Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabon rulez

Czy jest tu jakiś prawnik? Potrzebuję odpowiedzi...

Polecane posty

Gość gabon rulez

Witam. Mam pytanie do zorientowanych. Jestem świadkiem w sprawie o zniszczenie cudzego mienia. Odbyły się już trzy rozprawy, na których oskarżony się nie stawił. Sąd nic z tym nie robi, facet chodzi po ulicy i się śmieje. Następna sprawa jest wyznaczona za tydzień i pewnie znowu się nie pojawi. Czy mogę zażądać od prowadzącego sprawę, by spisał moje zeznania i odczytał je kiedy w końcu ten typek łaskawie raczy się zjawić?? Nie uśmiecha mi się co miesiąc jeździć 70 km w jedną stronę do sądu tylko po to, żeby usłyszeć termin następnej rozprawy, a poza tym w pracy szefowie krzywo patrzą, że co miesiąc muszę brać dzień wolnego. Z góry dzięki za pomoc.

Gość alo alo. mn.
to rozprawa sie odbyla aty juz zeznalas? protokolant spisal pewnie juz zeznania?

Gość gabon rulez
Właśnie o to chodzi, że nikt nic nie spisał, bo oskarżony się nie stawia. Już trzy razy tak było i za każdym razem sędzia wyznacza nowy termin, mnie o nic nie zapyta, a przecież chyba mogliby spisać moje zeznania i dać mi spokój??

Gość nie jestem pewna...
ale chyba świadkowi należą się zwroty kosztów podróży trzeba tylko o to wystąpić do sądu

Gość coś w temacie
Za nieusprawiedliwione niestawiennictwo sąd może nałożyć na świadka grzywnę. W celu uchylenia grzywny należy przedłożyć usprawiedliwienie

Gość gabon rulez
Należą się, owszem, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że ja mam dość jeżdżenia co miesiąc i dowiadywania się, że rozprawa się nie odbędzie, bo oskarżony ma w dupie sąd.

Gość fhnhf
ja kiedys zeznawałam jako świadek w innym mieście kilka razy i sąd zwracał mi koszty dojazdu (tak naprawdę ja nie pamietam kto dokładnie płacił czy ściągneli ze skazanego czy skarb państwa )i okazywałam w pracy wezwanie do sądu i płacili mi tak jakbym była w pracy .

Gość tak to prawda
należy Ci się zwrot kosztów przejazdu a poza tym też zwrot utraconego zarobku, z tym, że wynagrodzenie za utracony zarobek przyznaje się świadkowi w wysokości jego przeciętnego dziennego zarobku, jednak nie więcej niż 30 zł.

Gość gabon rulez
Nie o to mi chodzi, moi drodzy, tylko o to, czy mogę złozyć zeznania bez obecności oskarzonego, bo jak tak dalej pójdzie to jeszcze z 5 lat pojeżdżę.

Gość coś w temacie
Wydaje mi się że bedziesz jednak musiał się stawić bo chyba nic nie zdziałasz taka jest smutna prawda

Gość tak to prawda
zawsze możesz spróbować złożyć wniosek o przesłuchanie bez obecności oskarżonego

Gość gabon rulez
O, to już coś. O coś mi takiego chodziło. I gdzie ten wniosek mam złożyć? U sędziego prowadzącego sprawę??