Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszalała żona

Jakie buty o tej porze roku w góry???

Polecane posty

Gość oszalała żona

Może i głupie pytanie ale mam problem...:) Wybieramy się do zakopanego i zastanawiam się jakie buty przy takiej pogodzie będą się nadawać? Chcemy trochę połazić po górach ale tam śnieg jest jeszcze i nie wiem, zawsze jeździłam latem...

Gość oszalała żona
podnoszę, nikt w maju nie jeździł w góry?

Gość ja jeżdżę
o różnych porach roku, i zawsze łażę w tych samych, górskich butach. może to źle, nie znam się :D ale są zajebiście wygodne, nieprzemakalne, ani w nich nie marznę, ani mi nie jest gorąco nigdy.

Gość oszalała żona
no tak myślałam, że jakieś konkretne trapery byłyby najlepsze, ale takowych brak niestety... 😭 jak jeżdżę latem to biorę adidasy, ale obawiam się że teraz będzie za ślisko na adidaski, jak myłsicie?

Gość koniecznie MOCNE TRAPERY
adidaski, dziecko, są niebezpieczne w górach nawet latem :-O

w ogóle adidasy nie nadają się w góry, na żadną porę roku są specjalne buty górskie, zimowe i letnie, ale są też całoroczne mają specjalne oddychające warstwy i specjalną, trzymającą się podłoża, podeszwę ale skoro napisalaś, że jedziesz w góry DO ZAKOPANEGO, to adidasy będa w sam raz ;)

Gość oszalała żona
wiem, wiem, jestem jednym z tych tępych turystów;) No cóż jakoś nigdy mi kasy nie zbywało żeby zakupić konkretne buty za 4 stówy które użyję raz do roku więc jak takie łażenie adidasy były ok. W oczach nie których z was to niemalże świętokradztwo ale cóż:) jedziemy na krótko, 3dni, szalona nie jestem żeby się na zawrat porywać, myślimy o czarnym stawie gasiennicowym, byc może czarny staw pod rysami i pewnie jakas dolina. Więc czy na takie łażenie adidaski wystarcza czy nie?

oj, zaraz na Zawrat no, ale w partie szczytowe czy na przełecze, to juz na pewno nie w adidasach ale podejrzewam, że raczej Kościeliska czy Chochołowska wchodzą w grę, ew. Moko w roli extremy :)

jesli idziesz sobie w doliny to adidasy wystarczą ty;lko ze szlaki mocno zalodzone są nawet w dolinach wiec sie nie wywal na morde bo szkoda bedzie helikoptera którego trzeba bedzie użyc jak złamiesz nogę... Odpuśc lepiej czarny staw pod rysami, tam jest zarąbiście ślisko

oszalała żona, buty można kupic za 2 stówy, a nawet za jedną, są wyprzedaże, promocje... no i nie musisz od razy salewy czy boreala kupować

Gość koniecznie MOCNE TRAPERY
podstawa to buty na dobrym wibramie, aby trzymały sie powierzchni, a wibramu adidasy nie mają! lepiej kupić juz na te 5 dni w górach w Lidlu za 50 zł tanie nibytraperki z wibramem i wysoko trzymające kostkę niż te śliskie adidasy :-( zrozum, że odpowiednie buty w górach to nie jest kwestia mody czy świętokradztwa, ale twojego zdrowia i bezpieczeństwa oraz bezpieczeństwa goprowców, którzy potem muszą sie narażać przez twoja głupotę :-(

Gość oszalała żona
Ok, przekonaliscie mnie ze trapery lepsze, bo teraz rzeczywiście sporo śniegu jest jeszcze. ALe powiem wam szczerze, (i z pewnością będzie to wypowiedź amatorki), że jednak latem adidasy spełniały swoją rolę, przynajmniej dla takiego turysty jak ja, bojaźliwego i nie porywającego się z motyką na słońce;)

wlasnie chodznie po górach w adidasach to jest porywanie się z motyka na slońce no, chyba że po asfalcie do Moka albo bryczką po Kościeliskiej

Ja bym wybrała buty taktyczne - to najlepszy typ obuwia na ekstremalne warunki górskie. Można takie kupić na bates.pl Mają bardzo duzy wybór tego typu obuwia, a do tego całkiem przystępne ceny. Warto zajrzeć na ich stronę, jeżeli chcemy kupić coś naprawdę wytrzymałego, co posłuży nam przez kilka lat.

Ja bym wybrał jakieś buty z wyższej półki, jeśli mają nam posłużyć przez kilka następnych wypraw. Zobacz na siulagrande.pl , tam mają buty takiej firmy Meindl, najlepsze buty górskie i trekkingowe na rynku, moim zdaniem. Trochę kosztują, ale jak ktoś regularnie jeździ i zdobywa szczyty, to na pewno mu się taki wydatek zwróci.

Jeśli idzie o chodzenie po górach to warto kupić buty, które są do tego przeznaczone;) Proponuję zaglądnąć na tanisport.pl mają tam spory wybór np. butów Wolverine - które są na prawdę porządne i godne polecenia.

Gość janette1985
Polecam Kefasy. Bardzo ładne Wygodne i trwałe i mają dobrą obsługę posprzedażną-zawsze uwzględniają reklamacje. Ja kupiłam na Allegro i jestam zadowolona bo do 10 dni można odesłac butki i zwracają kasę a to ważne.

A słyszeliście o butach bates? Moim zdaniem są idealne na każdą porę roku w góry, bardzo uniwersalne i praktycznie niezniszczalne. Można je dostaćna bates.pl, w całkiem atrakcyjnych cenach

No tak - słyszeliśmy o butach bates. Już wcześniej ktoś zasugerował, że będą odpowiednie na ekstremalne, górskie wyprawy ;) I to właśnie o wygodę i nasze zdrowie chodzi. Sprawdziłam więc bates.pl i potwierdzam. Poza tym mój chłopak chodzi w takich butach (również w góry) i twierdzi, że są jak najbardziej ok.

Gość a mnie od rana prądu
na giewont na boso wchodzą i też żyją :D

sa są ok, Bates sa używane przez amerykańskie jednostki specjalne i przez amerykańską armię, także muszą być świetne i powszechnie polecane, bo armia w byle czym nie chodzi

Gość gość
nie wiem jak w Tatry, ale w Alpy wszyscy ciagna w ciezkch traperach, nawet teraz gdy temperatura jest ponad 30

Gość agab87
hej, myślicie, że takie buty na wyjazd w góry wystarcza? Jade pierwszy raz zima i nie chce inwestowac w buty za 600 zł. te sa nawet ladne a nie chce jakis buciorow bo jade ze znajomymi :p www.cozabuty.pl/product-pol-7851-Buty-trekkingowe-NIK-Giatoma-Niccoli-08-0126.html

Gość gość
Moim zdaniem mogą być jednak nie wiem czy są ciepłe.