Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zyxxxx

Dlaczego rodzice nie widzą, że krzywdzą swoje dzieci?

Polecane posty

Gość w dużym stopniu zalezy to od
liiii eeen!!!!Ja miałam podobnie !:D Ale polegałam na własnej intuicji ...ale najgorsze jak nieraz musze dziecko zostawic pod opieką mojej mamy to jak wracam -okazuje sie ze mały zjadł tabliczke czekolady ,jakies chipsy i nie wiem co jeszcze 😡 Nie robie afery ale tłumacze ,ze nie powinno tak byc a mama sie obraza bo dziecko chce!!!Jasne ,ze chce u mnie też chce ale nie daje ! Czesto w sklepie mały prosi o cos słodkiego to zawieramy układ ok kupie cos drobnego ale do tego jakas sałatka owocowa lub suruweczke na podwieczorek ...z babciami tez jest jednak urwanie głowy ! A u synka w przedszkolu jest kilkoro zapasionych dzieciaków 😠 matko masakra jakie zasapane biegaja po boisku ....no i teraz mamuski powinny popatrzec jak te ich dzieci wygladają na tle grupy ..:o

Gość cos powiem jeszcze
Moja siostra też wszystkich krytykowala.Dopiero gdy zostala sama matka okazało sie,ze nie wszystko jest takie proste w praktyce. Dwojka jej dzieci od poczatku miala sklonnosci do tycia,nie znaly cukru,zero slodyczy,tylko warzywa,chude mieso,no ale dzieci rosną,poszly do szkoly wagowo normalnie bez nadwagi,zaczely jesc slodycze/nie miala nad nimi juz takiej kontroli/,w domu nadal wszystko zdrowe.Jako nastolatki zaczely juz jezdzic na obozy odchudzające,teraz od kilku lat same pilnują diety,po prostu się głodzą:-o. Uwazam,ze dziecko powinno znać smak czekolady i innych slodyczy,ale jesc je w umiarze i tyle.

matko ja to bogu dziękuje na kolanach ,ze moje dziecko nie lubi ,wręcz nie cierpi żarcia typu:Fast food!!!! Nie wiem dlaczego bo zdarzyło sie ,ze nieraz poprosił o kawałek od męża czy mój ...ale nie smakowało mu ...!:D

Gość A ja mam taki problem
Ze moje dzieci nie jedza nic. od 2-3 lat prosze blagam gotuje....i sama to zjadam. owoce az sie psuja . w domu mamy wszystko ...oni nic nie chca! jedza tylko corn flakesy z mlkiem rano jogurt i po bananie. sa chudzi. badania im robilam i jest wszysko w normie. lekarz mowi zeby nie zmuszac...ale oni nic innego nie tkna od lat.. . Martwi mnie to prawde mowiac...

Gość z moich rodziców się śmiali
że mają zabiedzone i zagłodzone dziecko (czyli mnie). Autentycznie się śmiali, rodzice mi o tym opowiadali, że taka niedorobiona sierota ze mnie, że moja matka nie potrafiła urodzić i utuczyć "zdrowego" pyzatego dzieciaka. Dzisiaj (prawie 30stka na karku) ważę 55kg przy 170cm - tak mam całe dorosłe życie. Nie żebym się chwaliła, ale figura to moja duma :) Nigdy się nie odchudzałam i mogę sobie pozwolić na piwko, fryty i pizzę. Oprócz tego uwielbiam też surowe warzywa, sałatki itd. Słodyczy nienawidzę, mdli mnie od nich - może dzięki temu że w dzieciństwie ich nie jadłąm. Chyba mi się nie wykształciły te komórki tłuszczowe o których mowa. Dzisiaj dorosłe dzieci tych którzy się tak wyśmiewali a chwalili się swoimi pyzami - to wielkie otyłe kolubryny. taka prawda ja jestem wdzięczna moim rodzicom za rozsądek i nie poddawanie się owczemu pędowi do zbiorowego tucznictwa dzieciaków.

ja miałam to iamo i mam nadal ale odpuściłam i jest ok !!! Lekarz powiedział,ze nie ma sensu na siłe zmuszac !!!

Gość powiem ci tak....
rozumiem że autorka ma dzieci i stosuje dla nich specjalną dietę, widocznie nie pracuje i ma na to czas , zazdroszczę :(

Gość starsza jestem
Jestem z pokolenia,kiedy dzieci się tuczyło,jako 4 latka byłam niezłym grubasem i....już idąc do szkoły byłam szczupła,do dzisiaj mi zostało mimo,ze mam 50lat,nigdy się nie odchudzałam,lubie słodycze. Nie zawsze z grubego dziecka wyrasta grubas,a ze szczupłego chudzielec:D

Gość powiem ci tak....
do starsza jestem....i ot cała prawda, jasne że niektórzy idą na totalną łatwiznę w żywieniu dzieci ale tu zawsze wszystkich wtyka się do jednego wora, to że ktoś widział że dziecko je chipsy nie znaczy że tymi chipsami się je cały czas żywi a przecież każdy od czasu do czasu skusi się na coś niezdrowego a ludzie zawsze będą różni :(

Generalnie chodzi o to ze wielu rodziców wrecz pasie swoje dzieci cudami bo tłusty i rumiany to zdrowy !Nie wszyscy tak robią i moze ktos sie poczuc urażony ...Ale rodzice sami miejcie swiadomośc ze możecie troche pomóc dzieciom ,bo moze nie zawsze z tlustego malca wyrośnie szprycha !!!A chodzi tez o to ze tłuste dzieciaki mają przerąbane w szkole a dzieci są w stosunku do nich bezlitosne i bezwzględne -takie dzieciaki odstają od grupy -nie zawsze ale jednak - nie ważne ,ze za pare lat wyrośnie na piękną zgrabną panne czy faceta ...ale czasy dzieciństwa dadzą mu /jej nieżle w kosć A TAK WCALE BYć NIE MUSI-choc nie zawsze mamy na to wpływ!🖐️

Gość powiem ci tak....
ale na to nie ma reguły czy nie zauważyliście że szczupłe dzieci szczupłych rodziców to w większości wypadków nie wynik ich racjonalnego podejścia do żywienia, mało tego znam mnóstwo szczupłych osób którzy nie wiedzą co to zdrowe jedzenie a są szczupli

Gość jestem grubym dzieckiem
szczuplych rodziców i znam wiele innych takich dzieci. Moje dzieci będą szczupłe.

klony mają 2 lata jedzą to samo 0 słodyczy itp klon pierwszy ma 15 kg!???? klon drugi ma 12kg i co? i nic taka uroda grubasa... niesiety.

Gość ale tu nie chodzi o dzieci
ktore nie maja nóżek jak patyczki tylko o naprawde grube dzieciaczki. To zadna genetyka! Odrazu widać że maluchy są źle karmione. Genetyczna może być budowa ciała, ale nie powazna otylość. Otylosci się nie dziedziczy i przestańcie glupoty wypisywać. 3 latka waży 26 kg to nie jest normlane!

Gość no jest w tym wszystkim sporo
racji !!!Ja w dzieciństwie byłam prosięciem 😡 rodziciele pchali we mnie jak w indyka !A ja pamietam jak ojciec siedział przy mnie aż nie wcisne w siebie ostatniej łyżki kartofli :( ....i tak sobie rosłam.... kłopot sie zaczął w V klasie podstawówki -dokładnie na wf-ie ...nie zapomne swojej tuszy i problemów przy durnym skoku przez kozła czy zwyczajnych biegów czy przysiadów .A moje kolejne rodzeństwo to bliżniaki i po nich jeszcze jedno -rodzice nie mieli juz czasu tak wpychac w nie zarcia i one nie miały kłopotu z waga .A ja dopiero wpadłam w rozpacz jako nastolatka -wiadomo !Lekarz nawet ustalił mi odpowiednią diete zrąbał rodziców na czm świat stoi ale za pózno ! Teraz jako dorosła kobieta ,matka ,zona mam AWERSJE I JAKIS PSYCHICZNY URAZ jak widze mamusie latające za dziecmi z bułeczka czy paczkiem i na siłe chca je nakarmić ...bo ostatnio jadł 3 godz temy!!!! Sama przeszłam to piekło i dziś nie jestem grubasem ale wagi .A moje siostry nie mają absolutnie tego problemu ,pizze,pierogi,ciacha rąbia i nic zerooo nadwagi a ja .....? zrabana psychika do dziś ! Moje dzieci przenigdy nie były zmuszane do jedzenia ,słodycze pod kontrola gotowanie często na parze ,dużo jemy zup ze sporą iloscia warzyw ...Matki nie wiecie co to znaczy być grubasem w szkole !!!!!!

Gość starsza jestem
Przeciez tu nie chodzi o wpychanie,niektore dzieci po prostu lubią jesc i trudno to opanować.Jakos nie znam rodzicow wmuszajacych jedzenie grubemu dziecku,tak bylo kiedys,teraz takie zywienie to rzadkosc

urwało mi post w połowie...:O

no zdziwiłabys sie ile jest takich mam!Moja szwagierka -dziewczyna wykształcona karmi swojego 4-latka jak dzika! Najgorsze jest to ze dziecko je nie świadomie np bawi sie lub ogląda bajke a ona mu wpycha i ten żuje bezwiednie i tak wrąbie np 3 bułki !!! albo 2 duże schabowe ...nie powiecie mi ,ze to normalne ! Moje dzieci siadają z nami do stołu i jedzą tak jak my SAME SWOIMI RACZKAMI!

Gość Dieta dieta...
Moja corka ma 2 lata i 6 miesiecy.wazy 18 kg.Ma 106 cm wzrostu.Urodzila sie wazac 4500 kg.Od zawsze dbam o jej diete.Slodycze to swieto!!!Codziennie duzo surowych warzyw,owocow,gotowanie na parze,rybki pieczone,nie ma mowy o zadnych schabowych,mielonych ,parowkach czy paluszkach tybnych..do tego mala jest alergikiem,wiec diety przestrzegam jak tylko moge dokladnie.Jak miala 11 miesiecy przyszla do mnie ciotka i wciskala malej batoniki i liaczki..rece mi czasem opadaly jak slyszalam te madre rady.Moja corka nie wyglada na swoj wiek,wyglada na 3 lata.Nie jest gruba,ma szczuple rece i nogi,brzuszek w normie..ale boje sie zeby nie miala problemow z nadwaga w przyszlosci i dbam o to by jadla zdrowo.Ktoras z was napisala,ze pewnie mamy nie pracuja i maja czas na wymyslanie diet..no jest calkiem inaczej.Szybsze jest wrzycenie fileta rybnego do piekarnika niz samzenie ryby w panierce,latwiej ugotowac torebke kaszy gryczanej niz obierac i gotowac ziemniaki,latwiej jest ugotowac na parze piers indycza niz przygotowac kielbase z frytkami.. Podstawa u nas w domu sa warzywa,potem miesko,ale czerwone albo drog no i oczywiscie ryby.Ziemniaki mamy raz w tygodniu.Zamiast nich podaje kasze ,gryczana,kasze kus kus,ryz,makaron gryczany..jest mnostwo do wyboru.Salatki i surowki bez majonezu i sosow ciezkich,tylko jogurt.Zupe gotuje bez kosci,sam wywar z warzyw i zadnej smietany!!!duzo owocow.Pieczywo ciemne u nas przewaza,ale biale tez jadamy czasem.Hitem u nas w domu jest salatka caprese:):)pysznosci:)To naprawde jest latwe,trzymanie diety u dziecka i przestrzeganie kilku zasad to latwizna:)nie wymaga czasu i nakladow pieniedzy..ale wymaga myslenia i checi pomocy wlasnemu dziecku!!!!!!!!!Moja znajoma sie w czolo puka jak widzi co moja corka jada.Ona ma dwoch synow,i zywia sie zupkami z torebki,fast food to podstawa ich diety.Obaj maja anemie i sa za niscy,sa pod opieka poradni zywienia.ALe znajoma nie laczy tego z ich dieta i dalej maluczy wcinaja smieci tonami..

Gość dfghjk B
mojej sąsiadki córka ma 10 lat i wygląda jak okrgła pyza :O Codziennie widzę to dziecko z lodami, chipsami, cukierkami itd. Mała ma brzuch jaj ja gdy byłam 5 miesiącu ciąży. nigdy nie widzę jej na rowerze czy ganiającej za piłką. Czy jej mama nie widzi co się z tą małą dzieje????