Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ankieterkaa

Ankieta do pr.maturalnej,odpowiedz na parę pytań dotyczących muzyki

Polecane posty

Gość Ankieterkaa

Mój temat to : Teksty współczesnych polskich piosenkek, kicz czy dzieło sztuki? Jak możesz,odpowiedz na parę tych pytań i napisz swój wiek. Potrzebne jest mi to do matury ustnej z języka polskiego. z Góry dzięki :) 1.Czym jest kicz? 2.W czym przejawia się według Ciebie kicz współczesnych piosenek? 3.Którą piosenka jest kiczem i dlaczego? 4.Co decyduje o tym, że tekst zaliczymy do sztuki? 5.Dlaczego teksty kiczowe są popularne?

Gość Ankieterkaa
Proszę, to jest dla mnie bardzo ważne :)

Gość Ankieterkaa
Dobrze niech będą kiczowate, mozesz mi pomóc?

Gość dhdjhnn hbhb
1.Czym jest kicz? tandetą, populizmem muzycznym 2.W czym przejawia się według Ciebie kicz współczesnych piosenek? przykłąd teksty Kupichy, kawałki weiszczó nurtu disco polo, chcoiaz i rockowe bandy róznież popełniaja tekstowe gnioty 3.Którą piosenka jest kiczem i dlaczego? patrz wyzej 4.Co decyduje o tym, że tekst zaliczymy do sztuki? recenzenci 5.Dlaczego teksty kiczowe są popularne? bo ludzie maja niewyrobiony gust

Gość Ankieterkaa
Dzięki wielkie, możesz podać wiek?

Gość herbatnik z pinacoladą
25

Gość Ankieterkaa
Ktoś jeszcze pomoże?:)

Gość Ankieterkaa
up

Zwracałam uwagę żebyś przy maturze się nie wygłupiła przed polonistami :) 1. Kicz to rzecz stworzona bez gustu, według słownika coś co przejawia małą wartość artystyczną- dla mnie sprowadza się to do tego, że kicz nie wywołuje refleksji, nie wzbudza kontrowersji jeśli chodzi o przekaz, ma za zadanie tylko bawić, forma jest ważniejsza od treści. 2. Jak wyżej- a także proste, banalne teksty na najbardziej popularne tematy- głównie miłość i imprezy, albo życie singla, teksty rytmiczne (kiedy jest to główną ich cechą), z najprostszymi rytmami, bez środków artystycznych albo z minimalną ich zawartością, wprowadzające w beztroski nastrój. Nie opowiadające żadnej historii. 3. Każda- czy prawie każda- spełniająca powyższe kryteria, choćby disco polo, jak "jesteś szalona", piosenka Sary May najnowsza, nie wiem jaki tytuł, przeboje typu "słońce świeci nad nami". Przy czym trzeba zauważyć że niektóre, jak chociażby "prawy do lewego" Kayah są kiczem zamierzonym. Robię też wyjątek dla niesamowitego wykonania czy muzyki (bo właściwe "Rehab" Amy Winehosue też ma banalny teks, ale wykonanie niesamowite. 4. Po części ze słownika- wyróżniające tekst czy muzykę wartości artystyczne, tzn. jeśli coś nie jest kiczem, czyli skłania do myślenia, czy w ogóle wymaga myślenia aby to zrozumieć, interesuje, wyróżnia się czymś, jest bardziej skomplikowane i abstrakcyjne od innych (ale z przekazem), to tekst zaliczam do sztuki. Potrzebuję "drugiego dna". 5. Z takich samych powodów dla których popularne są seriale- bo są łatwą w odbiorze rozrywką, nie wymagają myślenia tylko bawią, ktoś kto chce odpoczywać przy bezmyślnej muzyce słucha czegokolwiek co łatwo wpada w ucho i właśnie ma rytmiczny tekst, prostą melodię. Łatwe do zapamiętania, więc nawet bezwiednie te kiczowate piosenki się podśpiewuje, nuci, łatwiej skojarzyć tekst i tytuł.

Gość Ankieterkaa
Super, to jest dopiero odpowiedz;) A możesz podać wiek?

Gość złota rybka bez ogonka
A to nie ma byc przypadkiem o kiczu muzycznym w utworach disco polo?? Bo też jestem w klasie maturalnej i moja przyjaciółka wybrała właśnie taki temat i powiem ci że bardzo jej pomogła książka o historii muzyki disco polo tam jest ponoć wszystko ładnie wytłumaczone dlaczego te piosenki maja taki głęboki tekst itp na pewno ci to bardziej pomoże niż ankieta na kafe.

Ale dziewczyna chyba w pracy chce podać odbiór piosenek przez młode osoby, opinie słuchaczy... więc myślę że raczej po to ta ankieta. Kicz w disco-polo owszem, ma być, to muzyka rozrywkowa w najprostszym tego słowa znaczeniu, ma służyć zabawie. 21 lat mam.

Gość Ankieterkaa
Nie, mają być wszystkie polskie piosenki, nie tylko disco polo, temat napisałam na górze.

Gość Ankieterkaa
Nie tylko młode osoby, mogę być różny wiek i różna płeć:)

Gość Ankieterkaa
up

Gość Ankieterkaa
up

Gość Ankieterkaa
up :)

Gość mam 33 lata
1.Czym jest kicz? 2.W czym przejawia się według Ciebie kicz współczesnych piosenek? 3.Którą piosenka jest kiczem i dlaczego? 4.Co decyduje o tym, że tekst zaliczymy do sztuki? 5.Dlaczego teksty kiczowe są popularne? 1. kicz to produkt o zerowej wartosci artystycznej, nie zacheca do refleksji, jest plytki 2. kicz to teraz glownie slabe teksty. ty mloda jestes, matura dopiero, poszukaj sobie tekstow osieckiej, mlynarskiego kaczmarskiego. mialy moc i przekaz. teraz to mamy zwykle la la la, yeah, yeah, albo co ja nazywam efektem komiksow marvela - nie ma zwiazku przyczynowo-skutkowego miedzy kolejnymi linijkami tekstu. do tego dochodza czestochowskie rymy. w kwestii wizualnej mamy powielanie schematow i powtarzalnosc: uklady taneczne, teledyski na jedno kopyto. 3. wezmy sobie ostatnia piesn dody "rany" - podobne teledyski widzialam ze 100 razy, tekst tez nie ma wiele sensu. piosenka, ktora mi sie ostatnio podoba, bo wpada w ucho: mrozu "miliony monet", tekst jak komiks marvela i teledysk tez zywcem sciagniety od justina. dla mnie szczyt kiczu to "widzialam orla cien" varius manx. porazka. 4. krytycy, jak sadze. bo i w tekstach REM i U2 nie ma czasem wiele sensu a jest to klasyka. liczy sie tu calosc. nie tylko, co spiewa wykonawca i jak spiewa ale takze kim jest. shakira jest tu dobrym przykladem, spiewa i wyglada swietnie, zna jezyki, jest wyksztalcona, ucziela sie charytatywnie. wielu jej nie lubi bo uprawia mialki niski pop, ale nikt jej nie zarzuci kiczu. ma osobowosc. 5. kicz jest popularny bo ludzie maja marny gust. nie lubia wysilku. jazz czy muzyka klasyczna to nie jest cos do sluchania podczas picia piwa na imprezie. ta muzyka wymaga zaangazowania i uwagi. muzyka o trudniejszej linii melodycznej niz latwy pop wymaga takze nieco wiedzy, zeby sie nia cieszyc. znajdz sobie na youtube piosenke "katyn" jacka kaczmarskiego i posluchaj i muzyki i slow. to porusza. a wiekszosc woli zabawe od wzruszen. jak widac mam 33 lata. powodzenia na maturze!