Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vcvcvcv1

Jak to jest z olejami, oliwami w koncu?

Polecane posty

Gość vcvcvcv1

Podobno oleje sa zdrowe.Nawet jak ktos ma podwyzszony cholesterol to podobno tez powinien go jesc, ale głownie jako dodatek do sałatek czy surówek.A dlaczego w takim razie tylko do sałatek, a np. juz smazona potrawa na nim nie jest zdrowa?a druga sparwa, jak ktos sie odchudza bo ma nadwage to tez podobno nie wolno smazyc na nim potraw i je jeadac, a tylko dodawac do salaetk. Dlazcego wsałnie w stanie surowym, czyli nie smazonym jest zdwowy a juz smazony nalezy unikac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość E Ty Wy
Nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie podam nika
nie znam sie za bardzo ale zapewne pod wplywem temp uwalnia sie z niego soc szkodliwego, moze zaraz jakis specjalista napisze soc madrego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tez pytam
tez mam problem bo mam nadwage i musze sie odchudzac, to przy odchudzaniu wogole nie powinnam jadac potraw na oleju? mam na mysli smazonych potraw i innych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po pierwsze sa zdrowe
porządne oliwy i oleje, czyli nie te po 5 zł ze sklepowej półki. Sa zdrowe bo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie podwyższąją złego cholesterolu i ktorych potrzebuje nasz organizm. Podczas smażenia w zbyt wysokiej temperaturze oleje zmieniają nieco swoją konformacje, z cis zamieniają się w oleje trans które w organizmie zachowują się jak tłuszcze nasycone, dodatkowo uwalnia się pewna substancja, nazwy teraz nie pamiętam - ale to przy bardzo wysokiej temperaturze i przy wielokrotnym uzywaniu tego samego oleju,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tez pytam
czyli jak w koncu? jak ktos ma nadwage i za duzy cholesterol to powinien oleje jadac czy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powinien nimi zastąpic
smalec i podobne tłuszcze zwierzęce. Sałatki tez z nimi wskazane bo łatwiej się przyswajają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - ale wszystko w umiarze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tez pytam
a jak ktos ma nadwage i za duzy cholesterol to powinien oleje jadac czy nie? a jesli tak to w jakiej postaci?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Renaata
Oleje roślinne podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, ale jednocześnie są bardzo kaloryczne, a tym samym mogą przyczyniać się do nadwagi. lepsze jest jedzenie kwasów omega-3 (np. omegarden), które są w rybach. W przypadku ryb, poleca się jedzenie właśnie tych tłustych i to przynajmniej 2 x w tygodniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lupe
więc tak, tłuszcz do przygotowania potraw jest konieczny bo witaminy z grupy A I D rozpuszczją się wyłącznie w tłuszczach ale jak się okazuje najzdrowszy jest olej rzepakowy ( ale ch..j ich wie co wymyślą ci magicy od zdrowego żywienia za rok, tzn.kto im więcej s....nom zapłaci) moi dziadkowie smażyli na smalcu i dożyli 90-tki.... w niezłej formie... aha - dziadek palił do końca życia i samogonu lubił sobie golnąc też....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×