Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mhroo

pytanie do osób, które dobrze mówią po angielsku

Polecane posty

Gość mhroo

Jak się nauczyliście języka, ile wam to zajęło; uczyliscie sie tylko w szkole, czy tez poza; macie jakies porady czy sposoby? Ja uczę się od podstawówki (teraz jestem w lo) i gucio umiem:O Nawet jeśli rozumiem poszczególne słówka w zdaniu, nie umiem go całego przetłumaczyć; mam trudnosci ze zrozumieniem, gdy ktos do mnie mówi, a zreszta samej trudno mi sie wysłowić. Próbowałam ogladac filmy bez lektora i napisów - praktycznie nic nie rozumiałam, z tłumaczeniem i zrozumieniem tekstów piosenek jest podobnie ps; mam z ang 5:O ps2: o wyjeździe za granice nie ma mowy ps3: narazie zbieram kase na korki i od przyszłego roku chce sie zapisac - i czy lepiej w wiekszej grupie, w duzych firmach typu british school lub profi lingua czy raczej sam na sam z nauczycielem? co daje wieksze efekty?

Gość ciekawa lllllll
ja nauczyłam się sama w półtora roku kiedy przyjechałam do uk umiałam tylko my name is i i;m from poland heheheh teraz prawie swobodnie się porozumiewam

Gość ciekawa to pikus nauczyc sie
jezyka za granica ... moja znajoma nauczyla sie w kilka miesiecy angielskiego przebywajac za granica ... to żadna sztuka. Sztuka jest nauczcyc sie jezyka tutaj w Polsce wyjechac za granice i umiec sie nim bez pproblemu poslugiwac ...

Gość elle22
Nie wierz osobom, ktore twierdza, ze biegle znaja jezyk i plynnie mowia, a nigdy nie mieszkali nawet kilku miesiecy za granica, to po pierwsze. Po drugie musisz osluchac sie z jezykiem. Sluchaj radia, tv, ogladaj filmy, najpierw z napisami polskimi, potem to samo z napisami angielskimi, a potem bez napisow. Po trzecie zainwestuj w dobra gramatyke. Nigdy nie poprawisz plynnosci wypowiedzi skoro musisz sie zastanowic jak sklecic poprawnie zdanie. Co do zajec prywatnych, to wedlug mnie nie maja one zadnego sensu. Zaden Polak nie nauczyc Cie mowic. Najlepiej ucz sie sama, czytaj duzo ksiazek i znajdz nativa do ktorego bedziesz chodzila na konwersacje. Nic nie pomaga tak jak kontakt z nativem, nawet jesli mielibyscie rozmawiac o pogodzie.

Gość mhroo
i jeszcze jedno: Myslicie, ze kazdy, nawet osoba bez specjalnych zdolnosci jezykowych moze sie nauczyc? ciekawa - ale mieszkasz w uk, prawda? wiec wydaje mi sie, ze było ci o połowe łatwiej, niz osobom uczacym sie w Polsce, bo obcujesz non stop z jezykiem...sama znam osoby, ktore ang nauczyły sie swietnie przez 3 miesiace tam mieszkajac

Gość ciekawa lllllll
ehe akurat jedź do uk a zobaczysz czy tak łatwo nauczyć się angielskiego hehehe możesz siedzieć tu 5 lat i wyjechać znając tylko "good morning" i "i;m fine" ponieważ na każdym kroku masz Polaków, cięzko jest nie rozmawiać po polsku w banku dadzą ci pracownika polaka, w pracy supervizor jest polakiem, lokatorzy w domu- Polacy, koledzy z pracy- Polacy\ nawet jak chcesz pogadać po angielsku to jest problem

Gość ciekawa lllllll
do mhroo a spawdziłaś tą ich świetną znajomość czy te osoby Ci powiedziały że się nauczyły mówić w 3 miesiące? osobiście uważam że to bzdura jestem tu, w Uk i wiem jak to na prawdę wygląda mianowicie połowa Polaków nie mówi po ang prawie w ogóle i choć są tu po 3 lata nic się nie nauczyli z tej połowy która coś mówi połowa ledwo ledwo może jedna na dziesięc osób mówi płynnie, może 1 na 20 nawet

Gość sweet..
mhroo >>>> łącze sie w bólu z Tobą mam tak samo chce bardzo mowic , mam chci nawet kase, ale lekcje nic nie daja, a sama nie potrafie bylam w UK , ale za krotko bo tydzien po dwa razy i dalej nic nie kumam po ang Jak znajdziesz skuteczna metode daj znac prosze

Gość lataabalczju
niektorzy szybko lapia jezyki, inni wolniej. wolniej nie znaczy ze wcale, takze przychylam sie do jednej z wypowiedzi: filmy, ksiazki, radio, cokolwiek co wydaje dzwieki typu Aj spik inglisz;) powodzenia

Ja mieszkam w UK i prawie nie uzywam jezyka polskiego. Ani w banku, ani w pracy, ani w domu. Prawie wszyscy moi znajomi to Anglicy. W Anglii jestem od 3,5 roku i wciaz nie uwazam sie za eksperta, wciaz mowie z akcentem, wciaz mam problemy ze zrozumieniem niektorych akcentow. Jak ktos ci powiedzial, ze w pare miesiecy nauczyl sie biegle jezyka angielskiego to mu nie wierz. Jak sie nauczyc bedac w Polsce? Przede wszystkim SLUCHAC, radia, telewizji, ogladac filmy nawet jesli nic nie rozumiesz. Rozmawiaj z nativami, moze przez internet? Moze czytaj artykuly na www.bbc.co.uk i staraj je sobie tlumaczyc? Na bbc jest tez nauka angielskiego dla cudzoziemcow. Przede wszystkim staraj sie miec kontakt z prawdziwym angielskim, a nie tylko tym z podrecznikow.

Gość ciekawa lllllll
enamorada oczywiście musiałaś sie pochwalić że nie używasz poskiego i masz znajomych samych anglików

Gość ciekawa lllllll
plus chciałam jeszcze dodać że dziwne by było gdybyś po 3.5 roku mówiła bez akcentu

Gość wiesz co ciekawa llllllll
dlaczego myslisz,ze ktos sie chwali,ze nie ma kontaktu z polskim?to smutne raczej jest ja nie mam do nikogo buzi otworzyc po polsku i to jest tragedia a nie chwalenie sie ,kilkanascie lat poza PL i potwornie tesknie za polskim.Kupuje polskie ksiazeczki,bajki dla dzieci bo bardzo bym chciala zeby po polsku chociaz troche mowily.Wydaje majatek na polskojezyczna sitter.