Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alo alo. mn.

czy slub koscielny bez biezmowania jest wazny?

Polecane posty

Gość alo alo. mn.

pytanie jak w temacie :( moze ktos wie?

Gość na pewno ważny...

Gość no właśnie bez bierzmowania
nikt ci slubu kościelnego nie udzieli.

Gość dfgfxdgxfg
tak, jest wazny, chyba ze sie cos zmienilo

Gość nie wprowadzajcie jej w błąd
nie ma ślubu bez bierzmowania!

Gość na pewno ważny...
to napisz koleżanko co to jest bierzmowanie

Gość alo alo. mn.
otoz moj facet bral slub koscielny ze swoja byla zona, ale nie mial bierzmowania, wiec jakim cudem dostali ten slub koscielny? czy mozna go uznac jako niewazny bo nie byly dopelnione wszystkie sakramenty takie jak bierzmowanie? wtedy my bysmy mogli wziasc koscielny:) stad moje pytanie czy oplaca sie to rozgrzebywac?

Gość dfgfxdgxfg
moja ciocia jest bez bierzmowania i jakos ma meza............

Gość skoro ksiądz zdecydował się
na jego danie to myśle że jest

Gość alo alo. mn.
no moj facet tez jakos nie ma bierzmowania i mial slub koscielny? :O o co w tym wszystkim biega? albo jest wymog bierzmowania albo nie

Gość ze strony www.kosciol.pl
Czy i kiedy można mieć ślub kościelny gdy się nie ma bierzmowania (a chrzest ma)? Czy ksiądz może nie wyrazić na taki ślub zgody i do kogo wówczas mogę się odwołać? Odpowiedzi na to pytanie udziela Kodeks Prawa Kanonicznego: Kan. 1065 - § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności. Prawo Kanoniczne tę kwestię reguluje w bardzo oczywisty sposób. Małżeństwo można zawrzeć bez sakramentu bierzmowania, tylko wtedy gdy są rzeczwiste trudności z jego przyjęcim. Trudnosci - czyli dokonując interpretacji tego przepisu nalezy rozumieć jako niedogodności natury fizycznej (np.niemożnośc udania sie do biskupa lub księdza z powodu duzej odległości) oraz moralnej (przyjęcie tego sakramentu może wywołać przykre skutki a nawet niebezpieczeństwo dla życia dla stron badź dla szafarza sakramentu - np. w krajach w których panuje monizm religijny, gdzie religia chrześcijańska jest zakazana). Ponieważ w Polsce tego typu niedogodności w zasadzie nie występują, można przyjąć że wszyscy katolicy przystępujący do sakramentu małżeństwa powinni być bierzmowani.

Gość na pewno ważny...
Nazwa "bierzmowanie" powstała od staropolskiego słowa "bierzmo", co oznaczało belkę podtrzymującą drewniany pułap domu, strop. Bierzmowanie jest to zatem podtrzymywanie, umacnianie wiary.

Gość ze strony www.kosciol.pl
wychodzi na to, ze w wyjątkowych przypadkach można. tak czy siak, ksiądz zapewne wiedział, że nie ma ta osoba sakramentu bierzmowania a mimo to udzielił, ślub jest więc ważny.

Gość alo alo. mn.
aha :(

Gość na pewno ważny...
no, ja też bez bierzmowania wzięłam ślub i ksiądz doskonale wiedział... był to ślub ekumeniczny, mąż katolik, ja protestantka...

Gość alo alo. mn.
ekumeniczny? ale w kosciele katolickim, co to zanczy ekumeniczny :) jak on sie odbyl, pytam juz z czystej ciekaosci :) ja jako ze moj maz jest rozwodnikiem myslimy o slubie w kosciele anglikanskim, tam ksiadz bez problemu udzieli nam slubu i bede no wlasnie .. w bialej sukni i w welonie :) no i przysiegniemy sobie przed bogiem co najwazniejsze :)

Gość na pewno ważny...
Ślub ekumeniczny Odbył się w katolickim kościele, w tym wyznaniu zgodziliśmy sie również wychowywać nasze dzieci... A odbył się tak jak wszystkie śluby w kościele katolickim, jedynym wyjątkiem była czynna obecność księdza protestanckiego, który wygłosił piękną mowę do nowożeńców... oboje jesteśmy chrześcijanami, byliśmy stanu wolnego [bez rozwodów]. Po ślubie mąż pozostał przy swoim wyznaniu, ja przy swoim - bierzmowania nie miałam, gdyż w moim wyznaniu są tylko 2 sakramenty, chrzest i komunia.

Gość alo alo. mn.
wiec pozostaje nam slub w kosciele anglikanskim, w sumie to to samo co slub w katolickim, a bedziemy miec piekna msze i wszystko tak jak na katolickim

Gość dojrzała panna
u nas ksiądz przed zawarciem związku wymaga wszystkich papierków czyli chrzest ....bierzmowanie i najlepiej jakby były skończone nauki przed małżeńskie bez tego raczej nie da rady