Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdjkjd

cxo zrobic na kolacje z okazji rocznicy?

Polecane posty

Gość sdjkjd

Dzisiaj mija 4ta rocznica odkad jestesmy razem. Co moge zrobic dobrego na kolacje z tej okazji, niedrogiego i jednoczesnie zeby pasowalo do wina?

Bigosik z kalmarów - niedrogie, wykwintne i pyszne :) Wczoraj robiłam. Chcesz przepis?

Gość sdjkjd
dawaj, tylko skad wziasc kalmary?

Kupujesz tuszki w supermarkecie - na stoisku z owocami morze. w carrefurze jest promocja od dzisiaj - kg. za 13 zł..

Składniki na 2 osoby: - 0,5 kg tuszek kalmarow - Marchew - łyżka koncentratu pomidorowego - łyżka keczupu - łyżka masła' - sól, pieprz, utłuczone w moździeżu : liść laurowy, ziarna ziela angielskiego - szczypta przyprawy ziołowej {prowansalska lub do ryb]

Tuszki gotujemy w wodzie z sola - 30 min. Cedzimy, po przestudzeniu kroimy w cienkie paski. W szerokim rondlu podgrzewamy na masle pokrojoną w piorka cebule - az się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, wszystkie przyprawy, utartą na tarce z duzymi otworami marchew, mieszamy, skladniki dusimy przez 5 min, wkladamy kalmary i wlewamy rosół. Bigosik gotujemy przez 5-7 min na niewielkim ogniu. Gdy trzeba doprawiamy do smaku - potrawa powinna miec wyrazny, pikantny smak z dominujaca nutą pomidorów. Podajemy z ziemniakami puree lub z ziemniakami z wody posypanymi obficie zieleniną. Pasuje do tego białe wino.

Gość sdjkjd
Nie mam tylko blisko carrefoura :/ Musze wymyslic cos innego.

To kup w innym supermarkecie. Cena nie przekracza nigdzie 20 zl za kg....

Gość ja to myślę
Zrazy wołowe z kaszą gryczną i surówkę z kiszonej kapusty. Zamiast wina Wyborowa.