Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamma2005

Dziecko?!

Polecane posty

Gość Mamma2005

Chciałabym się dowiedzieć, dlaczego kobiety decydują się na dzieci tak późno a potem mają pretensje do całego świata że ich nie mogą mieć? Ja miałam 21 lat jak świadomie zdecydowałam się na dziecko(urodziłam bliźniaki :)) Zaryzykowałam, było cięzko,ale w tej chwili mam 25 lat, i życie przede mną. Moje dzieci chodzą do przedszkola skończyły 4 lata, i spokojnie mogę zdążyć jeszcze zrobić karierę,zająć się sobą ( piszę o tym, bo podejrzewam,że dla większości kobiet był to główny argument by się nie decydować) Wiem, że pierwszy spadek płodności u kobiety występuje już w wieku 27 lat.To dalczego kobiety tak z tym zwlekają? Ja mam już dosyć sfrustrowanych koleżanek,znajomych na imprezach, które otwarcie i męcząco opowiadają o swoich problemach z zajściem w ciążę (wszystkie są po 30) Przykro mi,ale to był ich wybór. Co o tym myślicie?

Gość ciekawe..
za co wychowalas te dzieci, skoro urodzilas w wieku 21 lat, za co kupilas mieszkanie, za co je karmilas??? przeciez w wieku 21 lat ja bylam na II roku studiow, wiec jak tu pracowac??? chyba od rodzicow nie ciagnelas? chociaz..bylas tylko dzieckiem, to moze i tak..mi tam glupio by bylo..

21 lat i dziecko? kochana, zycia by mi bylo szkoda. Urodzilam pierwsze po 30 i wiem, ze dobrze zrobilam. Jestem ustawiona, o nic nie zebram rodzicow i mam duuzo wiecej cierpliwosci do dziecka niz gdybym byla dwudziestoletnia smarkula!

Ale wy jestescie pojebane!!!!!!!!! nie macie dzieci wiec o czym wy gadacie,puste durne lale dla ktorych kariera jest najwazniejsza,zycze wam zebyscie mialy takie problemy z zajsciem w ciaze zebyscie je mialy dopiero po 50tce!!!! Glowe chyle przed dziewczyna z blizniakami,masz 100% racje!!! I teraz mozecie pisac co chcecia w dupie to nosze!!!

ja w wieku 21 lat studiowałam, chodziłam na imprezy, miałam wspaniałe życie towarzyskie i przeżywałam piękne, szalone chwile z moim obecnym mężem (wówczas chłopakiem). Nie wyobrażam sobie, żeby mieć dziecko w wieku 21 lat, a tego, co przeżyłam, Ty nie masz już szans doświadczyć. Teraz mam 29 lat i jestem w czwartym miesiącu ciąży :) Mamy z mężem ustabilizowaną sytuację materialną, zawodową, mamy ładne duże mieszkanie i finanse, żeby w niedalekiej przyszłości pomyśleć o budowie domu. Jestem szczęśliwa i nigdy bym nie zmieniła swoich decyzji

Gość Mamma2005
W wieku 21 lat dzieckiem? Hmmm, to zależy chyba od poziomu danego człowieka i podejścia do życia. A jeśli chodzi o pieniądze, to mój mąz był już po studiach i pracował. Dorobiliśmy się sami, ja jestem po studiach i też już pracuje.Mam odchowane dzieci, i jestem z tego dumna że dałam radę,że zaryzykowałam, że jestem szcześliwa i spokojna. Nie karzę kobietom rodzić dzieci po 20, tylko się zastanawiam dlaczego kobiety czekają aż tak długo, a potem na własne życzenie tak cierpią?

Gość ciekawe..
fretka, dziecko drogie, ja sie ciebie pytam..za co miec dziecko, kiedy jeszcze samemu jest sie dzieckiem??? przeciez nie pracuje sie w tym wieku na Boga!!!

Gość ciekawe..
do Mamma i co z tego, ze byl po studiach??? tak od razu po studiach kupil mieszkanie, samochod i jeszcze utrzymywal 4- osobowa rodzine? wierzyc mi sie jakos w to nie chce. na to niestety w Polsce pracuje sie kilka lat. dlatego nie dziw sie, dlaczego nioektore kobiety zwlekaja, ale niestety gdzies trzba mieszkac, czyms wozic dzieci i za co zyc..

Gość psychiczna tortura orencz
przeciez nie pracuje sie w tym wieku na Boga!!! - kazdy sadzi po sobie:D

Gość Mamma2005
Moje drogie, ja w wieku 40 lat,będę miała dzieci na studiach,i czas żeby jeżdzić na Kanary z męzęm a nie siedzieć w pieluchach i chodzić na wywiadówki.Albo co gorsza czekać po 5 -tym In Vitro..czy tym razem się uda...

Gość Mamma2005
Mój mąż skończył dobre studia, jeste starszy ode mnie o 5 lat.To niewątpliwie była dla nas komfortowa sytuacja. Ale mi nie chodzi o to że mają wszytskie kobiety rodzić w wieki 21 lat. Tylko dlaczego mając 30 lat,być po studiach,mieć dobrą pracą i aż tak się bać dziecka? a potem jak pisałam na własne życzenie cierpieć.

Gość ciekawe..
a poza tym, nie bylo Tobie glupio, przeciez nic nie wnioslas do zwiazku, zylas jak pasozyt...

dlaczego wy mierzycie swoja miara te dziewczyny ktore mialy wczesnie dziecko?? Moim dzieciom niczego nigdy nie brakowalo!!! I nie brakuje... Moj maz prcowal i zawsze bylo ok A druga sprawa jest taka ze nie wszystkie kobiety musza "balowac" zeby docenic zycie dla mnie najwazniejsze bylo miec zdrowe dziecko a nie imrezy... takze lubisz balowac to pobalowalas sobie a my dzieci wychowalysci ,no moze odchowalysmy. Ciesz sie ze jestes w ciazy,ale jest 90% kobiet ktore zwlekaja a potem pretensje straszne bo dzieci nie maja,albo albo,jak jest zabawa to nie ma dziecka niestety.Ja nie zaluje ani jednego dnia!!!

a przepraszam, gdzie autorka napisala, ze kazdy POWINIEN MIEC DZIECKO?? typowa plska mentalnosc - uderz w stol a nozyce sie odezwa:o te wyzej co pisza ze sa w ciazy czy tam maja dziecko (urodzily po 30) - szczescie wam i chwala, ale po jaki chuj sie bulwersujecie, skoro autorka wyraznie napisala, ze odnosi sie do tych KTORE NARZEKAJA NA PROBLEM Z ZAJSCIEM W CIAZE???? :o:o:o

Mamma2005, skoro teraz już jesteś po sudiach to rozumiem, że musiałaś je zacząć lub kontynułowac zaraz po urodzeniu dzieci. Studia to czas spędzany na uczelni, w bibliotekach i nad książakami, więc powiedz mi, co się działo wówczas z Twoimi niemolakami? Bo chyba nam nie powiesz, że mąż, który, jak twierdzisz, zarabiał na Wasze utrzymanie, mieszkanie, jednoczesnie był z dwójką małych dzieci? Rodzicom je podrzuciłas, a może opiekunce ... ? To nazywasz odpowiedzialnoscią i dobrym macierzyństwem???? Ile razy zaniedbałaś dom, swoje obowiązki i dzieciaki, bo nie dałaś rady, bo Cie coś przerosło??? Ile kłótni z mężem przerobiłaś w nerwowych monetach, kiedy trzebabyło pogodzić tyle trudności ??? No wybacz, ale kompromitujesz się, udowadniając coś, czego nie ma. Oczywiście nie zaprzeczam, że może sobie poradziłaś, ale czarno na białym widac, że świadomie nie piszesz tutaj o wyrzeczeniach i konsekwencjach Twoich decyzji, a zaryzykuję nawet stwierdzenie, że mocno ubarwiasz swoją sytuacje, bo każda rozsądna kobieta wie, jak wygląda życie z bliżniętami przez pierwsze dwa lata

fretka83 sądząc po twojej wypowiedzi musisz być zdrowo jebnięta :o żal mi tylko ( tzn nie żal , wywołuje we mnie to uśmiech) dziewczyn młodych które z głupoty zaliczyły wpadkę, dzieciaka \"odchowali\" rodzice a potem one wszystkich naokoło przekonują jak to cudownie zajść w planowaną(!) ciąże w wieku lat 17-18-19 :o Co do ciebie autorko każdy ma inne priorytety... to, że ty zdecydowałaś się na dziecko w wieku lat 21 nie znaczy, że WSZYSCY muszą w tym wieku rodzić

Gość Mamma2005
Ta dyskusja mija się z celem. Nie miał być to wątęk propagandowy: rodzenie dzieci w wieku 21 lat.. echh... Byłam tylko ciekawa.

Gość bo kazda musi miec dziecko
kiezdys tylko ze o tym nie wie bedzie wyc i przeklinac ze myslala tylko o sobie

Gość ciekawe..
nic sobie nie zawdzieczasz, nic a nic...koszmar

Gość JaMama2001
bez przesady w wieku 21 lat nie jest się dzieckiem...przynajmniej nie powinno się być... ....w wieku 21 lat ja byłam na 3 roku studiów nie na 2, utrzymywałam się sama co najmniej od 2 lat. Od osiemnastki zdołałam się wyszaleć "po kokardę" .... a akademika i zycia na walizkach miała serdecznie dość, mój 3 lata starszy facet- obecnie mąz, też był samowystarczalny i po studiach.... oczywiście najpierw mieszkaliśmy w mieszkaniu wynajętym- nie trzeba od razu kupować! ...uważam, ze to był świetny moment na dziecko! właśnie, zeby się spiąć i wziąć ostro do roboty, a nie marnować czas na kolejnych takich samych imprezkach. Zaskoczyło za 1 razem i mamy ślicznego synka, który obecnie jest w 1 klasie, mamy mieszkanie i to nie jedno, kredyty już praktycznie spłacone, nie narzekamy na finanse.... teraz jestem w drugiej ciąży i powiem szczerze, staraliśmy sie 1,5 roku.... było duuuzo trudniej..... ale nie wyobrażam, sobie mieć dzieci później niż, po trzydziestce...

to, że kobiety koło 30 mają problem z zajciem w ciążę może być związane z wiekiem, ale wcale nie musi. Jest tysiące innych przyczyn. Również wiele młodych kobiet ma te problemy - nie ma ścisłej zasady

Gość cukierasek ty sama jestes
jebnieeta ja tez nie uwazam ze wyszalc sie bymiec dziecko, mùusze zaliczac imprezy itp jedno jest pewne TE KTORE SIE DECYDUJA (nie wpadaja) SA SZYBCIEJ DOJRZALE, NIZ TE CO NIBY KARIERE ZDOBYWAJA

cukierasek ja mialam tyle lat co Mamma 25 jak urodzilam pierwsze dziecko.Nie odzywaj sie jak nie wiesz... Kazda powinna robic jak uwaza,ale jak nie idzie zajsc w ciaze bo czekala 15 lat na to zeby sie tym zajac to po co narzeka??? Niech teraz zaluje ze jej dziecko nie ma juz conajmniej 6 lat... taklie mam zdanie

to, że ty zdecydowałaś się na dziecko w wieku lat 21 nie znaczy, że WSZYSCY muszą w tym wieku rodzić - cukierasek, a teraz przewin streone do gory, przeczytaj wszystko raz jeszcze i zastanowsie raz jeszcze, o czym mial byc topik:)

Gość 1003
bo kazda musi mieć dziecko---> ja jestem mezatka juz 6 lat i nie chce miec nigdy dzieci...bo dziecko to tylko kula u nogi...

Gość sama jestes kula dla swiata
tylko dupy na pusto dajesz darmozjadezie

Gość Mamma2005
Pisałam,że było cięzko.Ale czy z bliźniakaki w wieku 35 lat by nie było? Na studiach byłam na urlopie dziekańskim a gdy moje dzieci poszły do przedszkola w wieku 2 lat z kawałkiem wróciłam na studia i je skończyłam.Dzieninie, normalnie,kulturalnie jak każdy inny. I miałam z tego ogromną satysfakcję.