Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość help me help

JEST TU JAKAŚ KSIĘGOWA??????????????????HELP POMOCY!!!

Polecane posty

Gość help me help

Witam serdecznie.JESTEM ZUPEŁNIE ZIOELONA i mam pytanie. Chce otworzyc niewielka dzialalnosc (KPiR oraz Vat). jesli place podatek vat, to czy wtedy procz tego place też podatek dochodowy? Czy jesli kupuje towar z hurtowni płace cene netto, czy brutto (a zwrot vatu pod koniec roku)? i odwrotnie, czy jeśli sprzedaje w hurcie to po cenie netto czy brutto? Czy do każdej ceny detalicznej doliczam też vat i musi byc to zaznaczone na paragonie fiskalnym?

Gość zawsze płacisz i sprzedajesz
po cenie brutto, oczywiście płacisz oba podatki dochodowy i Vat

podam ci przykład kupujesz spodnie za 122 zł brutto w tym Vat 22zł sprzedajesz je za 183 zł brutto w tym vat 33 zł różnica w tym przypadku 11 zł to podatek Vat, który musisz odprowadzić do urzędu skarbowego. a od zarobku na różnicy ceny w tym wypadku 50 zł płacisz podatek dochodowy

Gość help me help
i jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli na początku nie bede vat-owcem to bede miala problem, aby sprzedać towar dla firm? Nie moge wtedy wystawic faktury...? i nie bede mogla używać kasy fiskalnej?

jeżeli nie będziesz vatowcem, to firmy mogą niechętnie z tobą współpracować, bo nie będą mogły na podstawie wystawionych przez ciecbie rachunków, odliczać sobie vatu. Kasę fiskalną chyba będziesz mogła mieć ale nie jestem pewna

Gość help me help
nie rozumiem Czyli jesli przypuscmy bede tym vatowcem to na moim rachunku bedzie napisane: cena + 33% vat? bo napisałaś, że kupuje z 22% vat a sprzedaje z 33% vat. I co oznacza odliczyć vat?

jakie 33%VAT???????????? napisałam 33 ZŁ a nie % Vat na większość artykułów w Polsce wynosi max 22%!!!! jeszcze raz ci tłumaczę kupujesz spodnie za 100 zł netto + Vat co daje 122 zł brutto te same gacie opylasz za 150 zł netto + Vat co daje 183 zł brutto twój zarobek netto na tych portkach wynosi 50 zł i od tej sumy płacisz podatek dochodowy a podatek Vat od tych 5 dych wynosi 11 zł i te jedenaście złotych jesteś winna urzędowi skarbowemu!

Gość help me help
dzięki kochana, przepraszam, rzeczywiście źle przeczytałam

moje tłumaczenie to duze uproszczenie, radziłabym ci zanim otworzysz firmę zrobic jakiś krótki kurs

Gość help me help
są kursy dotyczące zakladania dzialalnosci, ale wszystko jest omawiane bardzo ogólnie. Mozesz polecic mi jakis dobry kurs?

może jakiś kurs księgowości dla małych firm? najlepiej jak przynajmniej na parę miesięcy zlecisz prowadzenie księgowości jakiemuś biuru rachunkowemu (dobrze to odmieniłam ?:P) będziesz miała czas spokojnie sie przyjrzeć jak to się robi i za jakiś czas sama spokojnie dasz sobie z tym radę :)

Gość help me help
Chciałabym, zeby zawsze rozliczało mnie biuro, ale chcę też wiedziec jak mam naliczać ceny z tym vatem itp.