Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jezdem z miasta

doszłem dzis do takiego oto spostrzezenia......

Polecane posty

kazdy ma jakies ,niedoskonałości ,wady,niedociągnięcia.....słowem b-r-a-k-i.....nikt nie jest doskonały....byc moze choc niejeden/na osoba sie ze mna nie zgodzi to dar od Boga...człowiek bez wad nie ma pragnień...choc takich ludzi nie ma i to własnie nas łączy i dzieli zarazem...łączy bo każdy ma jakies braki...dzieli ...bo kazdy z nas te braki ma inne...i tu pojawia sie kwintesencja tego o co mi chodzi w tym wywodzie.... moze taki był zamysł Boga zeby kazdy z nas miał jakies wady,bo zeby miec pragnienia trzeba tego czego pragniemy nieposiadac...i dążymy do tego by to zdobyc...wykazujemy sie kreatywnoscia i przebiegłoscia by osiągnac wyznaczony sobie cel...rozwijamy sie ...odnajdujemy cel i sens życia...tak własnie dzięki naszej niedoskonałosci mamy pragnienia a wiec cos co stanowi siłe napedowa naszego życia...dziekuje Ci Boże za to że jestem niedoskonały:)

Gość ciekawe ciekawe..........

Gość jhjhhjhjh
ja mam mnóstwo pragnień i fakt wynikają z tego ze czegos nie mam,czy inacze pragniemy zwykle tego czego nie mamy...

Gość mam to gdzies...

no tak, super, że mamy wady i braki. może nazwijmy je po imieniu (mówię ogólnie o całej ludzkości, co występuje u różnych osób, nie u wszystkich i nie naraz oczywiście): - najpopularniejszy brak ludzki to brak inteligencji, czyli głupota, - kolejną częstą wadą jest niewychowanie, czyli brak kultury - brak empatii, czyli znieczulica społeczna - brak odpowiedzialności, czyli niedojrzałość - brak chęci do dawania od siebie, czyli pasożytnictwo - brak charakteru i własnego zdania, czyli chorągiewkowatość - hipokryzja - dążenie do swoich celów kosztem cudzych krzywd - ... można by tak jeszcze długo wymieniać.... rozumiem, że to wszystko ma być niby dobre...? przemyśl to jeszcze.

rozumiem, że to wszystko ma być niby dobre...? ....widze ze zadajesz pytania na podstawie własnych domyslnych spostrzezeń których narazie nie ujawniłas...nie wiem skad taki wniosek wysnułas...piszac o brakach miałem na mysli naszą niedoskonałosc ,,,a bardziej konkretnie..nasze wady...a wady z załozenia mają pejoratywne znaczenie...i na tym polegał moj wywód by te wady własne zmieniac,niwelowac....itp...stad własnie pragnienia,,,zwykle pragniemy tego czego nie mielismy nigdy badz aktualnie nie mamy... a przeciez nie ma ludzi na tym swiecie którzy mieliby wszystko..... i stad .."nasze pragnienia stanowia siłe napedową naszego życia nadająca mu zarazem sens i źródło wewnętrznego rozwoju"...

Gość ahmmm doszles
??? i nie tlumacz sie dysortografia !!!! tylko do ksiązek się dokształcać !!!!!!

"nie wiem skad taki wniosek wysnułas...piszac o brakach miałem na mysli naszą niedoskonałosc ,,,a bardziej konkretnie..nasze wady...a wady z załozenia mają pejoratywne znaczenie.." a to, co ja powymieniałam, to co to niby jest? zalety?????

Po pierwsze, wielu ludzi ma mnóstwo braków, z którymi nic nie chce zrobić. Po drugie, robi się coś nie ze względu na wady i braki, które większość z nas ukrywa, a w wyniku odpowiednio rozwiniętych części mózgu, które odpowiadają za kreatywność. Po trzecie, Boga nie ma, a zakładając, że jest i to faktycznie jego zamysł, to w tym zamyśle też jest mnóstwo braków i wad.

Poza tym, większość ludzi ma pragnienia natury materialnej, a nie dążenia do doskonałości, niestety.

w istocie chodziło mi o to że siła napędową życia ludzkiego są nasze pragnienia.... a pragniemy tego czego zwykle nie mamy...potrzeba zachowania aktualnego status qvo to tez pragnienie...

Siłą napędową życia ludzkiego, są zwierzęce potrzeby, najedzenia się i uprawiania seksu i dobra zabawa, reszta to rzeczy materialne, które można osiągnąć dzięki odpowiedniej ilości funduszy. Znam garstkę ludzi, dla których to co robią, gdzie pracują, jest siłą napędową. Brakuje w nich chęci rozwoju, a jeśli już chęci są, wynikają z potrzeb materialnych.

J.D. ..."wynikają z potrzeb materialnych"...a jednak potrzeba jest nie tylko matka wynalazku ale i siła napedowa by ją zaspokoic...potrzeba to praktycznie tyle co pragnienie,,,wiec sie zgadzamy co do meritum..pozdrawiam:)

Co do części, na pewno, ale niestety, co do tej gorszej części natury ludzkiej.