Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marciekowy

Pytanie o PIT 37. Potrzebuje pomocy

Polecane posty

Gość marciekowy

Witam, W tym roku będę sie pierwszy raz rozliczał. W związku z moją niewiedza mam pytanie. Mam 2 pity 11. Pytanie jest takie- czy wartości z jednego i z drugiego mam zsumowac i tylko to wpisac w PIT 37? Tak sobie kombinuje. Czy to wystarczy, czy to bardziej skomplikowane niz mi sie zdaje.. Bede wdzieczny za odpowiedz Pozdrawiam

Gość COŚ w tym temacie

Gość st 59
Jeśli są jednakowych żródeł dochodu to sumujesz,jeśli nie to wpisujesz dochody w odpowiednie rubryki.Najlepiej tościągnij sobie z neta program z obliczania dochodu.

Gość chyba jednak wiesz
to zależy z jakiego tytułu dostałeś te PITy. Może jeden na umowę o pracę a drugi zlecone? Wtedy sumować nie możesz. Jeśli z tego samego tytułu, to trzeba sumować. Najlepiej ściągnij sobie program do rozliczania z onet.pl i tam cie pokieruje co gdzie masz wpisywać

Gość COŚ w tym temacie
jeżeli są to 2 różne pity 11 tzn od 2 różnych pracodawców ( a nie np przez pomyłkę 2 razy wysłali) to tak trzeba te kwoty zsumować!! I jeszcze ważne jest jaki charakter miałą Twoja praca np. czy była to umowa o prace, umowa o dzieło czy umowa zlecenie bo w pit 37 wpisuje się to oddzielnie a potem dopiero sumuje. Chyba ze obydwa pity 11 masz np z umowy o prace wtedy od razu sumujesz!!! To nie jest trudne, zresztą w pit 37 masz w kazdej rubryce naspisane co trzeba wpisać!!! W sumie to polega to tylko na przepisaniu danych z pit 11 do pit 37 i obliczeniu podatku!!! A podatek obiczyc to tez nic trudnego!!! Wzór ( skala podatkowa jest w tej instrukcji dołaczonej do pita a i na necie na pewno znajdziesz skale podatkową na rok 2008 i według niej obliczasz podatek) !! Powodzenia

Gość marciekowy
dzięki wszystkim! pomogliście mi:)

Gość Szczepan
wejdź na stronę Ministerstwa Finansów www.kip.gov.pl, znajduje się tam telefon do Krajowej Informacji Podatkowej. Pomoc jest bezpłatna, tylko zadzwonić trzeba. Warto również przejrzeć stronę www.e-deklaracje.gov.pl gdzie można złożyć PIT przez Internet Powodzenia