Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala_czarna_90

Progesteronum

Polecane posty

Gość mala_czarna_90

Witam :) Dzis ginekolog wypisal mi zastrzyki by wywolac miesiaczke, o nazwie "progesteronum". moze ktoras z was je brala i podzieli sie ze mna info na jego temat?

Progesteron jest naturalnie produkowany w fazie powulacyjnej. Ta faza trwa 12-16 dni, po tym czasie następuje miesiączka.progesteron swój szczyt osiąga między 6 a 8 dniem po owulacji, potem zaczyna padać, mniej lub bardziej gwałtownie (zazwyczaj powoli).Zastrzyk ma na celu oszukanie organizmu, że jest już po owulacji. Spadek progesteronu kilka dni po zastrzyku - powinien doprowadzić do wystąpienia miesiączki.

Gość mala_czarna_90
ngLka: z tego co wiem, miesiaczke mam dostac w ciagu 10 dni.. a jesli cos pojdzie nie tak? i czy sa jakies skutki uboczne tych zastrzyków?

Skutki uboczne, owszem. Ale nie muzą wcale wystąpić. Bóle głowy, nudności, puchnięcie kończyn, płaczliwość, ślinotok i ogólnie wszystko, co może wystąpić w fazie poowulacyjnej.Zazwyczaj jednak skutki te są słabo odczuwalne albo wcale - a silniej odczuwa je mała ilość kobiet.

Gość mala_czarna_90
aha, a mozesz mi powiedziec co jesli to nie pomoze? i nie dostane miesiaczki? jestem strasznie skołowana, nie wiem co myśleć :(

Wtedy trzeba będzie zbadać poziom estradiolu ale uważam, że nie ma potrzeby martwić się na zapas. Lekarz zapewne wie, co robi :)

Gość mala_czarna_90
dziekuje Ci bardzo za poswiecenie mi chwili uwagi :) niech Ci Bog w dzieciach wynagrodzi :)