Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojonaona

CHOMIKI- problem POMOCYYY! PILNE!

Polecane posty

Gość zaniepokojonaona

3 dni temu kupilam chomika . Żyl sobie w małej klateczce i smiecil mi na caly pokój trocinami. Dzisiaj nabylam akwarium i drugoiego chomika niestety jak sie okazalo tej samej płci (chyba bo w sklepie powiedzieli ze sie nie znaja na tym) Przeprowadzilam obydwa chomiki do nowego lokum i mam problem bo ten który jest u nas od 3 dni caly czas atakuje nowego. Nowy piszczy. Boje sie ze cos mu zrobi. Nie wiem jak mam zareagowac. Przyzwyczaja sie do siebie czy mam ich rozdzielic? Nie wiem co mam robić.

Gość i ile czasu
zabije go.

Gość monka19
ja kupilam kiedys dwa i w sklepie powiedzieli mi ze maja byc oddzielnie bo razem tylko jesli sa z jednego miotu

Gość paulina t
a co to za obsluga w sklepie ,ze sie nie znaja na plci zwierzat ,ktorymi handluja?poszukaj moze w necie jakichs inf. o chomikach

Gość buuubv
moze je rozdziel jednak, a tak poza tym to fajne sa chomiki ? mozna sie z nimi pobawic itd czy one w ogole nie zdaja sobie sprawy z obecnosci czlowieka ? nigdy nie mialam, a chcialabym kupic i sie zastanawiam ?

Gość zaniepokojonaona
są przekochane. maja takie mądre oczki. mam dżungarskie. One są z jednego miotu i jeszcze 3 dni temu zyly sobie razem w jednym akwarium w sklepie i sie nie gryzły. Moze sie przyzwyczają?

Gość monka19
buuubv zalezy jakie ja mialam takiego grubego malego i jednego kompletnie malenkiego, z tym pierwszym mozna sie pobawic ale drugiego nie dalo sie zlapac. no i robia duzo balaganu :)

Gość buuubv
to dobrze bo balam sie, ze nie bede miala zadnej radosci z tego chomika a czy jeden chomik nie bedzie osowialy jesli bedzie sam ? nie lepiej wlasnie kupic parke ? i czy taki chomik moze zostac sam w domu np na 2 dni jesli oczywiscie mu zapewnie jedzenie ?

Gość zaniepokojonaona
ten nowy sie bardzo boi i jak widzi ze ktos sie zbliza to sie chowa do domku a ten "starszy" jak sie podchodzi to wybiega i szuka czy czegos do jedzenia mu nie przynioslam. Bardzo towarzyski jest i sie przyzwyczaił ze dostaje smakolyki :) Jak dla mnie są super ale ja mam fioła na punkcie zwierzaków mam w domu psa, żółwia wodnego żółtobrzuchego, kotka i te dwa chomiczki. A za jakiś czas będę miała jeszcze jednego psiaka, tylko narazie musze troche dzieci podhodować :P

Gość na początku niech się do miejs
ca przyzwyczają i oswoją, potem mozesz je razem wypuszczac, jak zobaczysz ze dobrze na siebie reaguja to mozesz sprobowac znowu je razem trzymac ale teraz lepiej je rozdziel

Gość chomiki nie beda osowiale
jak je bedziesz zabawiac :P szczury sa kochane

Gość buuubv
ja mam kotka u rodzicow, ale teraz mieszkam sama i chcialam jakiegos zwierzaka do towarzystwa, a pies i kot niestety odpadaja, bo nie mialabym co z nimi zrobic, jak jade do domu :(

Gość zaniepokojonaona
spokojnie moga zostać same na dwa dni. własnie też myślałam, ze bedzie jednemu smutnawo i kupie mu kompana i chyba źle zrobiłam. z jakiego jestes miasta buuubv to ci bym oddała jednego jak mi sie mają pozagryzać to wole oddac zeby byly szczesliwe :(

Gość ejsido
kurdeeee, to ze chomik kosztuje 10 zl i zyje 2 lata, to nie znaczy, ze nie trzeba troche sie o nim dowiedziec zanim sie go wezmie do domu 😠 to logiczne, ze stary gryzie nowego. w koncu nowy oznacza mu MOCZEM jego terytorium. zadne zwierze tego nie lubi i na to nie pozwoli. powinnas trzymac je osobno i stopniowo oswajac - NA NEUTRALNYM GRUNCIE. czyli trzymasz chomiki w dwoch klatkach i wypuszczasz je, zeby razem pobiegaly np na kanapie, stole, czy gdzie tam wypuszczasz chomiki... one musza poznac swoj zapach i poznac sie na gruncie,ktory nie jest "wlasnoscia" zadnego z nich. po takim zapoznaniu mozesz je wlozyc do jednej klatki - solidnie wyszorowanej i wyplukanej i wyparzonej wrzatkiem. zeby zniwelowac chomicze zapachy i zeby to dla nich obu bylo nowe miejsce.

Gość araine1234
Z tego co czytalam o chmikach to nie moga byc nawet na chwilę rozdzielone. Przeciez w naturze żyja one raczej samotnie pilnujac swojego rewiru. Trzymaj je oddzielnie bo one sie nie przyzwyczaja bo stary traktuje nowgo przybysza jak intruza, który chce mu zabrac nisze ekologiczna;) Stadnie najlepiej trzymac chomiki roborowskeigo,ale wlasnei tylko z 1 miotu... one maja krotka pamiec i rozdzielone jakby zapominaja siebie. Jezeli bedziesz dalej trzymac je razem to 1 prawdopodobnie zostanie zagryziony.

Gość zaniepokojonaona
a czy jak je zostawie to mogą sie pozagryzac? bo one niby sie atakują ale krzywdy sobie nie robią (tzn jeden atakuje) jakoś nie wyglada to drastycznie. Mogą sie nawzajem bardzo skrzywdzic?

Gość dsfasfsdfsdgfsg
chomik to takie debilne zwierzątko, chyba najgorsze z wszytkich, ani sie z tym pobawic nie moza bo w dzien spi a za to w nocy ludziom spac nie daje bo wtedy jest aktywny :O:O mialam kiedys duuuzo chomikow :O

narazie je rozdziel jezeli chcesz miec 2 chomiki... wypuszczaj je razem z klatki niech pobędą w swoim towarzystwie... czasem wpuszczaj tego co ma klatke do akwarium a drugiego(tego z akwarium) do klatki, w tym samym czasie... niech sie przyzwyczajają do swojego zapachu itp.może się polubią:)

Gość buuubv
z torunia

Gość zgadzam sieeeee
wlasnie!! a jak sie chce to w dzień wyjąć z klatki zeby sie pobawic to akurAt spi i jak sie go rozbudzi to moze ugryzc BEZNADZIEJA

Gość zaniepokojonaona
ja juz napisalam ze nic moczem nie bylo oznaczone bo je razem wpóścilam do nowiutkiego akwarium w ktorym wczesniej ani jeden ani drugi nie byl.

Gość zaniepokojonaona
nie rozumiem ich. siedza razem w domku przytulone a za chwile sie gonią po akwarium piszcza i atakują wzajemnie. potem jedza razem z jednej miski i znów sobie nie przeszkadzają...

Gość dgdsgerg
Może to jednak para jest :D

Gość zaniepokojonaona
wyczytalam na forum ze lepiej trzymac razem 2 samców albo dwie samiczki niż parkę.

Gość dgdsgerg
a tak na poważnie to radzę wejść na jakieś specjalistyczne forum o chomikach i może tam Ci pomogą. Ewentualnie proponuje podpytać weterynarza. Pozdrawiam:)

Gość dgdsgerg
Nigdy nie miałam chomika ale królicza więc w tym temacie Ci nie pomogę. Męża bratanice miały chomiki ale to właśnie była para i też jeden atkował drugiego co można się domysleć czym to się kończyło:) Mąż mi również podpowiada, ze może jeden- silniejszy walczy o terytorum, naprawdę trudno powiedzieć.

Gość zaniepokojonaona
wlasnie sie zarejestrowalam na forum chomikowym ale tam cisza. U mnie w akwarium tez cisza. wlazly do domku i siedzą nie gryza sie. Moze jest dla nich nadzieja :D

Gość dgdsgerg
Tylko uważaj aby się w nocy nie pozabijały. Na pewno można też dużo poczytać na forach o chomikach. W każdym razie mam nadzieję, że wszystko dobrze się ułoży i się zaprzyjaźnią czego z całego serca życzę :)