Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moje robaczki

no to kiedy będzie to tsunami na pomorzu ???

Polecane posty

Gość moje robaczki

bom siedze jak na szpilkach i czekam na falę :classic_cool:

Gość miraaaaa
Nie straszcie ludzi!!!

Gość moje robaczki
jak juz to normalny, no, ale kiedy będzie bo już się wystroiłem i czekam teraz nawet włosy ładnie zrobiłem sobie,żeby nie gadali jak będziemy płynąć, żem nie zadbany :classic_cool:

Gość moje robaczki
a co płakać mam??? co ma byc to będzie i nic nam nie pomoże :classic_cool: a ty widzę, że srasz po kątach :P

Gość moje robaczki
ale może te deficytowe stocznie wreszcie tsunami zaleje i bedzie spokój

Gość moje robaczki
to je kara za grzechy, że tak bluzgacie !!!!!!!!!!!!!!!!

Gość o cie choroba
Magnolia, podwodny wulkan??? W Bałtyku? Jesteś pewna, bo mnie nieco czego innego uczyli na geografii.....?

tu nie chodzi o mnie tylko o europe ciekawe czy jak już fala przybędzie to też będziesz taki odważny i w trakcie katastrofy będziesz poprawiał włosy..:-o

Gość moje robaczki
i mam nadzieje, że sie jeszcze w lustrze przejrzę, czy te nowe buty ktore sobie dziś kupiłem będą pasować :classic_cool:

A niech se będzie. U spowiedzi wczoraj byłam także żadne tsunami mi nie straszne. Poza tym słyszałam gdzieś kiedyś że dla stałych bywalców kafeterii przygotowany jest schron w razie wojny czy innych kataklizmów więc nie zginiemy drodzy przyjaciele!

tsunami bedzie jak bedzie przebiegunowanie ziemi w 2012 r i ziemia sie zatrzyma i bedzie sie krecic w 2 kierunku

Gość mongolia nie rozmawiaj
z nienormalnymi.To naprawdę nie jest śmieszne.

TSUNAMI NA BAŁTYKU Według badań istnieje możliwość powstania fal tsunami na Bałtyku. Wydarzenia takie już miały miejsce, czego dowodem są zapisy w kronikach, a w większości przypadków – „zapisy” geologiczne. Najbardziej niszczycielskie tsunami w historii Polski wystąpiło w 1497 roku – w Darłowie. Dr. Andrzej Piotrowski z Pomorskiego Oddziału Państwowego Instytutu Geologicznego w Szczecinie przypomina: „ Trzeba podkreślić, że mówimy jedynie o liczbie faktów udokumentowanych geologicznie. (…) Darłówko, położone na brzegu morza, zostało rozmyte. W Darłowie i okolicy zostały uszkodzone budowle i zginęli ludzie. Fala wdarła się daleko w głąb lądu, wynosząc 4 statki morskie.” Dodał: „ Wysokość fali spiętrzonej na skłonie wysoczyzny po wschodniej stronie Darłowa osiągnęła 20 m. Możemy tak stwierdzić, gdyż na takiej wysokości został osadzony jeden ze statków. Przyczyną tsunami w Darłowie było oddalone 500 km na północ trzęsienie ziemi w rejonie jeziora Wener w Szwecji Siła trzęsienia ziemi była tam nieduża (…). Było ono zbyt słabe, aby bezpośrednio spowodować tsunami. Należy przyjąć, że to słabe trzęsienie wywołało eksplozję metanu uwięzionego w warstwach tworzących dno morza Bałtyckiego. Gwałtowne osiadanie dna wywołało tsunami - stosunkowo niewysoką falę, która spiętrzyła się w strefie brzegowej. Eksplozji metanu towarzyszył grzmot, huk, "pomruk niedźwiedzia morskiego" - tak dawniej określano efekty dźwiękowe poprzedzające nadejście fali tsunami .” Zabudowania w Darłówku znikły całkowicie – podobnie, jak okoliczne wsie wokół Darłowa, gdzie fala uszkodziła wiele kamienic i część umocnień Wieprzy. Statki zostały pchnięte przez żywioł aż po kaplicę Św. Gertrudy i drogi na Koszalin. Katastrofę przedstawia dziś zbiór płaskorzeźb, jakimi udekorowano ambonę w tamtejszym kościele, a także ścienna rzeźna na rynku darłowskim. Potężne trzęsienia ziemi, jakie miały miejsce po ustąpieniu lodowca, pozostawiały ślady w północnej Polsce i Niemczech. W ciągu ostatnich dwunastu tysięcy lat wydarzyło się wiele takich wstrząsów, z których kilka na pewno skutkowało wysoką falą tsunami. Dziś – takie wibracje, jak z września 2004 roku są zbyt słabe, by wywołać eksplozję złóż metanu na dnie Bałtyku. A trzeba powiedzieć, że kratery po wybuchach liczą kilka hektarów! „Takie gwałtowne zjawisko geodynamiczne, jakim jest eksplozja metanu, stwarza niekorzystne warunku geologiczno-inżynierskie dla rurociągu gazowego z Rosji do Niemiec. Problem wymaga jednak szczegółowego rozpoznania na trasie przebiegu gazociągu” - stwierdził uczony. http://www.mmtrojmiasto.pl/5147/2009/4/1/mieszkancy-boja-sie-tsunami-na-baltyku-ksieza-beda-uspokajac?category=depesze