Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NiewiadomaXY

Krwawienie śródcykliczne

Polecane posty

Gość NiewiadomaXY

Mam pytanie. Otóż niedawno zaczełam interesowac się NPR i nurtuje mnie pewna kwestia, której nie rozumiem. Mianowicie: krwawienie śródcykliczne. Mówi się, że często jest ono mylone z okresem i że podczas takiego krwawienia może dojśc do owulacji. Uczono nas, że "okres" to nic innego jak łuszcząca się błona śluzowa macicy "endometrium". Czym w takim razie jest krew z krwawienia śródcyklicznego? Również łuszcząccym się endometrium? Skoro tak ,to jak może dojśc do ciązy, przecież zarodek musi się gdzieś zagniezdzic- a jak endometrium jest złuszczone to jakim cudem? I jeszcze jedno. Jeśli tkaie krwawienie wystapiłoby w dniu spodziewanej miesiączki, to oznaczałoby, iż dwa tygodnie wcześniej nie doszło do owulacji i organizm, że tak powiem zacząłby powtarzac pierwsze dwie fazy? Mam mętlik w głowie,a mało w internecie treściwych ,wyczerpujących informacji na ten temat :/

Gość dfghy
oj mnie to tez właśnie zastanawia...

Gość w krwawieniu
błona macicy się nie złuszcza, jest ono wynikiem wahań poziomu hormonów. Przykład to problemy przy tabletkach, wiele kobiet ma przedłużające sie krwawienia na poczatku - macica się przeciez już nie złuszcza bo ile się może złuszczac w nieskończoność? Ale krwawienie jednak jest i tak samo tutaj. W momencie krwawienia śródcyklicznego caly czas trwa pierwsza faza cyklu, tyle że jest bardzo długa, a dopiero po krwawieniu jest druga faza. Gdyby organizm zaczął fazy powtarzac to byłby to normalny okres. Druga faza bez owulacji nie zajdzie bo nie ma co produkowac hormonu drugiej fazy bo jajeczko nie pękło

Gość po samym śluzie trudno cokolwi
powiedzieć, aby wiedziec czy coś jest krwawieniem sródcyklicznym, nie czy okresem potrzeba pomiaru temperatury. Krew płynie z naczyć krwionosnych w macicy ale ta się nie złuszcza

Witam. Kochałam się z moim chłopakiem w czasie tego krwawienia bo myślalam że to okres... Doszedł we mnie... Czy mogę być w ciąży? ;( proszę o szybką odpowiedź ;(;(;(

Jeśli to rzeczywiście było krwawienie śródyckliczne, to trafiliście w najbardziej płodny moment cyklu. Szanse na ciąże to 25-40%. P.S. Jak mogłaś się pomylić? Przecież to by oznaczało, że dostałaś okres sporo przed terminem. Czasami wystarczy pomyśleć... a już na pewno trzeba się zabezpieczać (chyba że prawidłowo stosuje sie zasady NPR)

Witam Was Panie. Niedawno byłam u ginekologa po moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne 'Yaz'. Dzisiaj będzie 10ąty dzień ich przyjmowania. Jednak niepokoi mnie właśnie te krwawienie śródcykliczne. Dzisiaj zauważyłam dość dużą ilość bardzo rozwodnionej krwi na bieliźnie. W pierwszym momencie myślałam, że to okres, jednak jest znacznie zbyt wcześnie. Mam pytanie, czy miałyście tego typu krwawienia przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych, ile one trwały i jak długo mogą się utrzymywać. Z góry dziękuję za odpowiedź na nurtujące mnie pytania.

Gość czyszczenie
AngieMruu Witam Was Panie. Niedawno byłam u ginekologa po moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne 'Yaz'. Dzisiaj będzie 10ąty dzień ich przyjmowania. Jednak niepokoi mnie właśnie te krwawienie śródcykliczne. Dzisiaj zauważyłam dość dużą ilość bardzo rozwodnionej krwi na bieliźnie. W pierwszym momencie myślałam, że to okres, jednak jest znacznie zbyt wcześnie. Mam pytanie, czy miałyście tego typu krwawienia przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych, ile one trwały i jak długo mogą się utrzymywać. Z góry dziękuję za odpowiedź na nurtujące mnie pytania. ja takze zaczełam brać tabletki po raz pierwszy tydzień temu czyli w niedzielę w pierwszy dzień okresu... zwykle okres trwa u mnie trzy dni -tak też tym razem.... a potem miewałam dzień-dwa "czyszczenia" takich brudów i używałam wkładek bo nie były intensywne.... natomiast od tygodnia juak używam tabletek było 3 dni miesiączki i do dzisiaj mam takie plamienie które nazywam "czyszczeniem" nie wiem co się dzieje ...

Gość Magdziaszek
Nie wiem czy dziewczyny które stosują tabletki antykoncepcyjne są świadome, że może dojść do zapłodnienia komórki, a tabletka działa tak, że nie pozwala się komórce zagnieździć. Nigdy nie jesteście pewne, czy aby właśnie nie zabiłyście własnego dziecka. Proponuje poczytać trochę na ten temat.

Gość tet ciążowy domowy robi
stuknij się w głowę dziewczynko i najpierw to TY poczytaj troche albo najlepiej idz do lekarza niech ci wytłumaczy co i jak, a potem zastanów sie jakie piszesz farmazony

Gość gość
no to jeśli dostałam okres po 2 tygodniach od poprzedniego, to teraz kiedy powinnam mieć znów okres? znów po 2 tygodniach czy normalnie po 28 dniach tak jak mój cykl? proszę o odpowiedź

do NiewiadomaXY jeżeli nie mierzymy temperatury to nie mamy pewności czy dane krwawienie jest miesiączką, więc aby mieć pewność należy mierzyć temperaturę! Krwawienie śródcykliczne to również złuszczające się endometrium! tylko w krwawieniu śródcyk złuszcza się jego nadmiar, którego estrogeny nie są w stanie utrzymać. Tu jest różnica krwawienie środcykliczne pojawia sie przed owulacja, gdy jeszcze do uwolnienia komórki nie doszło!! i w tym okresie dominuja estrogeny. Dlatego trzeba uważać gdyż często takie krwawienia bliskie są owulacji. " Skoro tak ,to jak może dojśc do ciązy, przecież zarodek musi się gdzieś zagniezdzic- a jak endometrium jest złuszczone to jakim cudem?" Nie ma obawy, bo cały czas endometrum jest wytwarzane, na początku przez estrogeny, pózniej przez progesterony. krwawienie środcykliczne jest przed owulacją, nawet jakby endometrium zostało naruszone to od zapłodnienia ma 6-9 dni na rozrost. Zapłoniona komórka wędruje jajowodami do macicy 6-9 dni. "I jeszcze jedno. Jeśli takie krwawienie wystapiłoby w dniu spodziewanej miesiączki, to oznaczałoby, iż dwa tygodnie wcześniej nie doszło do owulacji i organizm, że tak powiem zacząłby powtarzac pierwsze dwie fazy?" "dwa tygodnie wcześniej nie doszło do owulacji" tak, ze nie doszło do owulacji - potwierdzeniem tego jest temperatura. "zacząłby powtarzac pierwsze dwie fazy?" Nie, obserwując się krwawienie sródcykliczne (nie poprzedzone zwyżką temp) traktujemy jako fazę II - płodną i czekamy na wyznaczenie fazy III. Patrzymy na temperaturę i śluz po krwawieniu: - Jeżeli śluz jest typu płodnego to czekamy na dzień szczytu. - jeżeli typu mniej płodnego to ostani dzień krwawienia traktujemy jako dzień szczytu śluzu, Po warunkiem że w okolicach tych dni była zwyżka temp. Krwawienie śródcykliczne nie złuszcza całego endometrium tylko nadmiar, organizm przygotowuje się dalej do uwolnienia komórki

Gość gość
Stosuję NPR od roku. Pierwszy raz od tego czasu mam krwawienie śródcykliczne. Wcześniej nie wiem czy miałam, bo nie prowadziłam wykresu. Wiedziałam, że ono występuje, tylko nie mogę się nigdzie doszukać ile trwa. A u mnie trwa już 8 dzień, z tym że ok 4 dnina początku było krwawienie wraz ze szklistym śluzem. Zaczęło się 21 dnia cyklu. Moje pytanie brzmi ile może ono trwać?

Gość gość
Idź do lekarza.