Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Berenikaa

Slub z ateista - czy mozliwy w kosciele?

Polecane posty

Gość Berenikaa

Jestem katoliczka, mieszkam w Uk. moj narzeczony jest Anglikiem i ateista. bardzo sie kochamy i planujemy slub. Czy ktos z was moze wie, czy mamy szanse wziac slub koscielny? Moj narzeczony jak i cala jego rodzina, sa niewierzacy. Nigdy nie byl ochrzczony i nie chce tego robic. ale to cudowny czlowiek i chce go poslubic. Dla mnie slub koscielny jest wazny, chcialaby go wziac przed oltarzem, nie w urzedzie. Dzieci, w przyszlosci tez chcemy ochrzcic i wychowac w wierze katolickiej., Jakie mamy szanse na slub kosciely?

Gość oczywiscie że mozliwy
istnieje cos takiego jak slub koscielny jednostronny.

Gość Berenikaa
o!! a cos wiecej na ten temat moze, prosze...:)

jak się zgodzi na "nie przeszkadzanie w katolickim wychowaniu dzieci" to jest taka forma ślubu dla katolika z niewierzącym/innowiercą co to drugie stoi bokiem do ołtarza i nic nie mówi :D 🖐️ poszukaj w googlach... ślub katolik ateista 🖐️

Gość oczywiscie że mozliwy
najlepeij to poszukaj na jakichś stronach kościelnych bo ja dokladnie nie wiem tyle co wyczytałam.;) ale na pewno jest możliwy.

Gość aha tak jasne
Moja sąsiadka brała kościelny ze świadkiem jehowym, więc na pewno możliwe!

Gość Berenikaa
To wszystko jest do tego skomplikowane, bo on oczywiscie nie mowi po polsku itd... Czy ktos byl w takiej sytacji? czy w kosciele oze byc np tlumacz?

Gość Berenikaa
No wlasnie mam watpliwosci, bo moj brat ozenil sie z dziewczyna, ktoa byla swiadkiem jehowy, ale musiala przed slubem "wyrzec sie" swoich dotychczasowych przekonan i miec egzamin z katechizmu i tp

Gość Berenikaa
I jeszcze co jest potrzebne, zeby zwiazek malzenski zawrzec w kosciele..? co np z naukami przedmalzenskimi?

Gość aha tak jasne
To dziwne, bo ten chłopak niczego nie musiał się wyrzekać, nie egzaminowali go i tak, jak ktoś wyżej wspomniał, tylko stał przy ołtarzu, nic nie mówił, nie klękał ze wszystkimi.

Gość berenika nikt nie ma prawa
zmuszac osoby innej religii bądź ateisty do zmiany po to by móc wziąć slub koscielny, warunek jest taki że dzieci zostaną wychowane w wierze katolickiej.

Gość aha tak jasne
W polskim kk nauki chyba są obowiązkowe. Mieszkamy w Belgii, mój brat tu brał ślub kościelny i też musiał je odpękać.

Gość aha tak jasne
Czekaj, możliwe, że wprowadzam cię w błąd. Być może mój brat nie miał bierzmowania i stąd musiał ganiać do kościoła. Nie wiem.

Gość Berenikaa
Wyczytalam teraz, ze biskup musi wyrazic zgode na prosbe proboszca itd.. To o tyle skomplikowane, ze jak mowlam, mieszkamy w UK, nawet nie wwiemm, gdzie tu bisku, a musze sie przyznac, ze ne znam proboszcza tu...::(

Gość ladna z ciebie katoliczka
nawet nie znasz proboszcza

Gość ja bralem slub jako ateista
nauki tak oswiadczenie ze nie bede przeszkadzal wychowywaniu dzieci w wierze podczas ceremoni wszystko jak zona, jedyna roznica nie mowilem tak mi dopomoz bog w przysiedze, tak samo sie kleka wstaje itd

Gość poszukujaca_25
Tylko czy narzeczony zgodzi się na katolickie wychowanie dzieci? bo ja jako ateista nie. Czemu katolicy żadaja uszanowania swojej wiary a nie potrafia tego zrovic dla drugiej osoby i zmuszaja do durnych przyrzeczeń? Drgoga autorko a nie zastanawiałas się nad slubem w kosciele anglikańskim? Moze bys tez poszła na jakis kompromis dla swojego narzeczonego?

Gość poszukujaca_25
nie zycze sobie wyzwisk...Chociaz3ja sama uzyłam słowa "durnych". Zgłosiłam powyższy post do usunięcia...

Gość teraz to do usunięcia
07:25 [zgłoś do usunięcia] poszukujaca_25 Tylko czy narzeczony zgodzi się na katolickie wychowanie dzieci? bo ja jako ateista nie. Czemu katolicy żadaja uszanowania swojej wiary a nie potrafia tego zrovic dla drugiej osoby i zmuszaja do durnych przyrzeczeń? Drgoga autorko a nie zastanawiałas się nad slubem w kosciele anglikańskim? Moze bys tez poszła na jakis kompromis dla swojego narzeczonego?

Gość A to się ucieszy