Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

carrycarry

pielęgnacja urody w ciąży

Polecane posty

jak dbacie o urodę w ciąży? przeczytałam na ten temat kilka artykułów i wychodzi z nich na to , że właściwie nic nie wolno kobiecie w ciąży i ma się cieszyć,że jest naturalnie piękna

Gość oxy
tzn. np czego nie wolno?

Gość no ja jestem w 32
manicure, pedicure, 3x peelin calego ciala, henna, zero odrostow, maslo do ciala dla kobiet w ciazy, depilacja, 1x w tyg algi ba twarz

Gość Marta1979....
W ciazy wszystko prawie wolno ,oprócz solarium.

Gość no ja jestem w 32
bzdura z tymi wlosami, jedyne co to do 3 miesiaca ciazy nie nakladac farby na skore glowy bezposrednio

Gość gdzie przeczytalas ze
nie wolno farbowac wlosow??? Przeciez to zabobon sprzed 100 lat i kazdy lekarz ci to powie!! Moja mama farbowala cale zycie wlosy, a urodzila 2 zdrowe corki, moja siostra tez i takze ma 2 zdrowe corki, juz nie mowiac o ciatkach i kolezankach...wiec to bzdura na pulkach

Gość a mnie lekarz
zabronil rozjasnic wlosow/odrostow

Mój lekarz też sądzi, że najgorzej na samopoczucie dziecka w brzuchu wpływa jak mama jest zaniedbana i z tego powodu smutna i zestresowana. Przyznam się, że nie stronie w ciąży od kosmetyków, maluję się, staram się jakoś fajnie ubierać ale mam do siebie przez te wszystkie wynurzenia z net wyrzuty sumienia (zwłaszcza, że umówiłam się w piątek na farbowanie i strzyżenie). Ostatnio czytałam na forum, że od kremów na rozstępy można poronić a jak zetniesz włosy w ciąży to dziecko będzie miło krótki rozum zaś od farbowania urodzi się rude. Śmiać się czy płakać???

a i zapomnialam napisac co ja robie (koncowka 22 tc): - chodze 2 razy w tygodniu na basen, farbuje odrosty, depiluje nogi depilatorem elektrycznym i ogolnie gole wszystko, co trzeba ;), uzywam oliwke dla kobiet w ciazy, balsam brazujacy do nog, manicure, pedicure, maluje sie normalnie, uzywam czasem maseczek i peelingow (peelingow zadko, bo moja cera ogolnie nie lubi byc "zdzierana", nigdy nie lubila), chodze do kosmetyczki na regulacje brwi... ogolnie robie wszystko to, co przed ciaza i nie widze w tym nic nadzywczajnego i niebezpiecznego. Jedyne, z czego zrezygnowalam to krem do twarzy z kwasem glikolowym (ktorego uzywalam zawsze na noc), ale teraz na dniach i tak bym go odstawila tak gdzies do pazdziernika, bo nie zaleca sie kwasow w okresie wiosenno-letnim.

Gość do a mnie lekarz mam takie
pytanie: ile lat ma twoj lekarz (jesli nie znasz dokladnie wieku to chociaz podaj na oko jak sadzisz)?

Gość a mnie lekarz
okolo 45 :(

Gość a mnie lekarz
no moze 40. i dlatego jestem strasznie zdziwiona. na ciemno pozwolil na blond nie :(

Gość oxy
24 tydzień - manicur, depicure, woskowanie, co 3 tyg farbuje włosy, basen, krem na rozstępy, paznokcie akrylowe, balsam nawilżający, maseczki jak zawsze, czasami 5 min w solarium, balsam brązujący Nie widzę różnicy w pielęgnacji z czasów przed ciążą.

Gość a mnie lekarz
oxy jesli mozna to skad taki nick?

Gość oxy
....z głowy?

Do a mnie lekarza - dziwny ten twoj lekarz...ja tez rozjasniam (zawsze robie tylko odrosty) i mi powiedziala, ze zaden problem i ze kiedys tak bylo, ze nie zalecano farbowania wlosow, bo byly starego typu farby, a w obecnych czasach to zaden problem i kobieta zadbana czuje sie lepiej, niz zaniedbana, a samopoczucie i brak stresu (niekoniecznie jesli chodzi o wlosy ;), ale tak ogolnie) sa o wiele wazniejsze dla dziecka.

Gość a mnie lekarz
bo skojarzyl mi sie z inna osoba z forum

fajnie czytać, że z powodu ciązy nadal o siebie dbacie i jesteście atrakcyjnymi kobietkami z brzuszkami

Gość a mnie lekarz
no wlasnie zdziwilo mnie bardzo to co powiedzial i teraz sama niewiemco robic ;)

Gość zakretka
Teraz chyba dbam o cialo wiecej niz przed. Dwa razy dziennie smaruje sie oliwka, wloski farbuje, manicure, pedicure, spacerki, zdrowa dieta... lepiej sie czuje gdy dbam o siebie, bo podczas i po ciazy przeciez tez jakos trzeba wygladac.

Ja również uważam, że kobieta w ciąży (jeśli w miarę dobrze oczywiście znosi ten stan) nie powinna zaniedbywać pielęgnacji urody i tak jak każdy inny człowiek dbać o higienę osobistą. Jednak w praktyce różnie to bywa. Nie mam tu na myśli przypadków kiedy np. dziewczyna ma ciążę zagrożoną i musi leżeć w domu lub szpitalu ale widzę często na ulicy ciężarne kobiety zaniedbane na maksa, nie umalowane, blade, nie uczesane (o garderobie nie wspomnę). Nie wiem skąd się to bierze – z lenistwa, może już nie zależy im żeby podobać się swoim facetom? Daleko szukać – moja szwagierka – dziewczyna młodsza prawie 10 lat ode mnie. To co stało się z nią po ślubie i ciąży (a właściwie już w ciąży) – zgroza. Wiecznie tłuste włosy, wszechobecny powyciągany dres na każdą okazję, blada skóra, pryszcze. Dodam, że jest dość majętna i poza opieka nad dzieckiem nie ma zbyt wielu zajęć – więc to nie kwestia braku pieniędzy lub czasu…..

popieram niestety ja w ciazy w sumie robilam to samo co nie bedac w niej oprocz solarium, zastapilam to jednak balsamem brazujacym, bo nie znosze byc blada, a ogolnie jestem dosyc ciemnej karnacji na szczescie ;) poza tym farbowalam odrosty, golilam sie-ja gole sie wszedzie, rece, nogi,dol itp ;) malowalam sie jak zawsze, nie lazilam w dresach po domu-to nie moj styl... ogolnie wydaje mi sie zwlaszcza w 2 ciazy bardzo o siebie dbalam :) nie wiem czemu ciaza dla niektorych to powod zeby przestac o siebie dbac, a pozniej czytam posty, jestem w ciazy czuje sie taka nieatrakcyjna itp

może to wina głupich artykułów, które straszą przed wszystkim - że niby farba do włosów toksyczna, krem toksyczny itp. do tego dochodzą jeszcze,, dobre rady,,/ ,, przestrogi,, koleżanek, teściowych i innych obeznanych w temacie

Gość gość
dziewczyny, jak jestescie w ciazy to zrobcie cos dla siebie, idzcie na masaz, do spa np. ja chodze do tego w bielsku www.dayspa.bielsko.pl ;) panie super dbaja o brzuszek :) i w ogole o mnie, o moje cialo w ciazy, ktore jak wiadomo jest napuchniete, twarz tez poratuja :)