Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uwaaaaaaagggaaa

CZERNIAK - każda z was może go mieć!

Polecane posty

Gość uwaaaaaaagggaaa

Byłam niedawno u dermatologa, przy okazji zapytałam go o znamię, które pojawiło mi się stosunkowo niedawno i trochę mnie zaniepokoiło. Powiedział, że jest to znamię wysokiego ryzyka i, że powinnam je wyciąć bo w przyszłości może zrobić mi się z niego czerniak. Powiedział też, że codziennie przychodzi do niego ktoś z czerniakiem. Opowiedział mi wiele na temat opalania i tym co się z nim wiąże, na prawdę się przestraszyłam, uświadomiłam sobie, że leżąc na słońcu, w solarium proszę się o raka, świadomie! Zaczęłam się zastanawiać, PO CO?! Skad to się wzięło, że opalone ciała są trendy, przecież kiedyś było inaczej...

Gość lady1702
hej wiesz co ja też sie boje ze moge miec czerniaka... mam jasna karnacje , sporo znamion(pieprzyków) i czasmi chodze do solarium bo nie lubie być blada.... ale za kazdym razem co sie wybiaram tam to mam watpliwosci... mojej kolezanki mama umarła na czerniaka dlatego moze to tez ma na mnie wpływ... pozdrawiam...

Gość uwaaaaaaagggaaa
Ja też bardzo lubiłam się smażyć, ale teraz boję się iść na solarium - serio! Kupiłam sobie balsam brązujący i próbuję sobie jakoś radzić. Obserwuj wszystkieswoje znamionka, a jak tylko coś Cię zaniepokoi nie wahaj się i idź do lekarza. Urodziłaś się 17.02? czy to przypadkowy numer?

Ja też się boję :O Ostatnio pojawiło mi się znamię na szyi a ja je zdrapałam głupia :O

Gość uwaaaaaaagggaaa
Kiedyś to nie było takie masowe, a teraz środowisko się psuje, dziura ozonowa coraz większa, stresy, żarcie jakieś zmodyfikowane...

Gość czerniaki nie lubia
skalpela...

Gość uwaaaaaaagggaaa
a skąd wiesz?

Gość czerniak straszny jest
Moja Mama umarla na czerniaka,opalal sie zawsze cale lato od ferii na Gubalowce poczawszy.

Gość pionkowa dama
to prawda jednen z najgrozniejszych nowotworów...

ze zwykłego opalania na słoncu tez mozesz go dostac.. ja mam bardzo duzo znamion i co jakis czas ogladam czy ich kolor czy wielkosc sie nie zmienila, na solarium nie chodze bo nie lubie

ja od dawna propaguję (na kafeterii) mój styl na brak opalenizny :) unikam słońca, a w solarium nigdy w życiu nawet nie byłam. uważam, że moja jasna karnacja jest ładna, skoro jest naturalna, a opalenizna nie pasuje mi zupełnie do koloru moich oczu (ciemnookie brunetki wyglądają dobrze opalone, ale ja taką nie jestem). ryzyko czerniaka to jeden z powodów, dla których nie opalam się w ogóle. parę lat temu wycięto mi z pleców znamię dysplastyczne, gdybym je zignorowała, to kiedyś mogłoby mi narobić kłopotu. kolejny, bardziej prozaiczny powód, to zmarszczki i utrata jędrności skóry, co jest nieodłącznym efektem regularnego, wieloletniego opalania. mam tylko jedną skórę na całe życie i chcę, aby jej młody, świeży wygląd trwał jak najdłużej, a zniszczenia powodowane promieniami UV są praktycznie nie do odwrócenia, choćby się fortunę potem wydało na kosmetyki.

Gość adsa
anyżówka masz 100% racji!

Gość oliwka30
Powiększyło mi się znamię 2 lata temu po solarium,zostalo mi wycięte,sprawdzone czy to czerniak.

Gość a na mnie
Oliwka30 a to wycięcie bolało?

ja miałam znamię na mięsku łzowym. wycieli ale może mi odrastać..:-o przecież nie da się całkowicie uniknąć słońca.

Gość a na mnie
Teoretycznie się da, ale jak ktoś lubi słońce to jest ciężko. A to wycięcie bolało?

Gość aha tak jasne
A ja w ogóle nie lubię się opalać. Zaraz robię się czerwona jka rak, zanim skóra zbrązowieje już zaczyna schodzić całymi płatami, leżenie na słońcu irytuje mnie. Gorzej, że lubię się taplać w wodzie, a wiadomo, że w wodzie szybko słonko łapie.

Gość asienka 23 zaeiedziona
chodzcie do dermatologa sie badac 🖐️

Gość lubie sie opalać
..a raczej wylegiwać w słońcu - omijam godziny południowe. Z reguły smaruje sie samoopalaczem, a potem maxymalnym faktorem :)