Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bvnvbn

HIPERWITAMINOZA niech mi ktos wytlumaczy

Polecane posty

Gość bvnvbn

zawsze myslalam ze mozna to dostac od przedawkowania sztucznych witamin lub sztucznych z naturalnymi, a teraz wyczytuje w necie ze mozna dostac to od nadmiaru jedzenia czegos co zawiera dana witamine... to ja juz kurna dupa jasiu nie wiem :O "Wątroby niektórych zwierząt, szczególnie polarnych, często zawierają witaminę A w ilościach toksycznych dla ludzi. Pierwsza udokumentowana śmierć (Xavier Mertz, naukowiec szwajcarski) spowodowana hiperwitaminozą A nastąpiła w styczniu 1913 podczas wyprawy na Antarktydę. Mertz, po stracie zapasów żywności, został zmuszony zjeść psy pociągowe. Wątroba niedźwiedzia polarnego zawiera śmiertelną dla człowieka ilość witaminy A (w 500 g 9 000 000 IU vit. A)"

Gość umca umca umca umca umca umca
bo jadł ją przez długi czas i nie dostarczał innych składników pokarmowych.... co tu jest do rozumienia?

Gość bvnvbn
jakby chodzilo o niedobór innych witamin to nie pisaliby takich "glupot" ze czlowiek zmarł od hiperwitaminozy

Gość umca umca umca umca umca umca
No to pewnie mu wątroba wysiadła... to tak jakbyś zjadł dużą ilość jajek na raz.. nie poradziłaby sobie z ich detoksykacją (powstaje tam amoniak, bodajże.. nie pamiętam dosłanie) i w konsekwencji byś umarł... Może z tą witaminą jest podobnie.. np pewna ilość (tak jak on zjadł te wątrobę psów z dużą ilością witaminy A) zatruwa organizm, serce mu nawaliło i.. po chłopie..

Gość bvnvbn
myslalam ze np taka watrobke mozna jesc i jesc codziennie w duzych ilosciach..