Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zafasolkowana od niedawna

zaświadczenie lekarskie o ciąży????

Polecane posty

Dziewczyny, czy muszę dostarczyć pracodawcy zaświadczenie od ginekologa o tym, że jestem w ciąży? Nie chodzi o sytuacje ekstremalne (np gdyby chcieli mnie zwolnić - to wiem, że wtedy "ratuje" mnie zaświadczenie) - chodzi o normalne warunki: czy wystarczy poinformować pracodawcę czy trzeba mu przedstawić zaświadczenie (po jakimś czasie w sumie i tak będzie widać, więc nie wiem czy taki "dowód" jest potrzebny)?

ja nie zanosiłam :) zwyczajnie powiedziałam, ze jestem w ciąży i juz

Nie musisz informować pracodawcy.inna sprawa, że może poczuć niesmak, gdy dowie się o Twojej ciąży od osób trzecich albo dopiero, gdy zobaczy brzuch (może uznać, że nie traktujesz Go poważnie a przecież musi mieć czas, by znaleźć kogoś na Twoje zastępstwo gdy urodzisz albo nagle pójdziesz na l4).Natomiast prawnie nie ma wyznaczonego terminu.

Gość potrzebne jest zaswiadczenie
lekarz bez problemu je wystawia na zwykłym druku

Gość ja dałam zaswiadczenie
ja dałam zaswiadczenie, lekarz mi wystawił na pierwszej wizycie, potrzebne jest jak idziesz na L4, żebyś dostała 100 % wypłaty u mnie było potrzebne, bo moja firma jest filią większej spółki i mój pracodawca musiał wysłać to zaświadczenie do kierownika regionu itd., żebym nie musiała 8 h siedzieć przy komputerze, bo nie wolno.

100% wypłaty należy się i bez zaświadczenia - po to na zwolnieniu wpisuje się kos B (oznacza zwolnienie związane z ciążą).

ok rozumiem, ze nie musze :-) oczywiscie mam zamiar powiedziec szefowi, nie bede czekac az sie dowie lub domysli - interesoawło mnie tylko czy formalnie potrzebne jest to zaswiadczenie