Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gerfger

DO KOBIET KTORE RODZILY!

Polecane posty

Gość gerfger

JAKIE TO JEST UCZUCIE KIEDY DZICKO PRZEPYCHA SIE PRZEZ POCHWE, CZY TO FAKTYCZNIE AZ TAK POTWORNY BOL??

Gość mama4latka
sam porod praktycznie nie boli,najgorsze sa bole przedporodowe te twz skurcze no ale jak poloza na ciebie dziecko to o wszystkim mozna zapomniec,gwarantuje

Gość gerfger
ale faktycznie to taki bol? zastanawioam sie jak to jest bo ja nigdy nie urodze naturalnie wiec tak z ciekawosci...

Gość licz się z tym
Nie wiem. Rodziłam ze znieczuleniem ;)

Gość gerfger
to co ze znieczuleniem nic nie boli czy poprostu mniej czuje sie bol?

Gość mama4latka
no jest to dosc silny bol ale da sie go zniesc,poza tym nie jest regula ze kazda kobieta ma takie samo nasilenie,sa takie ktore maja lagodne porody a bywaja i takie ktere z bolu potrafia podczas rodzenia mdlec... nie mniej jednak,ja przed ciaza mialam dosc silne bole podczas okresu,urodzilam dziecko(naturalnie) a pozniej jak pojawial sie okres to nic nie czulam...i tak mam do dzis

Gość mama4latka
a czemu nie bedziesz rodzic naturalnie?? z powodow zdrowotnych czy wlasnie boisz sie bolu??

Odczuwanie bólu to sprawa indywidualna. Widziałam kobietę śpiącą w trakcie porodu (poważnie), ale też widziałam taką, która mdlała z bólu w fazie początkowej. Rodziłam bez znieczulenia. Bolało bardzo, ale na szczęście niezbyt długo ;)

Gość gerfger
powody zdrowotne

Gość lalolaaa
mnie bolalo przy parciu kiedy dziecko probowalo przejsc przez kanal rodny dobrze,ze urodzilo sie nie wielkie bo gdyby wazylo wiecej chyba bym gryzla ziemie

No właśnie, jak to jest z tym znieczuleniem, bo mi znajoma powiedziała,że jej nic nie pomogło.Cale szczescie porod zaczal sie komplikowac i lekarz podjal decyzje o cesarce. A cesarka to super wspomina,przytomna byla.

Gość licz się z tym
Jeśli rodzisz pod epiduralem nie boli w ogóle. Co prawda czujesz skurcze, ale są one tak delikatne, że ja patrzyłam na wyświetlacz ktg, zeby się upewnić czy na pewno w tym momencie mam przeć. A sam moment przeciskania się dziecka przez pochwę prawie przegapiłam :D Dopiero aż lekarz powiedział mi, że jak teraz nieco się podniosę i zerknę to zobaczę główkę dziecka, to uświadomiłam sobie, że ja naprawdę rodzę :D Nie czułam nic a nic. Jeżeli jeszcze kiedykolwiek zdecyduję się na drugie dziecko (w co wątpię), to tez będę rodziła ze znieczuleniem.

Mnie samo parcie w ogle nie bolało wrecz czułam ulge ze moge przec najgorsze byly te bole przed parciem to jest meczace ale da sie szybko zapomniec

Gość licz się z tym
fakt1>>>możliwe, że podali jej za późno. Mnie też położna ostrzegła, że mamy jeszcze tylko godzinę na podanie, bo później już nie pomoże. Poza tym są różne anestetyki. Moja koleżanka miała podany gaz rozweselający i jakiś zastrzyk w udo. Z pewnością to złagodziło bóle, ale i tak je odczuwała i strasznie się umęczyła. W jej przypadku też było za późno na epidural.

Czyli istnieją różne leki znieczulające? I najlepszy to ten, ktory podałaś?

Gość gerfger
hmm sama nie wiem co lepsze bi ryzyko jest i przy normalnym i przy cesarce, boli tu i tu... no ale ja nie mam wygoru, cale zycie wiedzialam ze bedzie cesarka, jestem w sumie do tego przygotowana,bardziej zaszokowalo by mnie jakby mi kazali rodzic naturalnie... do tego bedzie wczesniak bo cesarka zaplanowana na 1 dzien 9 miesaica...

Bolą skurcze rozwierające szyjke macicy. Strasznie bolą. Natomiast same bóle parte czyli wtedy jak dziecko juz przechodziło na świat główką i całym ciałkiem odczuwałam jako ulge i prawie mnie nie bolało :) serio.

Gość licz się z tym
Tak myślę, że ten właśnie jest najlepszy, ale nie każdej kobiecie można go podać. Jeżeli masz problemy z kręgosłupem możliwe, że odmówią podania epiduralu. Ja przed porodem musiałam wypełnić formularz z pytaniami na temat mojego kręgosłupa, alergii itp. Dokładnie już nie pamiętam, co tam jeszcze było.