok 900g. ale kazde rosnie indywidualnie jak mowil lekarz do 20tc wszystkie dzieci rozwijaja sie jednakowo dopiero po 20tc zaczynaja rosnac swoim tempem dlatego niektore rodza sie mniejsze a inne wieksze

U mnie na USG wychodziło że młody ma baaaaaaaaardzo dużą głowę-różnica do brzuszka i nóżek aż 7 tygodni:(:(:(Robili mi USG co 2 tygodnie ale nie sie nie zmieniało a ja odchodziłam od zmysłów i ryczałam..... I wiesz co?Mój Daniel urodził sie z główą małą:):):)Nie wiem jak to możliwe ale główka była normalna.Dodam że USG miałam robione na różnych sprzętach!!!!!!!!! Okazuje się że nie można wierzyć do końca sprzętom...mało tego-lekarz pomyli się o jeden milimetr a na opisie wychodzi 1 centymetr!!!!!Nie bierz do głowy i ciesz się swoją ciążą bo napewno wszystko jest w porządku a dopiero Twoje nerwy dają maluchowi popalić!Głowa do góry,wszystko jest ok!!!Wierzę to z całego serca i ty też uwierz:):):)

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaassssss
dziecko moim zdaniem wcale nie jest za małe bo zawsze jest plus minus 12 dni a dziecko mogło byc n.p skulone poza tym warto powtorzyc usg na innym sprzecie

mój maluch tez wg USG miał o kilka tygodni za małą głowę ale ja sie tym nie przejełam, urodził sie jak najbardziej normalny z dużą główką. Maszyna i lekarz czasem sie mylą, jesli sie martwisz to powtórz badanie u innego lekarza

Gość kobietawholandii
Dziękuję za słowa pocieszenia ale jak chyba się domyślacie i tak ciągle o tym myślę. Znalazłam w okolicy polskiego ginekologa i jutro do niego idę. Zyczcie mi a przede wszystkim mojemu maluszkowi powodzenia. Jutro napiszę co z tego wyszło.

Gość moj synus kiedy mialismy
robone usg na poczatku 21 tc mial wedlug poloznej duza glowke i duzy brzuszek w porownaniu do konczyn...Glowke mial na 23 tc, a brzuszek na konec 22 tc, a zaznaczam, ze bylismy na usg na poczatku 21 tc (dokladnie 20, 1 tc) tez sie tym cholernie martwie, bo nie wiem co to znaczy. Polozna powiedziala, ze jest ok...

Gość kobietawholandii
Witam wszystkich, już znowu jestem szczęśliwą przyszłą mamą. Finał mojej historii jest taki, poszłam do innego lekarza i okazało się że wszystko jest jak najbardziej w normie. Nie mógł chłopina zrozumieć na jakiej podstawie położna postawiła taką diagnozę. Dowiedziałam się również że nie pierwszy raz przychodzi do niego kobieta przestraszona po wzycie u holenderskich położnych. Jedno jest pewne moje maleństwo jadę urodzić do Polski bo tutaj się boję. Poza tym do tej pory nie mogę zrozumieć jak ktoś, bez żadnej pewności, może postawić taką diagnozę, odesłać kogoś do domu i zostawić go samego z taką wiadomością. Dziękuję za słowa wsparcia i jeżeli komuś coś takiego się przytrafi to radzę zacząć od konsultacji a nie od martwienia się, bo nie potrzebnie wczoraj zrobiłam sobie a przy tym dziecku piekielny dzień. Pozdrawiam!!!

Gość tez mieszkam w holandii
Ja takze mieszkam w Holandii, od 8 lat i wlasnie jestem w ciazy z moim pierwszym synusiem (22 tc). Narazie wszystko przebiega ok, mam bardzo fajne polozne i ogolnie jestem bardzo zadowolona sposobem, a w jaki sie mna zajmuja, ale tak samo jak wszedzie roznie to z ta opieka bywa...W PL tez nie jest wszystko takie rozowe (moja kolezanka rodzila w zeszlym roku w sierpniu i miala bardzo niemila i dziwna ginekolog). W kazdym razie zycze zdrowka tobie i malenstwu:) Wszystkiego dobrego i niech maluszek zdrowo rosnie.

Gość do kobietawholandii
możesz mi napisać w jakiej miejscowości przyjmuje ten Pl ginekolog? i jeśli możesz to poproszę numer telefonu :) Ile bierze za wizytę? i czy może przyjmuje na ubezpieczenie Menzis? Z góry dziękuję :) i życzę pomyślnego rozwiązania :)

Gość a ja sie zapytam tak czy
ty przypadkiem zle nie zrozumialas tej poloznej? Moze jej chodzilo o dlugosc maluszka od glowki do pupci, a nie calosci od glowki do konca nozek?? Pewna jestes, ze ja dobrze zrozumialas?

Gość kobieta w holandii
Nie zaglądałam na tą stronę od dawna i przepraszam że dopieroodpowiadam. Ten lekarz przyjnuje w Kleve (Niemcy) oto adres i telefon: Roman Kciuk Brahmsstr. 1 47533 Kleve, Germany +49 2821 12424 Za wizytę zapłaciłam 45 euro w tym było tylko USG za dodatkowe badanie więcej się płaci. Nie wiem na jakie ubezpieczenie przyjmuje ale raczej na wszystkie niemieckie a jeśli twoje jest holenderskie to możesz wysłać rachunek od lekarz, moja znajoma tak robiła. Polecam tego lekarz to naprawdę konkretny facet, i to nie tylko moja opinia. A co do zrozumienia położnych to długość maleństwa podałam ze zdjęcia i to może mój błąd ale jak inaczej mogłam zdozumieć gdy ktoś mówi mi że moje dziecko prawdopodobnie ma za krótkie nóżki, że one mogą jeszcze urosnąć ale teraz są za krótkie. Chyba nie znam osoby która taką opinię by zignorowała. Pozdrawiam!!