Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tymbarkowa

Do brzuchatek i mam z cukrzycą ciążową.

Polecane posty

Moja norma po obciążeniu glukozą 75g przekroczyła aż o 31mg;-( W poradni diabetologicznej dostałam glukometr i ścisłą dietę;-( Powiedzcie mi jak sobie radzicie, kiedy po porodzie to mija? Czy można jeść pomidory, bo nigdzie nie mogę znaleźć info na ich temat;-( Znacie może jakieś przepisy na dania z produktów dozwolonych? Dziękuję za wypowiedzi i komentarze;-)

witam! nie mogli ci zalecić diety ścisłej, tylko co najwyżej przeciwcukrzycową. pomidory można jeść. czy powiedzieli ci ile wymienników węglowodanowych wolno ci zjadać w ciągu dnia i w podzieleniu na każdy posiłek?

caly post mi zezarło! No wiec z tymi pomidorami to uwazaj,lepiej popros w przychodni o wskazowki i jakas diete specjalnie dla ciebie. Moja mama ma cukrzyce(w prawdzie nie ciazowa)i pomidory podnosza jej poziom cukru. Idz do specjalisty,nie dzialaj na wlasna reke bo jeszcze sobie zaszkodzisz.

masz racje diete cukrzycowa ale scislą;-( dostalam kartke i wypisane sa na niej produkty spozywcze jednak nie wiedzialam co z pomidorami. nie dzialam na wlasna reke bo mam zamiar stosowac sie do zalecen lekarza.

nie jest podane ile gram dokladnie czego, jest napisane zeby trzymac sie stalych ilosci np. 4 lyzki kaszy/ryzu 3/4 szklanki makarony i np 2 kromki chleba. nie proszę o ukladanie jadlospisu tylko o info jakie potrawy przyzadzacie z produlktów dozwolonych? czy na takiej diecie jest wskazana utrata wagi? wiem ze to nie dieta odchudzająca bo nie o to tu chodzi ale lekarz dla mi do zrozumienia ze waze za duzo;-(

Witam:) Ja kilka lat temu miałam cukrzycę ciążową:(:(:(Plusem było że leżałm w szpitalu więc jedzenie miałam,spitalne dla cukrzyków-okropieństwo(podjadałam....przyznaję się):):):) Cukier sprawdzany miałam 3 razy dziennie i wiem że każdy produkt podnosi cukier-nawet ten co sie nie spodziewamy:(dlatego najlepiej mieć kontakt z jakimś diabetykiem.Sprawdzać,sprawdzać i jeszcze raz prawdzać żeby nie przekroczyć dużo i często normy bo jak za często się przekracza to dają insulinę z której podobno już tak łatwo się nie wychodzi:( Pilnuj się ale jedz normalnie i nie daj się zwariować:)Na pocieszenie Ci powiem :) że zaraz po porodzie miałam sprawdzany cukier i śladu nie było po cukrzycy więc głowa do góry.Poprostu padło na nas-cieszmy się że nic gorszego nas nie spotkało:) Aha....w drugiej ciąży cukrzycy nie miałam więc to nie reguła:) Pozdrawiam Cię gorąco🌼

kasiu dziekuje za kilka słow pocieszenia;-) im blizej konca tym coraz wiecej "zlego" mnie spotyka;-(

tymbarkowa - ja nie zamierzam tobie układać jadłospisu, powinnaś o ułożyć sama! ale żeby sobie ułożyć jadłospis należy wiedzieć ile można zjeść. u ciebie lekarz diabetolog i dietetyczka za bardzo się nie spisali, jeśli ci tego nie powiedzieli. tu masz pierwszą lepszą tabelę z wymiennikami węglowodanowymi: http://psdwielun.republika.pl/wymieniki.html ja wiedziałam że na jeden posiłek mogę zjeść np 8, albo 4,5 WW i sobie układałam jadłospis i komponowałam posiłki. powiedzieli, że np na śniadanie muszę 2 kromki chleba razowego zjaść a resztaposiłku była wg mojego gustu i smaku. pamiętaj tylko żeby do każdego posiłku jeść dużo najlepiej swierzych warzyw (np ogórek, rzodkiewki..)

35 tc to już naprawdę niedługo na tej diecie będziesz. ja byłam na diecie 15 tyg. teraz 2 lata od porobu mam co chwilę jakieś badanie jestem właśnie diagnozowana w kierunku cukrzycy 1typu. :(

elounda doslownie dali tylko kartke i napisali max 4lyzki kaszy/ryzu, 3/4 szklanki makaronu, 2 srednie ziemniaki i 2 kromki chleba;-( nie orientujesz sie moze czy platki kukurydziane sa zakazane? sa wypisane produkty ktore nalezy spozywac a minimalnych ilosciach miedzy innymi kukurydza wiec pytanie o te platki

tymbarkowa - płatki sa na liście z WW 20 g płatków ma 1.7 WW wiec powiedzmy 2 porcje płatków ( razem 40 g), + 0,5 szkl mleka 2% da nam 4 WW ( powiem szczerze że nie pamiętam dokładnie , ale tyle właśnie mogłam zjeść na 1 śniadanie. zeszyt z moimi zapiskami pożyczyłam bratowej, bo też dostała cukrzycy ciążowej , ale mi jeszcze nie oddała). ja miałam ściśle określone ile mogę zjeść WW na każdy posiłek i się tego trzymałam. ja jadlam 6 posiłków co 2,5 h i mierzyłam 4 razy poziom cukru ( na czczo, oraz po gł posiłkach). cukruy w czasie trzymania diety miałam niemal idealne ( może ze 3 razy przekroczyłam normę). a teraz nie wiem co będzie dalej...

wiesz co, ale zapoznaj się z tymi tabelami, jest ich naprawdę mnóstwo w necie. zorientujesz się jakie produkty mają wysoki indeks glikemiczny, a jakie mają niski.