Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pora na lody koral

pytanie tylko dla wierzacych

Polecane posty

Gość pora na lody koral

ateistów i wszystkich innych, których katolicyzm nie interesuje, prosze o nie zabieranie głosu w rozmowie. Moje pytanie jest związane konkretnie z dziewictwem konsekrowanym. "Pozwoliłam się uwieść - Jestem zakochana. Wyobrażam go sobie jako przystojnego szczupłego mężczyznę z długimi włosami, z brodą. Choć tak naprawdę nie przywiązuję wagi do tego, jak Jezus wygląda. W lubelskiej archikatedrze tłum wiernych. To goście Anny Goliszek, jej przyjaciele, rodzina. Również ci, którzy przyszli pomodlić się na wieczorną mszę, oraz ciekawi tego, jak arcybiskup Józef Życiński będzie konsekrował dziewicę. Metropolita lubelski zasiada w fotelu. - Oto jestem, Panie, bo mnie wezwałeś - Anna Goliszek stoi przed ołtarzem. Na sobie ma białą suknię. (- Sama ją zaprojektowałam. Taką sobie wymarzyłam. Taką, która pokazywała, że jestem kobietą, oblubienicą. Dopasowaną do mnie). - Czy chcesz aż do końca życia trwać w dziewictwie poświęconym Bogu, w służbie Bogu oraz Kościołowi? - biskup pyta kandydatkę na dziewicę. - Chcę. - Czy chcesz w duchu Ewangelii naśladować Chrystusa, tak aby twoje życie w szczególny sposób świadczyło o miłości i było znakiem przyszłego królestwa? - Chcę. - Czy chcesz być konsekrowaną i zaślubioną naszemu Panu, Jezusowi Chrystusowi, Synowi Bożemu? - Chcę. Składa dłonie w ręce biskupa. - Ojcze, przyjmij zobowiązanie doskonałej czystości i naśladowania Chrystusa. Metropolita odmawia modlitwę konsekracyjną. Wręcza jej księgę liturgii godzin i srebrną obrączkę (- To była cała radość ją kupować. Z przyjaciółką obeszłam wszystkich jubilerów w mieście. A potem jeszcze radziłam się jej brata, czy będę w niej dobrze wyglądać jako mężatka). Arcybiskup Życiński w kazaniu zauważa, że uroczystość ma w sobie coś z atmosfery zaślubin, tylko oblubieniec jest niewidzialny. Po konsekracji gratulacje składają rodzice, krewni, przyjaciele. Są też prezenty, jak na ślubie. Śpiwór do wędrówek górskich, pieniądze w kopertach, wieża Sony. Anna Goliszek, 31-letnia pracownica firmy komputerowej, jest trzecią i najmłodszą dziewicą konsekrowaną w archidiecezji lubelskiej. - Jeżeli ktoś zapyta o męża, mówię wprost. Jest nim Jezus Chrystus. Link do całego artykułu: http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,5089477.html I hmmm...nie wiem czy tylko ja mam wrazenie po przeczytaniu tego, ze KK zmienia sie czasami w jakas sekte:O Mimo że sama nie jestem fanatyczką, to toleruje i szanuje ludzi, dla ktorych religia ma wieksze znaczenie...ale to już jest chyba przesada. Ślub z Jezusem? Kto w ogóle ma taką władzę?, aby kogokolwiek łączyć z Synem Bożym? Czy tylko ja uważam, ze to chore? Znacie podobne dziwne przypadki?

Gość dlaczego tylko do wierzących
chorych psychicznie się leczy, biskupa też a może przede wszystkim

Gość pora na lody koral
dlaczego tylko do wierzacych - bo niewierzacy nic do rozmowy nie wniosa, a jesli juz to zwyzywaja nas i Kościół brzydki - nie wydaje ci sie dziwny slub z Jezusem Chrystusem?:O

zakon to jednak nie to samo. jest jak jest-to ludzie zmieniaja wiare. dopisuja,przeksztalcaja,dodaja. chcialabym wiedziec,jak wygladal katolicyzm u samych poczatkow,jakie wtedy panowaly prawa...bo czasem mam wrazenie ze polowa z tych dzisiejszych to jakies chore wymysly. dlatego wierze-ale po swojemu.

Gość pałamała
współczuję tym które nigdy nie poczują chuja w cipie

Gość sama prawda i tylko prawda
dla mnie to jest dziwne co najmniej zapytam księdza na Religi o co w tym chodzi. Pierwsze słyszę a wierze i interesuje sie kościołem

podaj dobry link do tej strony z wyborczą bo ten powyżej mi nie działa

Gość pora na lody koral
działa, tylko musisz sobie spacje usunąć po 1

widziałem w tv ten ślub, chora uroczystość nie z tej epoki. Żałosna panna młoda idą sama w białym stroju, sprawiająca wrażenie psychicznie chorej, cóż nic więcej powiedzieć nie można.

działało. dobrnęłam do końca wiem jedno ja bym się na coś takiego nie zdecydowała możne zbyt słabo wierze. Podziwiam ta panią ale nie zazdroszczę

Nie ma większej miłości od miłości Boga.Bóg jest tajemnicą. Ofiarowanie swego dziewictwa jest częścią tej tajemnicy.Jest to niesamowity dar móc tego dokonać.Każdy człowiek ma jakiś cel wyznaczony,ma swoje przeznaczenie.Jedni zawierają związki małżeńskie,inni wstępują do zakonu,a jeszcze inni pozostają sami do końca życia.Ofiarowanie się Bogu to w cale nie jest ucieczką od ludzi,a wręcz przeciwnie Ci ludzie muszą ciągle pokazywać co to jest miłość do Boga.Prawdziwa miłość to czysta miłość i taką może dać tylko Bóg,a my ludzie musimy się jej uczyć i nią żyć.Seks jest tylko czymś ziemskim i stworzonym do dawania życia drugiemu człowiekowi z miłości.Życie wśród pokus w czystości jest bardzo trudne i piękne,bo czyni człowieka wolnym.Bóg nam dał wolną wolę,wybór czy chcemy iść za Jego miłością,czy wybierać tylko co ziemskie.

w sumie uczciwe podejście do życia tej, dziewicy konsekrowanej. \"Wiedżce wszyscy, to jest moje życie, bez sensu, bez potomka, samotne i puste. Pokazuje wszystkim, jestem zboczona, aseksualna i antyseksualna, omijaj mnie niedoszły kochanku, bo i tak będziesz tracił tylko czas.\"

Gość no ale co was tak przeraza
naprawde????

Gość ghgghhh
katoliczce czy nie, cos sie bohaterce reportazu niezle popierdolilo we lbie ciekawe czy ekstaza religijna nazywa swoj orgazm w czasie modlitwy? fu, to zboczone

przeraża.....to że ludzie zdolni są do każdego szaleństwa, aby zaistnieć, choć przez chwilę w telewizji. Bo czymże innym było pokazanie wszystkim , nadętej pychy przez tą dziewicę: Jestem lepsza od was, pacany.