Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

..mei..

Chomik

Polecane posty

Czy warto sobie kupić chomika? Chciałabym mieć takie malutkie, tylko moje zwierzątko. Klatka byłaby w osobnym, nieużywanym pokoju, więc nawet jeśli zapach nie będzie cudowny, to nie będzie to przeszkadzać, ale oczywiście codziennie bym u chomika sprzątała. No i mam nadzieję, że go oswoję :) Doradźcie coś! Aha u mnie w sklepie zoologicznym chomik syryjski i dżungarski kosztują po 12 złotych. (który lepszy?) Wydaje mi się to drogo jak na tak malutkie stworzonko. Dla porównania, myszka kosztuje tylko 4 zł.!

chomik to zwierzątko nocne, w dzien cały czas śpi, buszuje w nocy. jesli w osobnym pokoju to spoko, nie bedzie przeszkadzał. od chomika nie ma tak brzydkiego zapachu jak od myszki czy świnki morskiej, miałam 8 chomików :) nie jest to super kontaktowe zwierzątko, ale mysle, ze sprawi ci wiele radości ja miałam zwykłe chomiki syryjskie i długowłose. dżungarskie mają słodkie oczka :D

szczerze mówiąc w życiu bym nie chciała chomika. Głupiutkie toto, zero kontaktu. Lepsza już myszka, mądrzejsza, łatwo się uczy i oswaja, ale tak naprawdę polecam szczura - najinteligentniejsze chyba zwierzę "klatkowe". Tyle, ze szczur potrzebuje specjalnego traktowania, nie można go po prostu zamknąć w klatce i tyle. Trzeba się nim zajmować, wypuszczać na spacer po pokoju, potrzebuje kontaktu po prostu, wiec jeśli chcesz zwierzaka tylko do ozdoby to odradzam. Ale jeśli chcesz, by cieszył się z radosci na twój widok, przychodził na zawołanie itd - polecam :)

chomik to super ziwerzatko,male je,przyjazny...polecam syryjskiego,sa bardziej otwarte na ludzi,przyjkazniejsze.te male chooerstwo gryzie...mialam syryjskiego i przez 1,5 roku ani razu mnie nie ugryzl...robilam mu kapiele,bo dostal biedaczek grzyba,to tylko dotykal mnie zebami,zeby zrobic przerwe,byl super.nie uwazam,ze 12 zl za zwierzaka to duzo.nie sprzartaja codziennie,a przynajmniej nie w jego domku,bo chomik jest typem \"zbieracza\"-nosi zarcie do domu,a ty mu wymiatasz..poza tym ma krociutkie jelita i musi 2 razy przemielic to samo zarcie,zeby to co potrzebuje wchlonac-czytaj musi zjesc swoje kupki-dla niego to wazne. ale jesli juz w temacie,to w ogole nie bralabym chomika,tylko swinke morska,drozsza,ale za to zyje 8 lat,reaguje na ciebie,kwiczy,wskakuje na ciebie,jak sie zblizysz,mozna ja naprawde oswoic,jest inteligentniejsza niz chomik i nie spotkalam jeszcze swinki,ktora gryzie.ma tylko jeden minus-je baaaardzo duzo i klatka po dwohc dniach jest juz pelna kupek...no i jednak milej dla swinki gdy sa w dwojke,ty przeciez caly dzien z nia siedziec nie bedziesz...

Właśnie doczytałam, ze zwierzę mieszkałoby w nieużywanym pokoju. W tej sytuacji, gdyby miało cały dzień gnić tam samo to chyba jednak polecam rybki albo jakiegoś legwana.

Hey:) chomiki to super zwierzątka,chociaż żyją do 3 lat.Miałam już 5 chomików. Zdecydowanie najlepszym gatunkiem są chomiki syryjskie, szybko się oswajają. Na początku gryzą ale musisz po kupieniu go dać mu kilka dni na to,aby się mógł przystosować do otoczenia, a później powoli go oswajać.Chomiki to zwierzątka nocne, lubią przebywać z ludźmi,są chętne do zabawy,moje zawsze gryzły klatkę,żebym się z nimi pobawiła :) jeżeli będziesz sprzątać regularnie i dbać o niego to nie będzie śmierdziało.Opłaca się zapłacić to 12zł czy ileś.bo jest to niesamowite zwierzątko:) Może kup sobie książkę o chomikach,są porady różne jak dbać,choroby chomików itd :P Pozdrawiam.

Moje chomiki reagował jak je wołałam,:) chociaż chomiki nie widzą,tylko czarne plamy to patrzą się tak słodziutko na mnie :P..Możesz go brać na ręce, na trawę żeby sobie pochodził,zjadł koniczynę,:)...Aha i najbardziej lubiane przeze mnie to te rudo-białe :D...

ja mam dwa chomiki dżungarskie.. jeśli potrzebujesz taniego zwierzątka na chwilkę to kup sobie maskotkę... to jest zobowiązanie i ciągle trzeba coś kupować np trociny jedzenie zabawki.. to nie jest tak łatwo.. bardzo łatwo je oswoić ale trzeba sie nimi zajmować.. nie trzeba codziennie sprzątać nawet nie jest to wskazane.. wystarczy raz na tydzień.. z tym co ktoś napisał że są to głupiutkie zwierzątka to nie prawda.. są bardzo przyjazne i mądre.. bardzo dociekliwe i chętne do zabaw.. jaki właściciel taki i chomik... jeśli się go nie dotyka nie bawi się to staje się dziki i już potem nie chce sie oswoić.. ale jesli od małego się nim cieszy będzie i atrakcją i dodatkowym domownikiem :) bardzo polecam dla osób które mają ciepłe serduszko i posiadają wolny czas :)

kup sobie szczura, ja mam i jest przesłodki, a rosnie jak na drozdzach :D chomiki tez sa fajne, ale to tez zalezy jakie ;) syryjskie chomiki sa takimi pupilami ( mialam nie jednego ) ale szczur mimo wszystko jest najlepszy ;)

Gość Darek powiem ci tak
Ja miałam chomika syryjskiego. Miałam od malego i był super. bardzo sie oswoił i dawał brać na ręce, zasypiał na rękach, dawał sie karmić z reki itp. Bardzo urocze i mądre stworzonko. prawda jaki właściciel taki chomik. Kuzynka miała chomika strasznie zdziczałego który gryzł, no ale ona miała dzieciaka z ADHD który ttego chomika biednego denerwował :Oi nie dawał spokoju:O mój chomik był jednym z domowników, maskotka rodziny, miał swoją duza klatkę, spokój kiedy spał a kiedy wieczorem wychodził wtedy go braliśmy. W nocy duzo biegał na kółku i robił hałas, ale mozna sie przyzwyczaić;) Ogólnie polecam, ale trzeba dbać i codziennie nie sprzątać, mysle ze co 5 dniwystarczy aha - i trzeba codziennie dawać świeżą przegotowaną lub mineralną wodę- nie mozna zapomnieć!