Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieedoswiadczona

jak z tym GLUTENEM -poradzcie

Polecane posty

Gość nieedoswiadczona

mala skonczyła 5 mies na razie jej daje zwykła kaszke alle słyszalam ze trzeba wjechac z glutenem ;) powiedzcie co i jak bo nic nie wiem wiecej

Gość nieedoswiadczona
nikt nic :(

Gość qwas
Oswajanie z glutenem W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie. Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

Gość a co bedzie jak gluten
poda sie dopiero 8 mc dziecku ? a zreszta pewnie wiekszosc matek juz wczesniej nieswiadomie wprowadziala ten gluten swoim niemolwakom podajac chlebek

Gość pewnie głupie pytanie
ale jak tę kaszke manne zrobic? czy to ugotowac? jak?

Gość dkalHDUWIEF
Ja zaczęlam od biszkoptów.Mały chętnie jadł,więc z kaszą spokojnie mogłam poczekać.A z kasz daję mleczno-pszenne chyba z bobovity łyżeczką.

Gość pewnie głupie pytanie
no ale ja jak mam teraz zacząć bo mała skonczyła 5 mies to raczej biszkoptów nie dam bo jeszcze zębów nie ma :) tylko ja jestem ciućmok i nie wiem jak te kaszke manne dsie robi

Gość no_problem
jest gotowa z Bobovity lub Nestle - tylko zalać wodą i gotowa

a co to ma za znaczenie kiedyś dzieciom dawało się skórkę od chleba jak im wychodziły zęby czyli w 4-5 miesiącu o kaszce mannie nie wspomnę, bo każdy sznujący się niemowlak doił ją przez smoczek potem był wielki krzyk lekarzy, że nie wcześniej niż w 10 miesiącu teraz znowu wracają do mądrości naszych babek ja przy drugim dziecku nawet nie zaglądałam w żadne schematy zywienia, bo zalecenia lekarzy zmieniają się średnio co 10 lat i to o 180 % :O