Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DociekliwaO.O

Wielkanoc a niewierzący

Polecane posty

Gość DociekliwaO.O

Jak myślicie, dlaczego ateiści, a czasami nawet ludzie innej wiary obchodzą typowo chrześcijańskie święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie? Ciekawa też jestem w jaki sposób \"niewierzący\" celebrują te święta, czy są świadomi ich korzeni, w jaki sposób sobie tłumaczą sens świętowania? Oraz pytanie do katolików i pozostałych chrześcijan, czy uważacie, iż ateiści i innowiercy mają powinni świętować Wielkanoc i Boże Narodzenie? Zapraszam do dyskusji:)

Gość bo to nie tylko aspekt
religijny... Jest jeszcze tradycja - dla niektorych wazniejsza nawet ;)

Gość DociekliwaO.O
No tak, tylko że Wielkanoc jest tradycją religijną. Czy może już jednak nie tylko? ;>

Gość karkołomna83
a mnie się wydaje, że ateiści dlatego spędzją święta (izycznie, nie duchowo), ponieważ nie są sami na tym świecie, mają rodziców, dziadków, którym pewnie w głowie nie zmieściło się czemu wnusio/synusio nie świetuje, nie jest z nimi. No i przez wzgląd na "gderającą" rodzinę jadą, jedzą te jaja i mazurki. U mnie rodzice nie wyobrażają sobie, że mogę nie przyjechac na święta i jadę, ale właśiwie z bardziej osobistego powodu który mnie zmusza do tego . W przeciwnym wypadku wolałabym sobie przelezec w łóżku połowę dnia, zaś drugą połowę spacerowac.

Gość a co ma człowieczeństwo do
Niestety Wielkanoc jak i "gwiazdka" są inspirowane pogańskimi obrzędami np jajko jako symbol życia .

Gość kotka222
dla mnie np wazna jest tradycja, ide w sobote z kodszykiem a potem na spacer to samo w niedziele i w poniedzialek staram sie je spedzac na lonie przyrody

Gość DociekliwaO.O
"a co ma człowieczeństwo do Niestety Wielkanoc jak i "gwiazdka" są inspirowane pogańskimi obrzędami np jajko jako symbol życia" Zgadza się, ale dlaczego NIESTETY? Do kotka222 - na spacer można iść codziennie, poza tym nie zawsze pogoda w Wielką Sobotę jest spacerowa. W tym roku jest cudownie:D Wspominacie, że tradycja jest ważna. Są różne rodzaje tradycji, Wielkanoc jest ściśle związana z tradycją religijną, a mimo to osoby niereligijne też ją kultywują.

ja nie kultywuje, olewam to, a do sniadania wielkanocnego zasiadam bo co powiem rodzicom? dla mnie to zwykle sniadanie, tylko spozywane razem, u nas tylko wigilie i to sniadanie spozywa sie wspolnie

Tradycja religijna jest pojscie do kosciola, a lanie sie woda czy stawianie zajczka na stole czy jedzenie jajka, nie ma raczej nic wspolnego ze Zmartwychwstaniem. Ludzie obchodza swieta, bo ich rodziny i znajomi je obchodza, bo jest wolne, bo fajnie czuc, ze to inny dzien w roku niz wszystkie. Ja np. nie obchodze swiat jak mieszkam sama, ale jak kiedys jezdzilam do domu to normalnie spedzalam je z cala rodzina i robilam to, co oni, a jak w jedne swieta bylam w Hiszpanii a w inne na Slowacji to tez obchodzilam je tak, jak je obchodza Hiszpanie/Slowacy, a do kosciola wcale nie szlam.

Zostałam zaproszona na wspólne śniadanie, więc też się na nie wybiorę, ale nie ma ono dla mnie kompletnie żadnego znaczenia religijnego czy duchowego. Ot wspólny posiłek z najbliższymi.

Gość żałosne jest co piszecie

Gość DociekliwaO.O
W zasadzie jedzenie jajka i lanie się wodą ma charakter religijny. Są to zwyczaje sięgające jeszcze religii pogańskich, mające związek z kultem płodności, a przez kościół katolicki zostały wykorzystane, by poganie chętniej się nawracali na katolicyzm. To sprawiło, że na trwałe wpisały się również w tradycję kościoła katolickiego. Inne religie jak judaizm, islam, buddyzm etc. nie mają zwyczajów związanych z jedzeniem jajka, polewaniem wodą, ubierania choinki - jest to typowe tylko dla religii katolickiej, a zatem są to tradycje religijne. Przynajmniej teoretycznie. A zatem co myślicie, gdy dzielicie się jajkiem z bliskimi, jaki to ma dla was sens, o ile ma jakikolwiek, czy robicie to tylko "bo tak się robi"?

Gość gość
Jak niewierzący mogą przezywać święta skoro sami mówią że pochodzą od małpy a na objawienia Matki Boskiej reagują głupawym uśmieszkiem. Z jednym nie potrafią sobie poradzić , z duchowością człowieka.To dla nich tak na poważnie jest nie do przejścia.

Gość gość
Aha ☺☺☺

Gość gość
Za taką "duchowość" to ja dziękuję