Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

break

Apel Cywilnych Par Młodych

Polecane posty

Niniejszy apel jest wynikiem sprzeciwu wobec rutynowego i banalnego podejścia do ceremonii zawarcia związku małżeńskiego z jakim można spotkać się w polskich Urzędach Stanu Cywilnego. Dzień ślubu jest jednym z najważniejszych w życiu. Marzenia o kwiatach, uroczystej atmosferze, pięknej oprawie towarzyszą wielu Młodym Parom jednak ceremonia jaką oferują Urzędy Stanu Cywilnego niepozwana na ich realizację. Ślub poza urzędem, przy dźwiękach kwartetu smyczkowego, w udekorowanej kwiatami sali czy ogrodzie – to zdaniem wielu zbędne fanaberie Młodej Pary. Ceremonia ta odbywa się w pośpiechu, sztampowo, w pomieszczeniach pamiętających jeszcze ustrój poprzedniej epoki. Cywilne Młode Pary pragnące pięknego, romantycznego ślubu, podniosłej atmosfery właściwej dla takiej uroczystości zmuszone są borykać się z nieprzychylnymi urzędnikami. Ci odmawiając jej zindywidualizowanego charakteru zasłaniają się literą prawa. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż polskie prawo nie precyzuje scenerii ceremonii ślubnej, ani jej lokalizacji. Może on z powodzeniem odbyć się poza urzędem. Stare zaniedbane budynki urzędów, ograniczone możliwości wyboru dnia i godziny zaślubin, a także krótki okres rezerwacji terminu ślubu przekreśla możliwość zapewnienia wymarzonej oprawy medialnej czy artystycznej. Najlepsi fotografowie często przyjmują rezerwacje już z dwuletnim wyprzedzeniem. Podobnie popularne lokale weselne jak zameczki czy dworki. Małe i skromne sale ślubów nie są przygotowane na dużą liczbę gości. Wizualnie często odbiegają one od „dobrego stanu”, właściwego dla ceremonii jaką jest zawarcie związku małżeńskiego. Taka sytuacja skłania wiele par do decyzji o ślubie kościelnym. Razem z (nieistotnym dla niektórych z nich) sakramentem zapewniają sobie piękną oprawę, odpowiednią i majestatyczną estetykę wnętrza oraz ślubną suknię i welon bez krzywych spojrzeń otoczenia, a także muzykę, kwiaty i inne elementy dekoracji. List ten, jest wyrazem frustracji Cywilnych Par Młodych spowodowanych trudami walki o zapewnienie doniosłości w tej – jak że ważnej dla nich chwili. To właśnie ślub cywilny, jest ceremonią uznawaną przez Państwo Polskie, dlaczego więc przez społeczeństwo postrzegany jest jako gorszy i mało istotny? Jest to apel do tych par, które zdecydowały się na ślub cywilny, by mimo przeszkód nie zaniechały starań o wymarzoną scenerię tej chwili. A także apel do społeczeństwa; ślub cywilny w niczym nie ustępuje kościelnemu i zasługuje na podobne elementy jak suknia ślubna, welon, kwiaty, wesele oraz szacunek i poważanie. W państwie świeckim ślub cywilny nie może pozostawać rodzajem mało podniosłej transakcji. Czas nadać tej ceremonii zaślubin powagę i zasłużony romantyzm.

Uważam, że powinaś/powinieneś skierować ten list do USC w większych miastach, oraz do władz Państwowych i wcale nie żartuje, bo uważam, że masz 100% rację.

Gość mysle ze po czesci
napewno masz racje.m Ale z drugiej strony taki urzednik traktuje to co robi jak swoja prace i to chyba naturalne. Ja sobie niewyobrazam jakby taki człowiek miał latac jak wariat po róznych miejscach w okolicy zeby udzielic slubu bo jeden chce tam a drugi tu. Tak samo jak ksiądz udziela slubu tylko w kosciele tak urzednik w USC. Chciałam jeszcze dodac ze nie tylko slub cywilny jest uznawany przez panstwo polskie bo koscielny równierz nie sie za soba takie same skutki prawne ( slub konkordatowy) Ja uwazam ze slub cywilny jest tak samo wazny dla ludzi którzy go biora jak koscielny. Napewno jest to wzruszający moment i pamieta sie go do konca zycia, ale niestety realia są jakie są. Fakt ze te sale w usc są kiepskie i małe, ale mysle ze obecnie w panstwie brakuje pieniędzy na tak wiele rzeczy ze inwestowanie w nowe sale w usc jest na szarym koncu. Jedyne co wam pozostaje to zachwanie tej uroczystosci i doniosłósci w waszych sercach. Patrzcie sobie w oczy, cieszcie sie ta chwilą i nie zwracajcie uwagi na otoczenie. Wkoncu tak naprawde liczy sie tylko wasze uczucie i szczescie i oczywiscie dalsze wspolne zycie.

a ja byłam na kilku ślubach, faktem jest że szybko to idzie bo nie ma pierdolenia księdza ale za to w pięknych budynkach były te śluby

Gość utyutuu
Jakby ktoś chciał ten apel wysłać, to ja mogę podać swoje dane personalne jako sygnatariuszki.

Gość mysle ze po czesci
mysle ze wiele osob postrzega slub cywilny jako mniej wazny bo jest to po prostu umowa cywilnoprawna, a slub koscielny to przysiega składana ukochanej osobie przed bogiem. Ja bede miała slub koscielny, ale uwazam ze jesli ktos jest niewierzący lub z jakis przyczyn nie moze wziąc slubu koscielnego to slub cywilny bedzie dla niego tak samo wazny i wyjatkowy

popieram. mysle ze po czesci: urzędnik mógłby latać po różnych miejscach za odpowiednią dopłatą. to byłoby proste, jasne i uczciwe wobec podatników. Chcesz w USC to podstawowa stawka, chyba 80 zł, chcesz gdzieś w plenerze to zapłać ekstra za dojazd urzędnika. Myślę że przy kosztach wesela to byłaby drobna kwota i wszyscy byliby szczęśliwi; narzeczeni nie musieliby zdawać się na łaskę i niełaskę kierownika urzędu, urzędnik miałby dodatkowo płatną delegację a urząd większe przychody. Co w sytuacji, kiedy ma się więcej gości niż pomieści USC?

Gość bosanoga
"polskie prawo nie precyzuje scenerii ceremonii ślubnej, ani jej lokalizacji." BŁĄD! Według polskiego prawa ślub poza USC można wziąć tylko w wyjątkowych sytuacjach kiedy jedno z małżonków nie jest w stanie stawić się w urzędzie.

Ja również popieram!!! Do koleżanki/kolegi powyżej. Nie tylko w sytuacji kiedy jednen z małżonków nie może dotrzeć do USC, ale ogólnie w wyjątkowej sytuacji. Która jednak nie jest określona. Dla jednego urzędnika wyjątkową może być "chęć malżonków" do innego miejsca, dla innego nie będzie to nawet cięzkie kalectwo rodzica, małżonka itd, który po prostu zwyczajnie nie może do USC dotrzeć. Wszystko więc zależy od widzimisię urzędnika.

Gość Agatita82
cdsac

Gość Agatita82
Ślub cywliny to też PRZYSIĘGA! Jest także umową prawną, ale dla osób biorących slub to przysięga i również na całe życie. Ślub kościelny to taka sama umowa tylko z udziałem księdza i boga. Sam ślub kościelny nie jest ważny. Należy wziąć kościelny w opcji konkordatowej, by był ważny. Czyli kościelny + cywilny! @ BOSONOGA Nie masz racji. W rozporządzeniu są użyte tylko i wyłącznie słowa "w szczególnych przypadkach". Nie są one w żaden sposób doprecyzowane i wyszczególnione. To urzędnicy (naszczęście nie wszyscy) interpretują to jako nie możność przybycia Pary Młodej do urzędu np z powodu choroby. Równie dobrze tym szczególnym przypadkiem może być zbyt mała sala slubów (a np 100 gości) lub pasja. W Białymstoku urzędnik udzielił ślubu w balonie - bo para młoda pasjonowała się takim niecodziennym lataniem. Rozporządzenie jest w necie - poszukaj sobie zanim zaczenisz wykrzykiwać i wprowadzać ludzi w błąd. Myślisz, że autorzy apelu nie sprawdziliby inforamcji zanim zaczną rozpowszechniać apel?

Gość treacle23
Podpisuje sie obiema rekami.

a u nas w BDG nie ma problemu zeby urzednika zamowic w inne miejsce niz palac slubow. Do tego sluby cywilne prowadzone sa bardzo milo i ten USC wyglada przyzwoicie:) Ale racja...slub cywilny zostal obdarty z tej magii...szkoda