Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kwitnaca

Poradnia przedmałżeńska

Polecane posty

Gość Kwitnaca

Mam pytanie - czy aby brac udział w spotkaniach w poradnii przedmałżeńskiej (3 spotkania) potrzebny jest jakiś papierek od księdza który przeprowadzi ceremonię slubu. Wyczytałam gdzieś że po spisaniu protokołu otrzymuje się "skierowanie" do takiej poradni. Chcemy juz teraz załatwić tą sprawę ale spisanie protokołu mamy pod koniec maja a ślub w połowie lipca.

Gość dojrzała panna
ja myślę że nie potrzebne jest skierowanie od księdza do poradni ...raczej jak skończycie te spotkania dostaniecie na papierku że jesteście po i to zaniesiecie do księdza ale na 100 % pewności nie mam

my mielismy skierowanie wlasnie po spisaniu protokolu. radze zrobic to albo predzej albo zadzwonic i spytac ksiedza co musicie robic jeszcze po protokole-moze nie musicie robic poradni jesli np macie kurs zrobiony,w kazdej parafii inaczej..

Gość czarna koala
a nam ksiądz powiedział że protokół bedziemy spisywac przy przyniesieniu wszystkich dokumentów (czyli nie wczesniej niż trzy miesiące przed ślubem), a kurs mamy zrobic kiedy się tylko da bo na trzy miesiące przed ślubem nie zdązymy. jak widac jest różnie. zadzwoń do poradni i zapytaj.

ja myślę, że księdzu nie robi różnicy czy zaświadczenie z poradni przyniesiecie na karteczce od niego czy na jakieś innej. grunt, żeby poradnia była zaliczona. ale dobrze dziewczyny radzą, najlepiej zadzwonić do parafii i zapytać :)

Gość sokolowska
musisz mieć skierowanie ze swojej parafii tzn tej w ktorej bedzie slub, mozesz udac sie po to jeszcze przed protokolem, ale bez skierowania nie da rady - przynajmniej u mnie tak bylo

Gość jak widzisz musisz się
dowiedzieć osobiscie jak jest u ciebie. my dostaliśmy od księdza karteczkę do podbicia w poradni, ale do poradni dostaliśmy się bez problemu,(w innej parafi, w innym miescie) bez zadnych skierowan, i oprocz tego ze podbito nam nasze karteczki to otrzymalismy zaswiadczenie o odbytych spotkaniach w poradni rodzinnej. u nas zadnych skierowan nie potrzeba, poradnia jest dla kazdego a nie tylko z polecenia.jak wychodzilismy to dostalismy zaproszenie, ze mozemy wpadac kiedy tylko mamy taką potrzebę i ochotę, zawsze slużą pomocą.