Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bellissima raggazza

YAZ - tabletki anty - kto bierze? jakie wrażenia?

Polecane posty

Gość Bellissima raggazza

Dziewczyny, od dzisiaj łykam YAZ... Mam raczej negatywne odczucia, co do tabletek antykoncepcyjnych, łykałam kiedyś yasmin i nie czułam się po nich najlepiej, teraz (z różnych powodów) moja pani dr stwierdziła, że jednak powinnam łykać tabsy i to własnie te. Kto je zna? Jakie macie wrażenia?? Buziaki - i czekam na odzew:)

Gość dziurawe skarpety
słyszałam o nich. Ale nie znam nikogo kto by stosował. Są nowe na rynku. Napisz za jakś czas jakie doznania. Może po jakimś czasie ci minie. Jakie masz teraz konkretnie wrażenia? Coś cię boli itp.?

Mam bolesne miesiączki, ostatnio ból mi się nasialił, no i dlatego moja pani dr wymyśliła, że powinnam łykać tabsy... Po yasmin czułam się ogólnie beznadziejnie, może to troche dlatego, że generalnie jestem uprzedzona do hormonów. Więc: i nastrój mi się wahał, i głowa mnie bolała, i tak dalej... Dziś wzięłam 1 tabletkę yaz, napiszę za jakiś tydzień, dwa, jak się czuję, ale ciekawi mnie, czy już któraś z was to bierze... Słyszałam, że to nowość, więc może faktycznie nie ma się czego bać? może są faktycznie stosunkowo najmniej szkodliwe??

No to ja się podzielę wrażeniami:) Biorę Yaz od 3 miesięcy. Pierwszy miesiąc był trudny, miałam niespodziewane krwawienia, straszne wahania nastrojów (az do napadów placzu) i wysyp pryszczy, a nigdy wcześniej nie narzekałam na problemy z cerą... W tej chwili jest dobrze; czuję się normalnie, pryszcze zniknęły, nastrój ok. A nawet lepszy, bo nie boję się ciąży:) Dziewczyny, pamietajcie, że każda z nas reaguje inaczej na tabletki i nie można się sugerować tym, że ktoś musial odstawić a ktoś inny bierze od 5 lat. Jeśli chodzi o Yaz, na pewno ma jedną uniwersalną dla wszystkich zaletę: jest stosunkowo nowym środkiem (w USA bodajże od 2 lat, pozytywnie przyjety), ma niska zawartość hormonów. Myslę, ze warto brać te nowsze tabletki, w końcu medycyna i farmacja idą do przodu.

Gość Justyna długowłosa
ja osobiście nie mam po nich żadnych dolegliwości poza bólem piersi (silnym...) ale chociaż wiem ze działają :D ale żadnych syfów, żadnych humorków... Ja polecam

Gość up **
możecie mi podać skład tych tabletek i ile zawierają mg ?

Gość *jagoda*
Ja kilka dni temu rozpoczęłam 2 opakowanie. Oprócz bólu piersi nie odczuwam żadnych dolegliwości. Mam natomiast wrażenie, że wpłynęły one korzystnie na moją skóre. Mam mniej przetłuszczajcą się.

Gość Justyna długowłosa
etynyloestradiol -0,02 mg i 3 mg drospirenonu (w każdej jednej różowej tabletce, a jest ich 24)

Gość *jagoda*
0,02 mg Ethinylestradiolum + 3mg Drospirenonum

no widzicie. mnie piersi nie bolą w ogóle, za to cera trochę ucierpiala. nie ma reguły.

Gość up**
Serdecznie dziękuje za skład:-)

to jest ten sam sklad co w yasminelle tylko schemat stosowania jest inny. robi sie krotsza przerwe miedzy braniem tabletek. ot tyle nowosci

No to tak - najgorszy był pierwszy tydzień, bo płakałam non stop. ale to raczej - tak myślę -z nerwów, że w ogóle muszę brać hormony, niż z powodu ich działania;) Moj facet o malo prawie nie osiwial, ale wytrzymal;) potem się uspokoiłam... i tak jest do teraz... :) poza tym: cera - bez zmian, piersi - bez zmian, waga - bez zmian:) czyli ok:) Czekam teraz tylko na nadejście miesiączki... czyli na to, czy ten lek spełni moje (i mojej pani dr) oczekiwania, tzn. czy okres nie będzie bolesny... bardzo na to liczę:) Aha, w ogóle nie mogę się przyzwyczaić do regularnego brania, ustawiłam przypomnienie w telefonie, ale i tak czasem zdaża mi się nie połknąć tabletki o wyznaczonej porze, bo na przykład wczoraj po prostu cyknęłam to przypomnienie, już sięgałam po tabletki, ale telefon zadzwonił, no i nie wzięłam jej:) połapałam się po jakimś czasie, ale w sumie to mi się to często zdaża (było już tak jakieś trzy razy) - że łykam z parogodzinnym poślizgiem... :) Odezwę się wkrótce i zdam relację z przebiegu okresu, czyli powiem wam, czy ten lek faktycznie nadaje się na lekarstwo na bolesne miesiączki. Dzięki, że opisałyście jak to było u was, od razu czuję się lepiej, teraz już wiem, że \"nie łykam trucizny\";) Buziaki:)

Gość Eskuna
A ja mam pytanie, czy wszystko jest wporoządku. Mam nadżerke dostałam globulki albothyl złuszczajace pozniej cicatridine i zostala mi ostatnia globulka pojawil sie okres to zaczęłam brać YAZ, dziś wszamałam 4 tabletke i cały czas mam taki okres jakby go prkatycznie nie było ? Czy to przez YAZ czy może przez te globulki złuszczające ? Dodam jeszcze, że czasie brania globulek był seks ale z prezerwatywą. Pozatym tak jak w ulotce mam wachania nastrojów i ogólny dół jakiś, zawroty głowy ogólnie lipa. Tylko się martwie tym okresem bo samopoczucie idzie przeżyć ;p.

Gość Tabletkówna
Nie dostałam okresu po Yaz, jestem po 1 opakowaniu...:(. Mam się już poważnie bać?? Wszystkie tabletki wzięłam na czas, zadnej nie zapomniałam...

Osobiście bałabym się nowości, ponieważ wiele czytałam na ten temat i wszystkie leki nowe są testowane na ludziach, więc tak naprawdę to my wszyscy Jesteśmy królikami doświadczalnymi dla koncernów farmaceutycznych.

Dziewczyny, YAZ jako preparat niwelujacy bolesność miesiączek sprawdza się idealnie :) zeby nie było zbyt różowo, to przyznam się, że trochę (troszeczkę) posypała mi się cera, mam jakieś funfle na czole;) ale przyczyn mogło być więcej w sumie, niż tylko tabletki... Nastrój - ok:) reaguję na ten YAZ o wiele lepiej, niż na yasmin :) nie przypuszczałam, że po tabletkach będę się czuła normalnie - a się czuję:) waga, biust - też jest ok, nie ma róznic:) ale okres - marzenie... skąpy, krótki i da sie go przeżyć na dwóch, trzech tabletkach vegentalginu :) zmiana niesamowita :) bardzo się cieszę :)

Gość devilek88
Ja biore Yaz od miesiaca i nie mam zadnych skutków ubocznych, jedyne co zauwazylam to 3 kg mi sie schudlo :)

Gość werda82
właśnie teraz biore placebo - te białe, ale okres mi się w ogóle nie pojawił, nie wiem czy to ma mnie nie pokoić? czy od razu jak skończę te tabletki, to mam brać inne z drugiego opakowania, bez dnia przerwy - w tym czasie współżyć nie będę a krwienie żadne się nie pojawiło?

okres może się nie pojawić, się nie przejmuj. dopiero brak drugiego to już powód do wizyty u lekarza. jak skończysz białe tabletki to zaraz przechodzisz do następnego opakowania. jeśli np. pierwsze rozpoczęłaś w poniedziałek, to następne też w poniedziałek

Gość oneksa
czy jeśli nie wzięłam jednej tabletki po tym jak skończyłam całkowicie to znaczy wzięłam 4 placebo z pierwszego opakowania tych tabletek i w ttym dniu, w którym nie wzięłam dostałam okresu to, czy na drugi dzień tego okresu moge zacząć to drugie opakowaniam, czy sobie nie zaszkodzę i czy będę chroniona, zwłaszcza że stosujemy prezerwatywy. Mam też drugie pytanie, prawie wcale krwi nie mam, ale strasznie mnie żołądek-brzuch boli czy to normalne?

Gość Asienka 26
Witam wszystkich mam pytanie brałam Yasminelle i zle sie po nich czułam ginekolog przepisała mi Yaz wzielam w 1 dzien okresu pierwsza tabletke Yaz i dotarłam do tabletek plecebo (4 białych ostatnich) powinnnien sie pojawic okres ale go niema dzis biore 1 tabletke z nowego opakowania czuje ból brzucha jak na okres ale niewiem co dalej ??pomóżcie

Gość kasia 19 skc
hey wszystkim ;)) biore yaz od 5 miesiecy. Zaczełam brac w 1 szy dzien okresu w srode i zawsze gdzy zaczynam nowe opakowanie to w 1 szy dzien rozowych tebletek (sroda) dostaje okresu. nie wiem co o tym mysleć ;/

do dziewczyny wyzej.... zazdroszcze.. bo sobie nie musisz nic liczyc dni cyklu wsyztsko as zna opakowaniu ponumerowane ;P ja wlasnie dzis skonczylam brac pierwsz eopakowanie tabletek yaz i powiem tak... skonczyl mi sie okres i dostalam plaemnie , te plamienie mialam dzien w dzien a raz nawt tak silne ze tampaxy poszly w ruch.. cera mi sie posypala a w 3 tygodniu bylam starsznie senne, choc wyspana punkt 16 padalam spac.. i zlapalam infekcje pecherza odrazu n ale to pierwsz eopakowanie a pozytywy? nie zgrublam a balam sie tego.... zero pmsu a zawsz etydzien przed bylam nie do zniesienia... no i zero bolu pierw zero bolu brzucha a mialam tak mocne bole ze plakalam nie raz... a okres skapy i krotki.. marzenie.. sie okaze jak bedzie pzy 2 opakowaniu ;) pozdrawiam

Gość gosc - tymczasowe
Zaczelam brac te tabletki ale obawiam sie, ze cos jest nie tak :/ Mam bole brzucha, jajnikow po kilku dniach stosowania. Sa to pierwsze hormony, ktore biore, nie wiem jeszcze jak moj organizm na nie reaguje. Nie wzielam ich z pierwszym dniem cyklu - moze to dlatego? Generalnie czuje sie w miare ok, zobacze jak bedzie pozniej....

Gość dangerous girl
ten temat powinien byc raczej w dziale antykoncepcja, ginekologia, plodnosc- tam jest mnustwo takich tematow jak twoj wiec poczytaj troche a nie zakladaj nowego tutaj- jest dzial specjalnie wyodrebniony wiec go użyj

Gość asik0404
Witam:) dziewczyny mam do sprzedania 1 opakowanie tabletek Yaz ponieważ mi nie służyły zmieniłam na Cyprest, proszę o kontakt na maila jeśli któraś potrzebuje kupić;) asik0404@op.pl Piszcie :D:D

Gość asik0404
Witam dziewczyny mam do sprzedania 1 opakowanie tabletek Yaz ponieważ mi nie służyły zmieniłam na Cyprest;), proszę o kontakt na maila jeśli któraś potrzebuje kupić asik0404@op.pl Piszcie :D:D (wyżej podałam błędny adres maila sorki;))

Gość asik0404
Witam dziewczyny mam do sprzedania 1 opakowanie tabletek Yaz ponieważ mi nie służyły zmieniłam na Cyprest;), proszę o kontakt na maila jeśli któraś potrzebuje kupić asik040490@op.pl Piszcie :D:D (wyżej podałam błędny adres maila, sorki ;))