Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bluebird

szkoła policealna po studiach? problem z ZUSem

Polecane posty

Witam! kończę w tym roku studia magisterskie i pobieram po zmarłym ojcu rentę rodzinną. czy mogę, celem przedłuzenia pobierania tej renty zapisac się do szkoły policealnej,ktora wydaje zaświadczenia do ZUS\'u o statusie ucznia? czy jesli zapisze sie we wrzesniu, wydadza mi zaswiadczenie, ktore złoze w ZUs\'ie i nie bede uczeszczac na zajecia, to szkola poinformuje o tym ZUS? 25 lat, czyli wiek uprawniajacy do pobierania renty osiagne w marcu 2010. czy ktos z Was zrobil podobnie,tj. zapisal sie po studiach do szkoly policealnej?

Gość do roboty
do roboty a nie kombinować!

jak nie masz odwagi cywilnej sie podpisać chociaż własnym nick\'iem to spadaj. pozdro

Gość z urody jestem taki sobie
myslę, że mozesz się uczyć w policealnej po studiach, ale jak cię skreślą z listy za niechodzenie to stracisz forsę z ZUSu.

szkoła o tym informuje ZUS? chyba nie... zreszta,zapytam sie w sekretariacie, tak bedzie najprościej.dzieki za odp. ale moze napisze ktos,kto tez tak zrobił?

Gość do roboty
przepraszam,jestem tylko nędznym małym człowieczkiem, który nie ma nic do powiedzenia,wiec plotę głupoty! jak każdy zakompleksiony tchórz z małym fiutkiem usiłuje zamaskować swoje kompleksy butą . jeszcze raz bardzo przepraszam,ze odezwałem się nieproszony

Gość oooo_o
tego jeszcze nie grali! zeby autorka na swoim watku podszywala sie pod komentujacych! na szczescie ZUS nie jest naiwny ani glupi i kasy leniuchom nie wyplaca :p wiem bo sama w nim pracuje :D

mam takie prawo,więc się odwal:) a ZUS jest naiwny i głupi,wiem,bo korzystam z tego od lat i nie tylko ja. ignorantia iuris nocet. jesteś nikim, ze nie podpisujesz się pod swoja wypowiedzią?

poza tym wypraszam sobie nazywanie mnie leniuchem.nic o mnie nie wiesz,nie wiesz czy pracuję,czy nie. jesli mam możliwość pobierania dłużej swiadczenia,to z tego skorzystam. nikt mi nic za darmo nie daje, to pieniądze ciężko wypracowane przez lata przez mojego ojca. z resztą... z kim ja dyskutuje...

Gość Zawodowy-Gimnazjalista
Witaj! Możesz się zapisać we wrześniu do szkoły policealnej i wydadzą ci zaświadczenie o statusie ucznia i jak do tej pory możesz pobierać należną ci rentę po ojcu aż do miesiaca w którym kończysz "magiczne 25 LAT ". Jeżeli zapiszesz się a nie bedziesz w ogole chodzić na zajecia to skreślą cię z listy słuchaczy np. po 2 miesiacach i powiadomią o tym ZUS że zostałaś skreślona z listy słuchaczy i renta ci przepada za pozostale miesiace semestru , może być też tak że zostaniesz skreślona z listy po 2 miesiącach a powiadomią dopiero ZUS mięsiac przed zakończeniem semestru ale na ich zgłoszeniu będzie że zostałaś skreślona tego i togo dnia i za te miesiące w których nie byłaś już ich słuchaczką musisz zwrócić kasę ZUSowi z odsetkami. Zapisujesz się na kierunek dwu letni / z uprawnieniami szkoły publicznej / i chodzisz na zajęcia żeby cie nie skreślili z listy słuchaczy zdajesz semestr czy nie to już twoja sprawa jak zdasz to masz dalej ciągłość nauki i do marca sobie pobierasz należne świadczenie. \ W końcu to jest jeden lub dwa weekendy w miesiącu więc nie dużo a dla tych pieniędzy warto bo nikt ci nie da/. Zakładając że bedziesz chodzić a nie zdasz semestru / co jest raczej mało prawdopodobne zapisujesz sie ponownie na pierwszy semestr od lutego i ponownie bierzesz zaświadczenie do ZUSu/. Najważniejsze żeby cie nie skreślily z listy, można nie zdać semestru i zapisać się ponownie i ciagłość nauki dalej będzie. ZUS nie jest głupi i można się o tym gorzko przeknać , na przyszłość nie pisz że nie zamierzasz chodzić na zajęcia... Jak cię skreślą z listy słuchaczy to masz kilka dni na odwołanie się od decyzji / ale uzasadnić musisz co było przyczyna itp /

bardzo dziękuję:) ok,poświęcę się i będe chodzić na zajęcia,gra jest warta swieczki;) dzięki za rzetelną odpowiedź, pozdrawiam

mam jeszcze jedno pytanie. w tej chwili rentę przyznaną mam do 30 września 2009.obronę pracy magisterskiej będe miała w czerwcu,czyli w czerwcu skonczę studia. słuchaczem szkoły policealnej będę, jak rozumiem,dopiero od wrzesnia. co z okresem wakacji? jeśli sama nie poinformuję ich o skończeniu studiów, czy bede musiała zwracać pieniadze pobierane w wakacje???? uczelnia nie informuje ZUS'u o skonczeniu przeze mnie studiów.

Gość nadal będziesz wyłudzaczką
Możesz sobie pisać, że nieznajomość prawa szkodzi. Znajomością łaciny niewielu tu zaszokowałaś :P Ad rastros seriores redit, ponieważ ab alio exspectes, alteri quod feceris. :P Co do tematu: Jesteś naiwna sądząc, że w ZUS ie pracują niedorozwoje umysłowe i niczego się nie domyślą. Masz jednak prawo pobierać świadczenia i raczej nikt się nie będzie czepiał za okres wakacji. Chyba, że jest akurat obecny na kafe ktoś , kto pracuje w ZUS :P

Gość sbtgn b
ja mam przyznana rente do konca moich studiow czyli do obrobny inzyniera (do konca sem zimowego) nie rozumiem dlaczego tobie przyznali jeszcze na wakacje po obronie :o

Gość mrrrrrrrr
prostszym rozwiazaniem jest zapisanie sie na kurs jezykowy do szkoly, ktora wyda ci zaswiadczenie do ZUs-u. Szkola wystawi ci zaswiadczenie na tyle na ile oplacisz zajec(od 3 m-cy do roku). wiem,ze takie zaswiadczenia wystawia np. profi-liqua. Bedzie to z korzyscia dla ciebie bo podszkolisz jezyk i nie stracisz renty. A najlepiej idz sie o to zapytaj do ZUSu. Moja kumpla tak zrobila we wrzesniu po studiach i ma jeszcze rok pobierania renty:)

Gość no bo wieszszsz
paremie walneła, pewnie jset zajebista "studentkom" administracji zaocznej i sie ich tam naumiała i teraz potrafi nawet zus okantować, po 5 latach studiów i chuj wie

Gość mrrrrrrrr
studentem jestes do pazdziernika, tak jak masz wazna legtymacje. chyba?

Gość mrrrrrrrr
tylko odbierz dyplom po wakacjach bo trzeba legitymacje zdac. i s tracisz ulgi

Gość a to nie lepeij iść
na podyplomowe???? ano tak, chyba ze nie chcesz sie wysilać w nauce a wolisz przebimbac ten czas by tylko brac kasę.:O

Gość nadal będziesz wyłudzaczką
bluebird pocałuj mnie w... nos. Nos wsadź do wrzątku na 2 minuty, następnie wysterylizuj w autoklawie , a na koniec zabezpiecz tlenkiem etylenu. Potem pomyślę o całowaniu :P

Gość Paweł Sudoku
a przepraszam, że wtrącę - jaki kierunek kończysz?:P

Gość podyplomowa

Gość podyplomowa
za studia podyplomowe sie placi i to słono.studium policealne jest często bezpłatne

sbtgn b--> przyznali mi do konca roku akademickiego,a ten sie konczy po sesji poprawkowej.przeciez moglabym sie bronic dopiero we wrzesniu a to nie lepeij iść--> nie lepiej,bo studium jest bezpłatne,a studia podyplomowe nie Paweł Sudoku--> to akurat najmniej istotne :)

Gość sbtgn b
no sorry ale jak ja bede miec szanse pobierac rente to tez skorzystam. na ta rente pracowal moj ojciec 30 lat i skoro mi go zabraklao (i to przez sluzbe zdrowia czyli wlasciwie przez panstwo) to mam takie prawo pobierac kase i nikomu nic do tego. moze niech panstywo zainteresuje sie tymi co pracuja na czarno albo studentami co nie wykazuja dochodow i pobieraja stypendia ktore im sie nie naleza i to za nasze podatki.

Gość hjudfu
Z ZUS-em nie ma ż◘artów.... mnie sprawdzili, że przez 3 miesiące nie byłam na zajęciach (mieszkałam za granicą) i teraz muszę to zwracać...

ja tez po tech poszłam na studium ale chodziłam moja siorka miała mniej szczescia sprawdzili ja i musiała zwracac ja tez uwazam jesli cos sie nalezy to tzreba z tego korzystac tym bardziej jak panstwo jest jakie jest to tym bardziej korzystaj tylko chodz idz zaocznie zawsze mozesz isc do pracy dorobic tylko dowiedz sie jaki jest próg zeby dochodu nie przeoczyc

sprawdziłam już, w tej szkole policealnej zajęcia odbywają się w weekendy co 2 tyg., czyli spokojnie bede mogla pracowac. nie tak łatwo przekroczyć ten próg ( to prawie 2 tys.zł.)