Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uygfsa

Jaki chleb zdowszy, na zakwasie czy na drozdzach?

Polecane posty

Gość dlazcego
na zakwasie? pzreciez podobno drozdze sa zdrowe?! a zakwas to nie jest na drozdzach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zakwas nie jest na drożdżach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zakwas to SĄ naturalne drożdże

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zakwas to efekt pracy zbiorowej dzikich drożdży oraz bakterii kwasu mlekowego. Maślanka to tylko jeden z wielu płynów \"roboczych\" do rozrabiania ciasta chlebowego. Równie dobrze można użyć, mleka, serwatki , ostatecznie wody. Maślanka daje ciekawy efekt smakowy, poza tym chleb dłużej zachowuje świeżość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zakwas nie jest na drożdżach
Jeśli ktoś zadaje pytanie czy na drożdżach czy na zakwasie to wydaje się oczywiste, że pytanie dotyczy drożdży "piekarniczych". Tak jak farmerka wyjaśniła - zakwas to w zasadzie działanie dzikich drożdży. Podobnie jak ma się to przy produkcji win z owoców, szczególnie z winogron. Niektórzy źle trawią ten kwas od zakwasu, podobnie jak chleb żytni, nie każdy lubi, nie każdemu smakuje. Idąc dalej - zdrowy, zdrowszy to trzeba by sięgnąć do produkcji mąki na chleb - z jakiego ziarna, czy nawożone sztucznie, jak często i w jakiej dawce opryski... no, można się czepić szczegółów, jak kto lubi. Dla mnie ważne, że taki domowy chleb jest bez polepszaczy, bez dodatków a przynajmniej wiem co składa się na ten wypiek w domu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale w sumie
nikt nie odpowiedzial ktory chleb jest zdrowszy: czy na drożdzach czy na zakwasie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czytaj co piszą
to zależy od interpretacji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zakwas to też drożdże! Tylko dzikie ;) Różnica moze polega najwyżej na tym, że na zakwasie z reguły robi sie chleby żytnie, które są zdrowsze, a na drożdżach piekarniczych chleb z mąki pszennej, uważanej za mniej zdrową. Ale jak zrobisz z tej samej mąki to będzie porównywalnie zdrowo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość T.mann
A chleb ryżowy? Zdrowy czy nie bardzo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdacze
"A chleb ryżowy? Zdrowy czy nie bardzo?" kazda maka jest zdrowsza od pszennej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karselia
na zakwasie i odpowiedniej mące

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość angelika1982
Zdecydowanie na zakwasie i na odpowiedniej mące, zgadzam się z przedmówcą! Jeśli nie pieczecie sami chleba i kupujecie go w sklepach, to ważne żeby 1. wybrać odpowiednią piekarnię; 2. uważnie czytać skład produktów... Jeśli chodzi o pieczywo dobrej jakości, to ja polecam markę Limaro; bardzo niewiele jest takich marek, które faktycznie nie używają żadnych środków polepszających i konserwantów i wypiekają przy użyciu metod naturalnych... A Wy? Z jakiej piekarni pieczywo najchętniej kupujecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
z tego wiem to na zakwasie, ciężko taki dostac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
z tego wiem to na zakwasie, ciężko taki dostac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
z tego wiem to na zakwasie, ciężko taki dostac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
z tego wiem to na zakwasie, ciężko taki dostac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
z tego wiem to na zakwasie, ciężko taki dostac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yeti,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Jeśli chleb w domu wypiekany to i ten i ten,te sklepowe to co innego na nich pisze a co innego jest - syf i chemia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×