Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodaMamusia25

jak oduczyc dziecko smoczka

Polecane posty

Gość mlodaMamusia25

Mam 2 coreczki. Jedna 2,5roku druga 1,5roku. Chce ta starsza oduczyc ssania smoczka. Niestety ona patrzy na mlodsza sisostre i tez chce. Placze, ze Maja ma a ona nie i jej zabiera. macie jakies dobre sprawdzone sposoby dziekuje za odp.

Gość mlodaMamusia25
Tez jej to powtarzam. Mowie, ze taka duza i ze smokiem. Ze maja to dzidzia jeszcze, a ty to panienka juz. Ale ona dalej uparta, chyba po tatusiu hehe. Ogolnie nie nosi smoka, ale jak idzie spac i ga nie ma to potrafi plakac 3h.

Gość mlodaMamusia25
Myslisz, ze ta mlodsza moge juz oduczac.

ja już wiele razy czytałam żeby smoczek uciąć w połowie. Tak zrobiłam właśnie swojemu teraz 16 miesięcznemu synkowi i podziałało. Kiedy przyszła pora spania to ciekawie nie było ale nie myślałam żeby dać mu z powrotem. cały czas dostawał ten ucięty i cały czas oczywiście krzyk. W sumie godzina płaczu ale w końcu zasnął. W dzień jeszcze gorzej ale i z tym sobie poradziłam. Tak pomęczyłam się 3 dni a od 3 tygodni pięknie zasypia bez smoka.

Jak najbardziej. Ja swojemu maluchowi smoka zabralam jak mial roczek. Nie powiem, ze bylo latwo, bo tez potrafil plakac kilka godzin, ale najwazniejsze jest to, aby byc konsekwentym. U nas poskutkowalo sypanie smoczka solą. Maly kilka razy wlozyl do buzi i pluł, bo obrzydliwe. A pozniej przestal, bo wiedzial, ze nie ma sensu :)

Moja starsza córka ma 2,5 roku i praktycznie skończywszy roczek natychmiast rzuciła smoczek - tak sama z siebie. Teraz też napatrzyła się na młodszą i chciała, ale przekupiłam ją i jest dobrze. Ale znowu mam problem z nocnikiem.

Gość wedfrtg
po prostu przestan dawac, ale musisz byc konsekwenta i wytrzymac kilka dni marudzenia, a jka bedizesz miala fuksa to max 3 dni...dlaczego trudno oduczyc dziecka rownych rzeczy? Bo rodzice sa niekonsekwentni...nie pisze jako teoretyk al ejako mama 3-letniego chlopca

Gość mlodaMamusia25
Dzieki kobitki. Chyba tak zrobie. Bo niestety nie moze juz ssac smoka ze wzgledu na zabki, bylam u dentysty i powiedziala, ze ida juz jej w przod te zabki przez tego smoka. Mam nadzieje, ze cierpliwosc moja jest duzoa :)

Gość mlodaMamusia25
Smieje sie, ze nie moze byc wszystko latwie. Juz wieku rok i 3 miesiace siadala na nocnik. Co wszystkich dziwilo. Bo zreguly z tym sa problemy. :)

Gość ja napisze co bym zrobila
gdybym byla w Twojej sytuacji;) poczekalabym z 3 miesiace aby mlodsza podrosla troszke i zabralybym obu dziewczynkom na raz tak bedzie im obu latwiej;) ...ja zabralam mojej coreczce jak miala 2 latka , w nocy gdy dziecko spalo spakowalam smoczki do reklamowki ktora ukrylam w szafie bo obawialam sie ze mala bedzie ich szukala w smietniku w ostatecznosci,kupilam konika pony ktorego samo opakowanie przyciaga male dziewczynki;) rano gdy mala wstala opowiedzialam jej ze dzis w nocy gdy spala odwiedzila nas wrozka zabrala smoczki bo jest juz duza dziewczynka a nie dzidziusiem i prosila zeby coreczka sprawdzila na balkonie co jej wrozka w zamian zostawila ;) zadzialalo u nas wiec polecam,mala jak bawi sie konikiem pony to wspomina ze to od wrozki dostala ;) a jak widzi na ulicy dziecko ze smoczkiem to mowi ze to dzidzius bo ma smoczek jeszcze

Gość Marta1979....
Moj jak mial 1,5 roku to zabralismy smoka ,bo wszedzie z nim chodzil,w nocy mu wypadal i szukal ehhh.Zabralismy powiedzielismy ,ze ptaszki wziely i 3 nocki byly ciezkie ale do przezycia.Powodzenia :)

Gość quadratura świetne zdjęcie
w stopce! Śliczny kot, tak dostojnie leży i dzidzia słodka :)

Gość a mnie rodzice
posypali smoczek pieprzem i bez placzu juz nigdy go nie chcialam ponoc