Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marscha

Dziwna obrecz

Polecane posty

Hej dziewczyny, mam kolo ust pieprzyka, taki brazowy, troche wypukly ale spokojny pieprzyk. Zauwazylam jednak w sobote, ze na okolo niego robi sie taka jasno brazowa obrecz...czy ktos wiec co to za cholerstwo?

jesli na pieprzykasz lub wokol nich cos zaczyna sie dziac - zmieniaja swoja barwe, wielkosc itp to trzeba natychmiast sie zglosic do lekarza bo moze to byc objaw jakiejs choroby - jesli ktos ma pieprzyki to musi je 'obesrwowac' i sprawdzac czy sa zmiany marsz do dermatologa

No i dobrze ze napisalas do dermatologa, bo mnie tu juz jakimis onkolagi w pracy strasza. MAm wlasnie tez brazowy, pod spodem dwa malutki czarne. Ten brazowy od urodzenia - dwa male czarne od dawna jakos, no a teraz taki jasniutki delikatny braz taka obwodka

Gość wezwijcie lekarza
Każda dziwna plamka na skórze, paznokciu lub podeszwie stopy to powód, by zwiększyć czujność. Uważaj na zmiany kształtu, wielkości i barwy pieprzyków czy znamion, jak np. pojawienie się czerwonawej obwódki, powiększenie się znamienia powyżej 5 mm, jego asymetryczny kształt czy postrzępione brzegi. Niepokojące jest też odbarwienie brązowej dotąd plamy albo pojawienie się guzkowatej narośli. Najlepiej od razu iść do dermatologa albo onkologa. Zleci on badanie histopatologiczne (analiza komórek pobranych z tego miejsca). Większość zmian ma charakter łagodny. Jeśli jednak lekarz stwierdzi czerniaka, liczy się czas – we wczesnym stadium łatwo go wyleczyć. Operacja to najczęstsza, ale nie jedyna metoda terapii. W zaawansowanym stadium stosuje się też chemioterapię, a u niektórych chorych testuje się nowe leki, działające jak szczepionka, pobudzająca układ immunologiczny do walki z rakiem.

Gość wezwijcie lekarza
1. Przed opalaniem smaruj się kremem z filtrem dostosowanym do karnacji skóry. 2. Jeśli ktoś z bliskich chorował na czerniaka, raz na rok odwiedzaj dermatologa. 3. Unikaj solarium, jeśli masz piegi lub kilka znamion. 4. Po wakacjach oglądaj skórę. Gdy coś cię niepokoi, od razu idź do lekarza. 5. Chroń oczy okularami z dobrym filtrem UVA, UVB. 6. Przed urlopem łykaj witaminy C i E, chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. 7. Pij dużo herbaty z cytryną (jej skórka zawiera substancje przeciwrakowe). Naukowcy z USA wykazali, że ludzie ją pijący rzadziej chorują na czerniaka.

Gość wezwijcie lekarza
Nowotwór najczęściej powstaje w zmianach barwnikowych (pieprzykach) i znamionach. W powszechnym mniemaniu komórki barwnikowe występują na skórze, ale w rzeczywistości nie tylko na niej. Dlatego rak może rozwinąć się też w innych narządach. Onkolodzy wyróżniają kilka typów czerniaka: * na powierzchni skóry (70 proc. wszystkich przypadków) – gdy pieprzyk czy znamię zaczyna się powiększać lub pojawia się wokół niego czerwona obwódka. Czerniak rozwija się też niekiedy w przebarwieniach, częstych u ludzi starszych; * w postaci narośli – guzka (20 proc.) w skórze lub błonie śluzowej. Ten nowotwór rośnie bardzo szybko; * wewnątrz dłoni, na podeszwie stopy, pod paznokciem (5 proc.); * wewnątrz ciała, np. na śluzówce jelit, w drogach rodnych lub w oku. Kto w grupie ryzyka? Aż 90 proc. chorych na czerniaka w młodym wieku doznało oparzeń słonecznych! Rak atakuje też ludzi zbyt często opalających się w solarium (nie należy korzystać z niego częściej niż raz na tydzień przez 10 min). W grupie zwiększonego ryzyka są też osoby o bardzo jasnej karnacji i posiadacze licznych znamion. Za 5 proc. wszystkich przypadków czerniaka odpowiadają geny.

O jejku, groznie to wszystko brzmi. W pracy mi tu od rana - do lekarza w ten natychmiast po pracy itd, no ok, zapisze sie - mam nadzieje tylko ze to ktos madry bedzie, i nie odesle mnie z kwietkiem bo nie wiadomo czy cos tam sie dzieje czy nie. W sumie mloda jestem dopiero 24 lata, na czerniaka sie nie nastawiam od razu. Mam nadzieje ze on poprostu sobie rosnie, ponoc tak na starosc ;) rosna pieprzyki ;D

Rosna na starosc pieprzyki prawda? Teraz tak sobie go ogladalam, wyglada w sumie jakby cos jasnego galaretkowatego naroslo na mojego wczesniejszego pieprzyka, ale twarde jest, nic nie czuc. Nie wiem juz sama...

Bylam u lekarza..mam najpierww isc do dermatologa, ale tak jakos szybko mnie z nim umowil...na srode...martwie sie jak cholera :(

Gość grabarka
nic sie nie martw na zapas ja byłam u rodzinnego, bo pieprzyk zmienił barwę na czerwoną dostałam skierowanie do chirurga, wyciął w znieczuleniu i badano wycinek, wszystko było w porzo... zmiana koloru wcale nie świadczy ,że to nowotwór może termin był wolny...

No mam nadzieje...kurcze wesel za 5 tygdni...moje wlasne, nie chcialabym zeby mi cos wycinali...a jak to wogole? wycinaja, a dopiero potem badaja ? dzieki grabarka...

Gość grabarka
może Ci nie wytną..jest wiosna to szybko się goi ..mnie wyciął, może to trwało w sumie kilka minut i wysyłaja do badania bliznę zaszył, nie ma do dziś śladu

Gość grabarka
..a miałam pod biustem i biustonosz mi ocierał,że tak sie przebarwiło! też sie denerwowałam i niepotrzebnie!

Gość zemlus
Ja to sie dopiero martwie mam takiego dosyc sporego odstajacego pieprza na plecach od zawsze chcialam go juz pare razy usunac ale jakos nie moglam sie wybrac a teraz kolo niego pojawija sie jakas taka brazowa narosl wyglada jak pieprz tylo plaskie jest z jednej strony wiesza ale z drugiej tez sie pojawila ale na razie jest mniejsza ide do lekarza we wtorek ale mam pietra bo jak sie naczytalam na internecie to nic innego tylko czerniak