Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość QUINNY mum

Nadanie PESEL dla dziecka?

Polecane posty

Gość QUINNY mum

Czy kots mial problem ze niecchieli nadac dziecku PESEL poniewaz niemialo stałego meldunku tylko czasowy?

Gość dziecko nie może miec
czasowego meldunku, na pewno musi miec adres stałego zameldowania i z urzędu jest zameldowywane w miejscu stałego zameldowania matki. i w urzedzie właściwym dla miejsca stałego zameldowania odbiera sie pesel, nadawany z urzedu każdemu urodzonemu obywatelowi polskiemu.

aha... doopiero kiedy ma stały meldunek można ubiegac się przyznanie tymczasowego zameldowania w innym miejscu.

Gość a co jeśli matka nie ma
stałego zameldowania?

Gość QUINNY mum
W tym problem ze ja niemam stałego meldunku i co w tej sytuacji, nienadadza małej peselu.

no to mozna zameldowac dziecko u taty jeśli jest taka możliwosc. ale w takiej sytuacji najlepiej dowiedziec się w urzedzie

Gość taka jakas
dziecko musi miec stale zameldowanie chocby jednego z rodzicow... bez [peselu masz kłopot jeden wielki

dziecko musi byc gdzies zameldowane... i jak to się stało ze nie masz meldunku???? przeciez to właściwie niezbędne

2. UMIEJSCOWIENIE AKTU URODZENIA W POLSCE Akty urodzeń osób małoletnich urodzonych poza granicami kraju umiejscawiane są na pisemny wniosek jednego z rodziców w USC właściwym dla jego ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce. Gdy wniosek składa osoba pełnoletnia która nigdy nie miała miejsca zamieszkania w kraju - właściwym do umiejscowienia aktu jest: Urząd Stanu Cywilnego Warszawa-Śródmieście Ul. Gen. Andersa 5 00-147 Warszawa tel. 011-4822 – 227-40-00

wyczytałam właśnie, że dziecko wcale nie musi miec meldunku, żeby nadano mu pesel. wystarczy napisac wniosek i wysłac, pessel zostanie nadany. tak robia osoby osoby, które za granica urodziły dzieco - nie ma ono meldunku w polsce, ale ma nadany pesel tu jest link do strony dot peselu: http://www.abuzabi.polemb.net/index.php?document=173

Gość QUINNY mum
Wymeldowalam sie z domu rodzinnego poniewaz moi rodzice nieplacicli za mieszkanie i narobili dlugi.Ja w tym czasie z nimi niemieszkalam .I wszystko przeszlo na mnie cale zadluzenie.A teraz z corka wynajujemy mieszkanie i tu mamy meldunek tymczasowy.Z ojca malej niemozemy na nic liczyc bo niejestesmy razem.

to w tym wypadku nie wiem, czy z automatu nie zameldują dziecka w miejscu zameldowania ojca - jeśli ojciec ma meldunek i jest podany jako ojciec. lub w twoim ostatnim miejscu zameldowania. chyba najlepiej zrobisz jak dowiesz się bezpośrednio w urzedzie, nie wiem jak postępuje się w takim przypadku. a córcia rozumiem urodziła się niedawno? a jak to wyglądało w szpitalu - mówiłaś ze nie masz stałego meldunku i nie powiedzieli co i jak załtwic? i bez stałego zameldowania zameldowali Cię na pobyt czasowy? chyba, ze najpierw zameldowałas się tymczasowo, a potem wymeldowałas od rodziców...

Gość QUINNY mum
Tak własnie zrobiłam.Najpierw zameldowałam corcie i siebie na pobyt czasowy a dopiero wymeldowalam sie od rodzicow.Dziecko niebedzie zameldowane u ojca poniewaz on jego nieuznał w urzedzie.Dzis byłam w urzedzie po odboir pesel ale pani powiedziala mi ze nienadali numeru pesel, ale niewie dlaczego.Mam isc w przyszłym tyg. moze cos sie wyjasni.A pam 1 pytanie.Czy zwiazku z tym ze dziecko niema meldunku stalego i pesel moga mi niewyplacic becikowego.WNiosek złozyłam 3 tyg. temu ale pieniedzy nadal niema.Jak długo sie czeka??????????

nie wiem jak jest teraz - trzy lata temu, jak ja składałam wniosek trzeba było wypisywac adres zameldowania, teraz nie wiem jak jest. ale peselu chyba nie trzeba - bo my załatwialiśmy becikowe zanim nam wydali pesel. i próbuj w urzedzie - tam na pewno ci pomogą. może wystarczy tak, jak robia emigranci - wystąpic o wydanie peselu z odpowiednim wnioskiem i zostanie nadany. bo bez peselu - ani rusz. z lekarzem nawet bedzie kłopot... a w związku z brakiem adresu stałego zameldowania jak z zusem i urzedem skarbowym? one są własciwe dla miejsca zameldowania, a skoro meldunku brak?

aha, na kase czekałam dośc krótko - jakies 3 tygodnie, mniej wiecej. ale to różnie wypłacaja, wiec sie nie denerwuj.

Gość QUINNY mum
Z lekarzem to niema problemu.Bo ja pracuje i jestem normalnie ubezpieczona i mala biore pod swoje ubezpieczenie.Juz mała zapisalam do lekarza i niema problemu z meldunkiem.Podalam czasowy i nic niemowili.Zobaczymy jak pojde do urzed za kilka dni i sie wyjasni ta sprawa.

no tak, ale ja się uprę nt instytucji własciwych dla miejsca zameldowania - urzad skarbowy, do którego bedziesz musiała złożyc pit, zus, do którego pracodawca opłaca składki, bank, który musi miec twoj stały meldunek itd? pesel młodego podawałam do tej pory: - w każdej poradni przy zakładniu karty - przy wydawaniu dowodu osobistego - przy rejestracji do przedszkola w każdym powyższym przypadku i w mojej pracy podawałam równiez adres zameldowania i zamieszkania. a pracodawca? nie mam z tym żadnego problemu, ze nie masz meldunku? wiesz, pisze po to, bo potem nieraz po latach okazują się jakies cyrki z polskimi cudownymi instytucjami. żeby nie było potenm tak, ze bedziesz np przed emerytura, a zus ci powie, że czas, kiedy nie miałas stałego meldunku nie bylo składek i np nalezy ci sie nizsze swiadczenie. ja spotkałam sie z taka sytuacja - mój facet miał miec przyznana rente po ojcu, od którego miał zasadzone alimenty. ojciec zmarł w okresie, kiedy ciążył na nim jeszcze obowiązek alimentacyjny. zus odmówił wydania świadczenia, poniewaz moj maz nie dostarczyl wszystkich swiadectw pracy (nie miał ich bo czesc ojciec przesiał gdzies, a niektóre zkłady od dawna nie istniały i nie było możliwości wystawienia duplikatów). wg brakujących świadectw pracy brakowało kilku miesięcy. zus mógł poprzez analize składek udowodnic że jednak renta mężowi po ojcu się należy, ale odmówił wydania dokumentu potwierdzającego okresy składkowe argumentujac tym, ze podstawa wydawania swiadczenia jest dostarczenie świdectw pracy. i przepadło, mimo, ze się nalezało.

Gość moje nie ma meldunku
żadnego, pesel nadano w moim stałym miejscu zmaeldowania, a dziecka nie zameldowałam ani czasowo, ani na stałe, po prostu nie mam gdzie.

Gość gość
1EZ0uLm3FhtUj0V9YnhmBKhz