Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DuoMama

Podwyższone leukocyty w bad moczu w 29tc

Polecane posty

Gość DuoMama

odebrałam dziś wyniki badań i okazuje się, że mam podwyższone leukocyty w badaniu moczu. Wizytę u gina mam w środę więc może któraś mi napisze, czy też miała i co z tego wynikło? oto mój wynik w badaniu właściwości fiz.-chem.: ciężar moczu 1,012 norma 1,015 - 1,025 (za niski) Leukocyty 100 norma a w osadzie moczu: Leukocyty 47,0 norma

Gość to leukocytoza

Gość DuoMama
ucięło mi kawałek tekstu :-) w osadzie moczu jeszcze są: bakterie 345,0 norma

Gość DuoMama
Cholipka, komp chyba mi jakiś kawał zrobił bo nie wpisały się normy: Leukocyty 100 norma

Gość DuoMama
nie wiem o co chodzi ale zjada mi cześć tekstu :-(

Gość DuoMama
Ostatni raz próbuję osad moczu leukocyty 47,0 (norma mniej niż 16,9) bakterie 345 (norma mniej niż 130,7) badanie fizyczno - chemiczne: leukocyty 100 (norma mniej niż 20)

Gość oczywiscie ze leukocytoza

Gość oczywiscie ze leukocytoza
WEZWIJ LEKARZA, GDY... W przypadku utrzymywania się podwyższonej leukocytozy, nie dającej się wyjaśnić opisanymi powyżej przyczynami należy skontaktować się z lekarzem w celu podjęcia specjalistycznej diagnostyki. Spośród chorobowych przyczyn podwyższonej leukocytozy należy wymienić: przewlekłe stany zapalne (dróg oddechowych, zatok, dróg moczowych, przewodu pokarmowego), krwawienia i krwotoki, urazy, oparzenia, ostre i przewlekłe choroby skóry, nerek, wątroby, płuc i układu krwiotwórczego i choroby alergiczne. Szczególnie niepokojące jest znaczne podwyższenie liczby leukocytów (powyżej 20,0 x 109/l) lub obecność w rozmazie nietypowych, patologicznych form krwinek. Należy podkreślić, że diagnostyka podwyższenia liczby krwinek białych jest często bardzo trudna i długotrwała, istnieje bowiem wiele chorób (od banalnych do bardzo poważnych chorób nowotworowych), które mogą objawiać się w ten sposób.

do oczywiście ze leukocytoza - tylko to co napisałeś dotyczy podwyższonego poziomu leukocytów we krwi :o

to LEUKOCYTURIA Badanie osadu moczu "Przy badaniu ogólnym moczu pod mikroskopem oglądany jest także osad moczu. Stwierdza się wtedy obecność drobnoustrojów, ilość leukocytów, kryształków różnych związków (moczanów, szczawianów i fosforanów), wałeczków różnego pochodzenia (szklistych, ziarnistych, nabłonkowych itd.). Krwinki białe, czyli leukocyty - człowiek zdrowy wydala w moczu w ciągu doby od 1,5 do 4 milionów leukocytów, co przy rutynowym badaniu osadu moczu odpowiada obecności 1-5 leukocytów w polu widzenia pod mikroskopem. Stwierdzenie w polu widzenia 10 i więcej leukocytów określane jest mianem leukocyturii. Jest ona wynikiem przenikania krwinek białych do moczu w jakimkolwiek odcinku układu moczowego. Najczęstszą przyczyną są zakażenia układu moczowego. Po stwierdzeniu znacznej ilości leukocytów dla potwierdzenia istnienia zakażenia konieczne jest wykonanie posiewu moczu i wyhodowanie w pracowni bakteriologicznej bakterii odpowiedzialnej za zapalenie." do tego liczne bakterie i wszystko jasne.