Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fwew

Kto jeździ służbowym?Jakie dokumenty posiadacie?

Polecane posty

Gość fwew

Być może będę miała szanse jeździć samochodem służbowym. Prócz prawa jazdy czego będę potrzebowała? Czy powinnam mieć jakieś własne ubezpieczenie?

Witaj, jeżdżę autem służbowym od zeszłego roku, moja firma korzysta z floty samochodowej leasingowanej w Big Car Management TY: prawo jazdy FIRMA: dowód rejestracyjny , ubezpieczenie OC i AC (nie muszę mieć żadnego indywidualnego) , karta flotowa (paliwowa) - za nic nie płacę gotówką, tankuję na oznaczonych stacjach Orlen + autko i kluczyki dodatkowo: podpisałam w momencie odbioru samochodu oświadczenie o przyjęciu auta na stan + oswiadczenie o ponoszonej odpoweidzialności , jeśli pożyczam samochód innemu pracownikowi też jest zobligowany podpisać takowe ( chodzi w rozbiciu na szczegóły o dbałość o mienie + odpowiedzialność za spowodowanie zdarzeń np. pod wpływem alkoholu, wynikających ze złamania przepisów ruchu drogowego itd.)

Big Car zapewnia sprawną obsługe i serwisy tzn telefonicznie umawiają Cię w razie potrzeby z autoryzowanym serwisem w Twoim mieście żeby np. wymienić żarówkę, sprawdzić płyny, dokonać okresowego przeglądu czy też dokonać jakiejś naprawy. Tylko myjka we własnym zakresie :) ale to czysta przyjemność! Aha - ważne jest żebyś prowadziła na bieżąco ewidencję przebiegu auta jeśli firma tego wymaga - zeby nie było potem kłopotu z rozliczaniem obciążeń za paliwo ( jeśli kosztyprywatnych wyjazdow w całosci lub części masz pokrywać z własnego budżetu ). Służbowe autko fajna sprawa :P

Gość fwew
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, Coffee And Biscotti! To ja poszukam sobie jeszcze takiego wzoru oświadczenia o odpowiedzialności bo zastanawiam się czy nie warto by się ubezpieczyć od odpowiedzialności cywilnej. Ech... mam taką nadzieję na ten samochód... Na kurs prawa jazdy z pracy mnie wysłali ale potem kryzys wiele zmienił u nas w firmie i już niczego nie można być pewnym.

ja jeżdze służbowym , oprócz dokumentów oczywistych czyli prawa jazda , dowodu rejestracyjnego , ubezpieczenia oc - nic innego nie posiadam . dbam o to auto jak o własne wieć jesli rozbije to z przyzwoitości naprawie na własny koszt oczywiście .... odpukać hehe

W moim przypadku oba oswiadczenia są autorstwa naszej firmy, sa tam zawarte wszelkie klauzule na rózne ewentualnosci :) Co do napraw to jeśli nie są zawinione przez Ciebie to pokrywane są z ubezpieczenia wg orzeczenia rzeczoznawcy z firmy ubezpieczeniowej. Piszę z doświadczenia - miałam niestety incydent parkingowy w trzy dni po odbiorze auta :( myślalam że wowczas zawału dostane jak zobaczyłam z rana na parkingu przytarcie nadkola... Najpierw też chciałam oczywiście całość sfinansować z własnej kieszeni ale okazało się że wymiana całego nadkola będzie sfinansowana z ubezpieczenia - po tygodniu autko jak nowe :D Trzymam kciuki , autko sie zapewne przyda i w pracy i po pracy :) A jesli chodzi o kurs to i tak dopiero praktyka za kółkiem zrobi z Ciebie kierowcę :) Napisz jak się uda i dostaniesz samochodzik !

Gość gość
Ja również tylko prawo jazdy i dokumenty pojazdu. O wszystko inne dba firma. Co więcej, zamontowano w samochodzie automonitoring http://www.monitoring-gps.net/Oferta.aspx więc każdy mój przejazd może być udokumentowany. To chyba dobre rozwiązanie biorąc pod uwagę, że ostatnio dużo zamieszania jest z tym użyczaniem służbowych aut a jak śledzenie pojazdu jest non stop to widać dokładnie, gdzie jeździ pracownik i kiedy. Baaa, powiem więcej, widać nawet z jaką prędkością i jakie są średnie obroty silnika. Mi osobiście to nie przeszkadza, bo zawsze jeździłam spokojnie i nie wykorzystywałam auta w celach prywatnych, ale z firmy z powodu zamontowania tego systemu zwolniło się kilka osób - pewnie mieli coś na sumieniu.

to dobrze wplywa namaniery dzieci;)) ucza sie wspolnego posilku przy stole;))