Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

herbatka_z_cytrynką

religijnie

Polecane posty

chciałabym rozpocząć dyskusję o dogmatach wiary chrześcijańskiej... wychowana bylam w duchu katolicyzmu ale jakos nie mogę zaakceptować większości dogmatów wiary katolickiej - trójca święta, boskość Jezusa Chrystusa, zmiana przykazań... poszukuję jak nawiecej inofrmacji na ten temat... zapraszam do dyskusji

w toku rozważań, niczym nieskrępowanej zwykłej logiki i odrobiny wiedzy historycznej można łatwo wywnioskować ze dajemy się bez mydła robić największej fanatycznej organizacji pt Kosciół Katolicki, która począwszy od 3 wieku n.e. tak manipuluje religią, by ciemna masa ludzka zyła w ciągłym strachu przed potępieniem, przed brakiem dostępu do oblicza Boga jedynego

Gość
Tak coś w tym jest, ludzi straszy się Piekłem, a normalny człowiek i rozsądnie myślący nie wierzy w takie brednie.

Gość
W telewizji dzisiaj zobaczyłam jak wielki jest fanatyzm religijny.

Gość wściekły byk
ty nie chcesz dyskutować ! ja tez nie ... ale ... wartości chrześcijańskie sa "uniwersalne"... wiara chrześcijańska jest do .. CH ;)

Gość
Tak jest w przypadku aborcji, ich myślenie jest chore.

Ja wyznaje wiare po swojemu, bo to co sie dzieje, to jest smiechu warte. Za czasow Chrystusa nie było takic bzdur jak spowiedz swieta przy konfesjonale, to jest wymysl naszego chorego kleru, ktory musial znalezc jaies zajecie dla ksiezy, zeby nie bylo, ze są nam niepotrzebni i sie obijaja miedzy odprawianiem mszy.. Poza tym zastanawiam sie, czy za czasow Chrystusa byly dostepne tabletki antykoncepcyjne, bo kosciol potepia je jako niezgodne ze swoim nauczaniem.. Kosciol zawsze manipulowal ludzmi, wykorzystujac swoja przewage pod wzgledem zbawienia. A gdzie dawal nam dobry przyklad? Sredniowiecze i Inkwizycja to chyba najgorsze momenty w jego historii. Gdyby nie JPII, to w ogole zmienilabym wyznanie..

ja jako dziecko bylam taka slepą fanatyczką, aż w końcu zmądrzałam... ale trzeba bylo mi kopa w dupe jak KK najpierw odmowil pochowku mojego dziadka a pozniej babci (ktora bylo nie bylo wypucowała na kolanach chyba calą koscielna posadzke)

ja jako dziecko bylam taka slepą fanatyczką, aż w końcu zmądrzałam... ale trzeba bylo mi kopa w dupe jak KK najpierw odmowil pochowku mojego dziadka a pozniej babci (ktora bylo nie bylo wypucowała na kolanach chyba calą koscielna posadzke)

Gość
Wiarę trzeba wyznawać w mądry sposób, ona powinna dodawać otuchy człowiekowi, wspierać.

[ chciałabym rozpocząć dyskusję o dogmatach wiary chrześcijańskiej... wychowana bylam w duchu katolicyzmu ale jakos nie mogę zaakceptować większości dogmatów wiary katolickiej - trójca święta, boskość Jezusa Chrystusa, zmiana przykazań... poszukuję jak nawiecej inofrmacji na ten temat... zapraszam do dyskusji 00:12 [zgłoś do usunięcia] herbatka_z_cytrynką w toku rozważań, niczym nieskrępowanej zwykłej logiki i odrobiny wiedzy historycznej można łatwo wywnioskować ze dajemy się bez mydła robić największej fanatycznej organizacji pt Kosciół Katolicki, która począwszy od 3 wieku n.e. tak manipuluje religią, by ciemna masa ludzka zyła w ciągłym strachu przed potępieniem, przed brakiem dostępu do oblicza Boga jedynego ] kto sie daje to sie daje jakis wysyp topow o KK dzisiaj \"P\"D

Gość
Herbatko to nie była twoja wina, tak Cię wychowano.

Gość wściekły byk
Połowiczna racj asłowiczko. ALe nie można mądrze wyznawać wiary, jeśli jej kapłani są idiotami i pedofialmi :o

Gość
Ślepi ludzie bronią ich zaciekle:-o

Gość a kto wam kaze wierzyc
nikogo to nie interesuje, więc się nie rozpisujcie :O

Będąc już w szpitalu umarł na około 15-20 minut, doświadczył piekła a następnie nieba. Dano mu tam możliwość powrotu by opowiadał swoją historię. Jego śmierć była drzwiami do prawdziwego życia, a jego historia w dalszym ciągu przeobraża ludzi na całym świecie, prowokując do zadania sobie poważnego pytania, na które wszyscy kiedyś musimy odpowiedzieć. O autorze: Ian wraz z żoną i trójką dzieci mieszka w Wielkiej Brytanii. Podróżuje po całym świecie opowiadając o tym, Kim jest światłość na końcu tunelu. Głosi konieczność porzucenia grzechu. Fascynuje go oglądanie Jezusa leczącego zranione ludzkie serca i uzdrawiającego ich ciała. http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=1787982315386930665&hl=pl&fs=true

ja w boga wierze a nie kościół kościół tworzą wierzący a kapłani sa tylko pośrednikami

Gość Kościołem jesteśmy wszyscy
nieuku! :P I wierni i kapłani

Gość taka_se_o
do DearMissJC . Tak, zapewna w czasach Chrystusa były tabletki antykoncepcyjne...a kupowało się je w aptekach płacąc kartami kredytowymi...

Gość tofii
antykoncapcje stosowali wczoraj natknelam sie na taki artykul byl tam cytat z biblii dokladnie nie pamietam ale to bylo chyba tak ,, wychodzac od zony dawida spuszczal nasienie na ziemie mowa o stosunku przerywanym ktory teraz jest potepiany przez kosciol

Gość wtedy też był potępiany
dla Żydów największym błogosławieństwem Boga było potomstwo