Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość far kid

czy miedzywojenny i powojenny poziom nauczania był niższy niz obecny?

Polecane posty

Gość poziom nauczania był WYŻSZY

Gość fsdjhwefjhjksh
acotymitu - chyba za duzo naycztalas sie kamieni na szaniec:P Moze i wiekszy procent mlodziezy był własnie taki jak mówisz niz obecnie, ale to były procenty. jak mozna byc takim niemyslacym i twirdzic, ze wszyscy ludzie wtedy byli cacy, mlodziez była superinteligentna, a starsi to juz w ogole superherosi:O nie wiem jaki był poziom nauczania przedwojna, ale wydaje mi sie ze nizszyc

Gość
Powiem tak - nie chodziłam do szkoły w tamtym okresie więc nie mam porównania :) Na pewno był zróżnicowany - inny wwiejskiej szkółce, gdzie jedna pani nauczycielka uczyła prawie wszystkiego - inny w porządnych gimnazjach czy liceach. Wydaje mi się że był większy nacisk na gruntowną, wszechstronną wiedzę ogólną. Nie uczyło się - jak teraz - czytania ze zrozumieniem - lecz wymagało się wiedzy po prostu. Tak uważam :D

babcia mi opowiadala,ze komunisci wysylali policje po domach i szukali kto juz skonczyl 18 lat i nie pracuje..i zaraz wypad na budowe...nie chcieli za duzo ksztalciuchow

Gość gsdvbdmkjndk

Gość wwwwirek
przed wojna byl wyzszy raczej, matura skladala sie z 12 przedmiotow, gimnazja byly w wiekszosci elitarne, nie kazdy mogl sie dostac, a matura to juz ucielesnienie marzen, ponadto ludzie uczyli sie greki, laciny, etyki, filozofii i nie bylo narzekan ze to niepotrzebne itd

Gość ale spojrz na to wywirku
ze dzisiaj uczniowie zamiast greki czy łaciny ucza sie po 2 lub 3 jezyki obce i to na wyzszym poziomie (ja uczyłam sie niem i ang, w sumie miałam koło 10h w tygodniu)...i skad wiesz, ze nie było narzekan?:D

Gość koniecznie rghjgfjgfjghjghjk
ludzie uczyli sie greki, laciny, etyki, filozofii i nie bylo narzekan ze to niepotrzebne itd ucze sie i laciny i greki :) fiozfie mialam w 1 semestrze, etyke mam w 2 jestem na 1 roku archeologii;)

Gość koniecznie rghjgfjgfjghjghjk
to zalezy co dla kogo ciekawe. Mnie lacina i greka przytlacza. Za to filozofia i etyka hmm jak najbardziej:) w.mnie pomnagaja lepiej zrozumiec otaczajacy nas swiat.

Gość fdjsfbsdj
koniecznie - skoro znasz sie troche na historii, to moze znasz odpowiedz na to pytanie?