Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marlena17

Wymaz z pochwy, posiew PROSZE O POMOC

Polecane posty

Gość Marlena17

Witam wszystkich! Mam ogromną prośbe, czy ktoś Mógłby mi wytlumaczyc krok po kroku co i jak? Zaczne od początku... Współzyje z chłopakiem od 0,5 roku... Teraz zaprzestalismy. Od niedawna zaczął się ból przy oddawaniu moczu,swędzenie oraz dziwne upławy. Ginekolog stwierdzil grzybicę. Bralam globulki dopochwowe antybiotyki i smarowalam mascią. Ustąpiło na okres około tygodnia i znowu sie pojawia. Tak juz jest od dłuzszego czasu. Zastanawialam sie nad zrobieniem wymazu / posiewu z szyjki macicy. Czy ktos by mi mogl powiedziec czym one sie roznia od siebie? I co by bylo najlepsze w moim przypadku? Czy w ogole jakie kolwiek badania są wskazane? A jesli tak to czy takie badania robi kazdy ginekolog i wystarczy z nim to uzgodnic? Jaki koszt? Prosze o odpowiedzi i z gory dziekuje.

ja mialam wymaz z pochwy, chodze do ginekologa prywatnie, wiec on pobrał "cos" dal mi to w probce i zanioslam to do labolatorium, za pare dni wynik, na poczatku zaplacilam za to 20 zl, ale pozniej musialam doplacic kolejne 20 bo wyhodowali bakterie. Nie wiem jak robia to ginekolodzy na NFZ, ale pewnie nawet jak trzeba samemu zaniesc to nie trzeba placic juz

Gość zdrowitka
zrob ten wymaz lepiej, bo mnie ginekolog leczyl na grzybice ponad pol roku, w koncu jak zrobilam wymaz wyszla bakteria!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Marlena17
Aha...a a jak to pzredtrzymywac potem? Tego samego dnia poszlas z tym do laboratorium?

Gość Marlena17
No chyba tak też zrobie. Tylko za bardzo nie ejstem zorientowana co i jak... Material pobrany zostawia sie juz u ginekologa czy trzeba na wlasna reke zawiesc do laboratorium? I jak przechowywac jesli to bedzie kwestia 1 dnia? Prosze o odpowiedz

tak przy oknie trzymalam zeby chlod wiał(ale kaloryfery mialam wylaczone) mialam to robione w lutym wiec zimno jeszcze bylo:) a chodzisz prywatnie czy na nfz do ginekologa? mysle ze ta procedura to zalezy pewnie od ginekologa czy samemu zanosi czy daje pacjentowi

Gość Marlena17
Prywatnie... chcociaz powiem Ci szcezrze ze juz sobie sama z tym nie radze...mama nic nie wie wsztystko robie na wlasna reke...Jeszcze kazda wizyta honorarium 80zl.....i juz sama sie gubie w tym wszystkim...ryczec mi sie chce, ale wiem tez ze panikara starszna jestem.

Jesli jest dobry i w porzadku to zasugeruj te badanie, moj sam mi to zaproponowal bo tez ciagle chodzilam z zapalenaimi, tez mam dosc, teraz o dziwo połtora miesiaca bylo lepiej, ale od soboty znow objawy wrocily:/ Wazne jest tez zeby partner sie leczył jezeli wspolzyjecie bez prezerwatyw. No i warto zbadac czy to na pewno grzybica, bo np bakteria enterococcus daje takie same objawy jak grzybica, wiem bo mi ja wlasnie przy wymazie wykryto

Gość Marlena17
Ale przy takim wymazie wszelkie bakteria mi wykryją lub grzyby prawda?.. Chłopak robil badania posiewu nasienia i wyszlo mu wszystko wporzadku. Brak grzybow i brak bakterii.. Ale mam pytanie...(moze glupie) skoro nie drogą plciowa to moglam sie w jakis inny sposob zarazic albo zplapac bakterie?

Wymaz pokazuje wyhodowane bakterie lub grzyby lub jeszcze co innego i ponizej jest antydiagram czyli co pomoze "zabic" te bakterie lub grzyby. moglas sie gdzie indzej zarazic, jezeli to grzybica to zapewne jest mnostwo "okazji" :(

Gość Marlena17
No tak, jesli to grzybice to wiadome...Glupia toaleta publiczna i juz mozna podłapać;/... Ale ejsli chodzi o wszelkie choroby płciowe typu Rzezączka itp. (bo tego sie najbardziej obawiam) skoru moj partner seksualny nic nie ma to ja tez nie bede miala?

Gość Marlena17
Przepraszam, za czasem durne pytania...ale po prostu nie mam z kim o tym pogadac;)

nie jestes sama:) wiele kobiet sie boryka z zapaleniami tyle tylko ze sie o tym nie mowi bo to wstyd:(

Gość Marlena17
Ahh...okrope to jest. ALe gdybysmy wstali rano i by nas nic nie bolało to oznaczałoby, że nie ma już nas:)

Gość Marlena17
Dziekuje bardzo... Ciesze się ze na forum mozna znalezc takie osoby jak Ty;) Pozdrawiam i zycze milej nocy;)

Gość melonowa panna
ja mialam nawroty grzybica tak co 3 tyogdnie mniej wiecej :( masakra jakas. zrobilam w koncu na wlasna reke posiew z pochwy z okresleniem substancji na jakie wrazliwy byly te swinstwa bo dziwny grzyb mi wyszedl plus bakteria, dostalam globulki na zamowienie, antybiotyk, masc a moj chlopak tabletki doustne. po ok. 2 tygodniach byl spokoj. jeszcze bralam przez caly czas lacibios femina, tak jak stres-stop mowi i w sumie nadal sobie lykam profilaktycznie bo wreszcie cos sie ruszylo i mam spokoj. wiec polecam sie przebadac dokladnie a nie leczyc w ciemno

no wlasnie, nawet jesli ginekolog odmowi pobrania wymazu to mozesz na wlasna reke isc do labolatorium ale wtedy takiego specjalnego(bo ja np te probke oddawalam do zwyklego miejskiego gdzie krew przyjmuja itp a oni to potem wyslali jeszcze do szpitala do zakladu mikrobiologii) wiec jesli gin odmowi to popytaj w twoim miescie gdzie mozna by bylo sie rozebrac i zeby ci to pobrali. ale mysle ze skoro chodzisz prywatnie to po zwyklej prosbie powinien ci zrobic ten wymaz:)

Gość motylek123 - bądźmy dobrej myś
mam podobny problem, z tym, że jestemdziwcią. coś w stylu grzybicy chyba. lekarz ginekolog sam zrobil wymaz dzis, nawet nie pytal i jan ie mowilam nic o tym, tylko jak podalam objawy, to na fotelu zrobil wymaz. potem zanioslam go do laboratorium, w tym samym budynku. i za pare dni odebrac. i wtedy konkretne leczenie, bo poki co clotrinozolum (czy jakos tak) bez recepty, koszt 2,5zl. eh, trzeba leczyć.

Gość bejbeloona
Mam pytanie,czy posiew z pochwy i posiew z szyjki macicy to jedno badanie,które jest różnie nazwane,czy dwa odrębne badania???

Gość yanki
bardzo proszę www.cbdna.pl/.../Instrukcja_badania_z_drog%20m_pl_090108.pdf życzę miłej zabawy

Gość Olga117
Droga Marleno, muszę Ci powiedzieć ze posiew pochwy, a wymaz to dwie różne sprawy. Wymaz bierze sie w celu zrobiena badania cytologicznego (czyli na wykrycie nowotworu), natomiast posiew w celu wykrycia bakterii lub grzybów odpowiedzialnych za choroby weneryczne itp. badania są bardzo podobne, lekarz bierze patyczek i pobiera wymaz, jesli to ginekolog NFZ to sam wysyła próbke do laboratorium, nie wiem jak to jest w przypaku wizyty prywatnej. Jeszcze jedna bardzo wazna sprawa - Twoje nawracające zapalenia i stany grzybiczne moga byc spowodowane wzajemnym zarażaniem sie przez partnerów, mimo ze Ty sie wyleczysz, Twoj chłopak moze byc zainfekowany i nawet o tym nie wie, gdyż u mężczyzn nie pojawiaja sie zadne niepokojące zmiany, My kobiety natomiast jestesmy inaczej zbudowane i odczuwamy diametralne zmiany w naszym ciele. Proponuję, aby Twoj chlopak udał sie do lekarza rodzinego i również sie przebadał, Ty zrób sobie posiew i zacznij kuracje. Mysle ze wspolnymi siłami rozwiazecie ten problem :) Pozdrawiam

Gość adelaina
Czy posiew z pochwy jest refundowany przez NFZ czy można go zrobić tylko prywatnie ?

Gość gość
mam pytanie do osób, które robiły posiew na własną rękę. czy potem musze iść do ginekologa z wynikami czy np lekarz internista w przychodni może mi wypisać receptę, jeśli wyjdą w wymazie bakterie lub grzyby?

Gość gość
Witam, Odebrałam właśnie wynik z WYMAZU Z POCHWY na którym jest napisane: Wynik ujemny, w badanym materiale wychodowano bakterie stanowiące FLORĘ FIZJOLOGICZNĄ. Czy to znaczy że wynik jest prawidłowy? z góry dziękuję za pomoc.

Gość rycka
a jak sie robi posiew z pochwy?chodze na nfz i lekarz sam kazal mi to zrobic.Jestem w 35 tyg ciazy

Gość rycka
mam zrobić posiew moczu i posiew pochwy Gbs do tego wykupiłam monural do picia

Gość gość
Ja ostatnie badania ginekologiczne robiłam w Klinice Vesuna w bonarce W Krakowie. Cchodziłam tam na zabiegi endermologii, i przez przypadek dowiedziałam się, że również mają Panią ginekolog, która wykonuje wszystkie badania ginekologiczne w tym również zabiegi na nietrzymanie moczu a to mój olbrzymi problem po urodzeniu córeczki. Minusem sa odlegle terminy bo pani gineklog nie przyjmuje codziennie, ale warto poczekac. Powiem szczerze, że chodziłam do różnych lekarzy ginekologów na rutynowe kontrole, ale tak delikatnie i szczególowo jak u tej Pani dokor to nie miałam nigdy wykonanego Pani dr zrobila mi usg pobrała wymaz do cytologii, a także do badania na posiew na chlamydie,mycoplasme i ureaplasme, bo to bedzie mi potrzebne do zabiegu na moj wielki problem. Wszystko wykonała delikatnie, a ja nie czułam się na żadnym etapie skrępowana. Goroco polecam Panią doktor i całą Klinikę.