Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo chcialabym wiedziećććć

CZY KTOS SIĘ ORIENTUJE CO ZNACZĄ POCIĄGI IC, EC I EX??????????????

Polecane posty

Gość bardzo chcialabym wiedziećććć

Wiecie co znacza te trzy skróty, czy sie różnia te pociągi i czy ich ceny sa takie same czy jest moze któryś z nich tańszy? Wiem, że dla biletu normalnego to i tak cena w granicach 100zł z mojego miasta tam , gdzie chcę pojechać, ale może jest któryś tanszy?:P

Gość xx.........................
IC to inter city EX to expres a EC nie jestem pewna wiec nie bede w blad wprowadzac

Gość xx.........................
ekspres na pewno bedzie tanszy od IC

IC- inter city EC - euro city RE - regional zug - najtanszy przynajmniej w niemczech latem najlepiej kupic cos w stylu europass, gdzie placisz jednorazowo i jezdzisz przez 15 albo 30 dni ile chcesz alternatywa do pociagow sa rowniez autobusy: np eurolines, tutaj tez oferuja eurolines pass

W Austrii Regional to R, a REX to Regional-Express. Co ciekawe, płaci się za przejechane kilometry, czyli cena jest niezależna od tego, czy jedziesz EC, IC czy regionalem. W Polsce z kolei czym dalej jedziesz, tym relatywnie mniej płacisz. Przynajmniej tak było. Wiadomo jednak, że IC czy EC są droższe od normalnych zwykłych pociągów, chyba, że akurat jest jakaś promocja, o co PKP nie podejrzewam :P