Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lorepinoczka

pytanie o owulację ważne!!!

Polecane posty

Gość lorepinoczka

podczas usg okazało się że owulacją jeszcze nie nastąpiła, a śluz jak białko jaja kurzego miałam już dzięn przed badaniem. z tego co wiem taki śluz występuje dzień najwyżej a nie 3 zy 4 dni przed owulacją czy coś nie tak?

Gość lorepinoczka
proszę o odpowiedź

Gość joojjjj
no tak już masz i już - albo się tak zestresowałaś że się zatrzymała owulka

Gość lorepinoczka
nglka chyba Cie tu widziałam :-) co o tym sądzisz?

:)owulacja może odbyć się do 3 dni przed i do 3 dni po szczycie śluzu. Szczyt śluzu wg metody dra, który określił zależność owulacji od szczytów - to dzień śluzu jak najlepszej jakości (nie ilości ale jakości właśnie, czyli ten najbardziej klarowny, najbardziej rozciągliwy - nawet, jeśli jest go mniej niż w dniach pozostałych, bądź następnych).Poza tym sam sluz w ogóle nie świadczy o przebyciu owulacji, tylko ją zapowiada, czyli przydaje się w staraniach o dziecko natomiast jesli się o dziecko nie starasz, to trzeba dodać temperaturę, bo łatwo w ten sposb o wpadkę, przy obserwacji samego śluzu (faz śluzowych w cyklu może być kilka - tym samym nieudanych przymiarek do owulacji - o przebyciu owu w domowych warunkach świadczy tylko temperatura).

Gość lorepinoczka
dzięki nglka dobrze , że jesteś. Czasami to trzeba jak krowie na rowie tłumaczyć a lekarze tak nie potrafia lub nie chcą. czyli jeśli ten "wyrzut" sluzu miałam 10 dc to owulację mogę mieć do 3 dni po czyli do 13 dnia cyklu tak?

Tak. Jeśli do tego dnia się nie odbędzie, to znaczy, że będzie kolejna faza śluzowa i ponowna przymiarka do owu.