Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość callea

HISZPAŃSKI zaimki

Polecane posty

Gość callea

Czy może ktoś rozwiać moje kontrowersje dotyczące dopełnienia dalszego odp. polskiemu celownikowi: kolejno to: me- mi te- tobie le/se - i tu pojawia się pytanie czy le i se używamy jednoczesnie dla: jemu i jej ??

Gość se to przy zwrotnych jest
le to jemu i jej

Gość a juz wiem
bo jak piszesz o kims to se np jak masz do pan/pani usted to nie jest na ty tylko jak bys o obcym czyli wtedy se zajrzyłam o co chodzi :) sorry

Gość google nie bolą do cholery
jak do toalety idziesz też na kafe pytasz czy możesz ?%Ruszcie samodzielnie mózgami .

Gość czyli jak jestes na TY
tomozesz napisac le o niej i o nim, a piszesz o pani to se czy znowu namieszałam? :O

Gość czyli jak jestes na TY
google nie bolą do cholery jak do toalety idziesz też na kafe pytasz czy możesz ?%Ruszcie samodzielnie mózgami . ale to chodzi o język obcy, to nie takie proste wiesz?

Gość callea
czyli tak samo z les/se dzieki;)

Gość no tak to bedzie
:)

Gość callea
czytaj uwaznie do cholery bo przeslalam linka, linka HMM z googli!! jakbys miał jakies pojecia o hiszpanskim tobys wiedizal ze w3 os zazwyczaj pisze le/se wiec ciezko sie polapac poczatkujacym do reszty, wielkie dizeki;)

Gość google nie bolą do cholery
Wiem że nie proste .Ale jak się chce to można znależć .Wpisz włoski +zaimki+chomikuj.pl i juz masz .Wkurzam się bo myśleć Wam się nie chce :)

Gość a ja to w zasadzie jedna osoba
ale spoko :) pozdrawiam a powiedz, dlugo sie uczszy/? przydalaby mi sie czasem pomoc w nauce tego jezyka...

\"le\" i \"se\" uzywamy w roznych sytuacjach, \"se\" to \"sie\" w 3ciej osobie. \"Le\" uzywamy zarowno dla niej, dla niego jak i dla \"Usted\". Np: Me gusta (a mi)- mi sie podoba Le gusta (a ella, a el, a usted) - jej/jemu/pani/panu Me fui - poszlam sobie Se fue - poszla sobie, poszedl, poszlo (dla czasownikow z \"se\", w tym przypadku \"irse\")

Gość ja na studiach lektorat
mam z hiszpana bo nie chcialam angielskiego, uczylam sie tez w LO dlugo sie uczysz? i jak bys okreslila poziom? ja jestem taka srednia, moze tak - poczatkujacy poziom sredni :P

Natomiast "le" i "la" uzywamy gdy chcemy uzyc zamiast osoby, np: La vi - widzialam ja Le vi - widzialam go

Gość callea
ja od września '08, poziom początkujący, wcześniej nie miałam z nim do czynienia, tylko ang i niem dziękuje Enamorada myślę, że to mi wystarczy , narazie poprzestanę na celowniku bo mi się pomiesza;)

Gość WiemJakBardzO
Ja jestem ostatnimi czasy zainteresowana bardzo jezykiem portugalskim:)pomyslalam sobie ze skoro watek jest hiszpanski to moze znalazlbysie tutaj ktos kto mowi po portugalsku:)?Hisypan,Portugalcyzk dwa bratanki(chociaz i moze nie,jak to mawia moj przyjaciel portugalec bywaja i tacy co rzucaja w siebie miesem ,hehehe)Chcialabym zapytac o pare spraw:P Odezwijcie sie portugale,ola!:)