Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co z brzuchem

co ile do pediatry?

Polecane posty

Gość co z brzuchem

jak juz po 3 dniach wróce z dzieckiem do domu, to potem co ile się chodzi do pediatry czy na szcz[ienie? skąd bede wiedziała kiedy mam isc na pierwszą wizytę czy na pierwsze szczepienie? kiedy mi powiedzą o tym?

przyjdzie polozna i wszystko powie spodziewaj sie jej zaraz po przyjsciu do domu :) u mnie zawsze byla na drugi dzien jak bylam w domu umawiala na szczepienie, wazenie itp

kiedy dziecko się urodzi i wrócisz do domu to trzeba iść do przychodni dziecko zarejestrować. Najpierw przyjdzie położna do domu i ona wyznaczy termin wizyty z dzieckiem w przychodni. A szczepienia są w książeczce zdrowia i tam wpisują kiedy jest kolejne

Gość co z brzuchem
myslisz ze wogóle ktos taki do mnie przyjdzie? tyle jest babek i akurat do mnie przyjdzie?

Gość co z brzuchem
a do pediatry co ile sie chodzi na kontrole wzenia itp?

przyjdzie na 100% nie tylko do dziecka, bedzie pytala sie o pare rzeczy sprawdzi warunki mieszkaniowe-o to sie nie martw, na 100000% przyjdzie ;) moja corka byla malutka ledwo 2700 jak wyszlysmy do domu wiec musialam chodzic ja wazyc raz w tygodniu-tak mi kazali w szpitalu i tak polozna jak przyszla powiedziala jak chodzilas do gina to napewno wybralas polozna srodowiskowa, moze nie pamietasz bo to robi sie jak pierwszy raz idzie sie do ginekologa jezeli bedziesz cieta/miala szwy to polozna zbada takze Ciebie, ewentualnie wyciagnie szew ktory bedzie Ci przeszkadzal pokaze jak karmic, pielegnowac dziecko itp u nas polozne sprawdzaja sie w 100% sa bardzo kompetentne i ja bylam naprawde zadowlona :)

A u mnie bylo inaczej. Najpierw to ja musialam i isc z dzieckiem do przychodni, tam zalozylam mu karte i dopiero zamowilam sobie polozna do domu, mialam do wyboru kilka nazwisk. Zupelnie inna kolejnosc niz u was

przy wypisie ze szpitala, kazali mi się zgłosić za tydzien na wizyte też do szpitala, na tej wizycie oczywiscie lekarz zbadał,zwarzył,zmierzył dziecko i powiedział,że na nastepną wizyte należy zgłosić się do pediatry do przychodni za 2 tyg( ,ze szpitala wysyłają do przychodni do jakiej będe chodzić papiery i wczesniej niż na pierwszą wizyte do przychodni nie musiałam się zglaszac) u nas pielęgniarka środowiskowa była ale tylko zapytała sie czy wszystko dobrze,czy mam z czymś jakieś problemy i sprawdziła pępek i tyle było jej zachodu.. pielęgniarki środowiskowe chodzą do wszystkich mam po powrocie ze szpitala.. gdy pojechalam na pierwsza wizyte po tych 2tyg do przychodni tam tylko wypelnilam jakies papiery no i oczywiscie Maly byl zbadany i wtedy juz pediatra wyznaczala kiedy mamy się zgłosić nastepnym razem..

Gość kasia1234777
Do pediatry powinnaś zapisać dziecko osobiście po wyjściu ze szpitala, tzn. do przychodni jest przysyłana karta szczepień (szpital wysyła) a ty musisz jeszcze wypełnić taką deklarację, że wybierasz tego i tego pediatrę, tak jak dla siebie lekarza rodzinnego. Moze to zrobić Twoj mąż. Wszystko to robisz najlepiej krótko po powrocie do domu, do dowolnie wybranej przychodni. Położna to zupełnie inna sprawa, przeważnie położna odwiedza tylko pacjentów ze swojego rejonu, więc jak zapiszesz do innej niż najbliżej Ciebie znajdującej się przychodni dziecko to nie przyjdzie. Zresztą wizyta położnej jest nieobowiązkowa. Tzn. obowiązkowa dla niej, ale Ty możesz powiedzieć, że nie ma takiej potrzeby i nie chcesz. Powinna wcześniej zadzwonić i się umówić. Jeśli dziecko będzie zdrowe to dopiero po 6 tygodniach na szczepienie się zgłaszasz. Nie trzeba jakoś regularnie pediatrę odwiedzać:):) Tylko szczepienia są ważne bo potem się czepiają w żłobkach i przedszkolach:) Aha... czasem pediatra robi taką wizytę patronażową, jak połozna krotko po porodzie, ale też się umawia telefonicznie i oczywiście zawsze możesz odmowić.