Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agent123

Świńska grypa prawdopodobnie dotarła już do Polski.

Polecane posty

Bądźcie czujni. Unikajcie dużych zgromadzeń ludzkich i często myjcie ręce. Jeżeli ktoś z was będzie miał objawy grypy, powinien się pilnie zgłosić do lekarza. I pamiętajcie żeby wchodzić na stronę Lady GaGa: www.ladygaga.com

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pingu34
Szpitale nie będą przyjmować z objawami świńskiej grypy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czy to znowu Ty Florek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weteryniarz
pogłowie świń w kreju się zmniejszyło, a tu niespodziewanie nowych pacjentów przybędzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A w super expresie napisali ze na grype zachoruje 10 mln osób, o kurwa a ja dzis byłem w kinie z przeziębioną dziewczyną i dziwiłem sie jak mozna sie załatwic przy takiej temperaturze😭 o fuck

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lady GaGa to moja ulubiona piosenkarka. A wracając do kwesti pandemii świńkiej grypy, to WHO szacuje że pomocy medycznej może w ciągu dwóch lat potrzebować około 1,5 miliarda ludzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość llllllllllllllllll
a wogole skad sie wzila ta grypa swinska.od chorych swon czy jak? bo nie kapuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan patafian
pierdolenie o szopenie/chopinie :P ptasia grypa też miała dziesiątkować ludzi, panika, martwe łabędzie, szczepionki a teraz kto o tym pamięta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zmieniam zdanie
Czym jest świńska grypa? To ostra choroba zakaźna, wywołana przez wirus H1N1, charakteryzująca się dużą liczbą zachorowań wśród świń, ale ich niską śmiertelnością. Epidemie tej grypy dosięgają trzody sezonowo. Niestety ludzi zaatakowała zmutowana wersja wirusa, zawierająca w sobie zarówno geny świńskie, jak i ludzkiej i ptasiej grypy (świnie mogą bowiem być zaatakowane przez wirusy także i tych odmian grypy, co prowadzi do mutacji). Epidemie wśród świń pojawiały się na wielu kontynentach, w Ameryce Północnej, Południowej, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Włoszech, Kenii, Chinach i Japonii. Jakie są objawy? Podobne do tych towarzyszących grypie sezonowej. Występuje gorączka, osłabienie, brak apetytu, kaszel, a w niektórych osób także katar, ból gardła, nudności, ból w klatce piersiowej, wymioty i biegunka. Objawy u dzieci, które szczególnie powinny alarmować: - szybki oddech lub problemy z oddychaniem - brak łaknienia - brak interakcji - objawy grypopodobne, wysoka gorączka, kaszel - wysypka Jak można się zarazić? Zwykle ludzie zarażają się przez kontakt z zarażoną świnią (szczególnie narażeni są więc pracownicy ubojni, hodowcy), aczkolwiek niektóre przypadki zachorowań wystąpiły u osób, które nie miały kontaktu ze zwierzętami, co najbardziej martwi epidemiologów. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) potwierdziło, że wirus przenosi się z ludzi na ludzi, ale nie wiadomo jeszcze jak bardzo jest zaraźliwy. Transmisje z ludzi na ludzi ograniczały się jednak na razie tylko do bliskich kontaktów. Zarażenie między ludźmi jest takie samo jak w przypadku grypy sezonowej – drogą kropelkową (kichanie, kaszel), a także przez kontakt z wydzieliną z dróg oddechowych chorego. Zarażeni mogą przenosić wirusa na innych zarówno przed, jak i po wystąpieniu objawów. Jak długo wirus żyje poza ciałem? Niektóre wirusy i bakterie mogą żyć nawet 2 godziny na takich powierzchniach jak chusteczki, klamki, biurka. Jak można się uchronić przed zarażeniem? Przede wszystkim należy myć ręce. Nie należy dotykać powierzchni, które mogły mieć kontakt z wirusem (wydzieliną chorego). Należy unikać kontaktu z chorymi oraz dotykania oczu, nosa i ust – tą drogą wirus szybko przenika. Chorzy powinni bezwzględnie zakrywać usta i nos kichając i kaszląc, chusteczki należy wyrzucać! Czy jedzenie wieprzowiny jest bezpieczne? Tak. Świńska grypa nie przenosi się w ten sposób. Wirus świńskiej grypy ginie w temperaturze 700C. Jedzenie prawidłowo przygotowanego i poddanego obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie itp.) mięsa jest bezpieczne. Jak można zdiagnozować infekcję u ludzi? Najlepiej 4-5 dni od wystąpienia objawów, kiedy osoba jest mocno zaraźliwa, chociaż np. dzieci mogą rozsiewać wirus do 10 dni a nawet dłużej. Czym można leczyć świńską grypę? Niestety wirusy zbadane w przypadku ostatnich zachorowań wśród ludzi były odporne na część leków antywirusowych. W leczeniu zaleca się dwa z obecnych na rynku leków przeciwwirusowych: oseltamiwir (znany u nas jako Tamiflu) i zanamiwir (znany jako Relenza). Czy istnieje szczepionka na świńską grypę? Chroniąca ludzi, nie. Istnieje tylko przeznaczona dla świń. Wciąż nie wiemy także w jakim stopniu i czy w ogóle, sezonowe szczepionki przeciwko grypie chronią przed jej świńską odmianą, świński wirus H1N1 bardzo różni się bowiem od jego ludzkiej odmiany. Czy grozi nam pandemia? Jest wysoce prawdopodobne, że ludzie, którzy na co dzień nie mają kontaktu ze świniami, nie mają naturalnej odporności na tego wirusa. Zakres pandemii jest jednak trudny do przewidzenia – zależy od stopnia odporności wśród ludzi (zarówno na świńskiego wirusa jak i zwykłego, sezonowego) i złośliwości samego wirusa. Prawdopodobnie największą epidemią, która dotknęła ludzkość była tak zwana grypa hiszpanka, która w 1918 roku pochłonęła 50 milionów istnień ludzkich. Pozostaje ona punktem odniesienia dla ostrzeżeń o wszystkich innych potencjalnych przypadkach pandemii. Porównanie z hiszpanką stało się więc wyświechtane, ale tym razem jest bardziej na miejscu niż do tej pory. Zazwyczaj wirus grypy atakuje dzieci, osoby starsze i z osłabionym układem odpornościowy. Ostatnie przypadki, podobnie jak większość ofiar z 1918 roku to osoby młode i cieszące się dobrym zdrowiem. Wg klasyfikacji WHO, obecny stopień pandemii w przypadku grypy świńskiej to 3.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan patafian
za 2 miesiące zapomnicie o tym jak o taśmach oleksego, aferze rywina czy ojcu hejmo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i wszystko jasne
O wiele gorszym zagrożeniem w tym momencie dla naszego zdrowia są przepisy, które mają wejść z końcem roku. Dotyczą one kodeksu żywnościowego, a co najgorsze robi się to po cichu, żeby zwykły człowiek się nie dowiedział. Ja się dowiedziałam mając kontrolę z sanepidu. Poniżej zamieszczam cytat na temat wspomnianego kodeksu : "Właściwe żywienie i zdrowie zagrażają "interesom chorobowym" przemysłu farmaceutycznego, ponieważ zmniejszają zapotrzebowanie na syntetyczne lekarstwa. Żywność pozbawiona pozostałości po pestycydach, sztucznych dodatków i innych trujących środków może być - z definicji - wytwarzana jedynie w przypadku zmniejszenia globalnego użycia lub - w idealnych warunkach - całkowitej eliminacji tych chemikaliów. Jest to jednak sprzeczne z interesem przemysłów farmaceutycznego i chemicznego, które produkują te substancje, gdyż skutkowałoby to niższymi zyskami, lepszym zdrowiem całej populacji, a w konsekwencji spadkiem spożycia syntetycznych leków. Szeroki zakres działań Komisji Codexu Alimentarius stwarza potencjalne zagrożenie dla przyszłego zdrowia ludzkości. Grozi nam świat, w którym dostęp do bezpiecznej żywności i efektywnych dodatków do naszej diety będzie ograniczony i poddany kontroli interesów przemysłu farmaceutycznego i chemicznego. Codex ustanawia standardy i wytyczne nie tylko w odniesieniu do zwykłych produktów żywnościowych, ale również witamin, mineralnych dodatków do żywności, zaleceń zdrowotnych, żywności organicznej i genetycznie modyfikowanej, oznaczania żywności, reklamy, dodatków spożywczych i pozostałości pestycydów. Codex we wszystkich dziedzinach przedkłada interesy ekonomiczne, zwłaszcza przemysłu farmaceutycznego i chemicznego nad ludzkie zdrowie. Wytyczne w sprawie Witamin i Mineralnych Dodatków do Żywności zostały przyjęte przez Komisję Codexu Alimentarius jako nowy globalny standard podczas spotkania w Rzymie w lipcu 2005 roku. Wykorzystują one jako podstawę restrykcyjną dyrektywę Unii Europejskiej w sprawie dodatków do żywności i nakazują ustanawianie restrykcyjnych ograniczeń odnośnie przyjmowania witamin i minerałów. Co więcej, zakazują twierdzenia, że witaminy i dodatki mineralne pozwalają zapobiegać, łagodzić i leczyć choroby. Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę dowodów wskazujących na to, że pozwalają one nie tylko chronić zdrowie, ale również przywracać je, globalne zalecenia mają doprowadzić do tego, żeby sprzedaż produktów, które leczą i chronią zdrowie, stała się wyłączną domeną przemysłu farmaceutycznego "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo inteligentny
co za idiota zakłada taki temat na forum erotycznym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I wszystko jasne, wygląda na to że ktoś chce pozbawić ludzie możliwości samodzielnego dbania o zdrowie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i wszystko jasne
MAŁRYCY - dziecko, piszesz o grypie Hiszpance ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan patafian
tyle tylko że w 1918 poziom opieki zdrowotnej był o wiele niższy nic obecnie. Ponadto ludzie pracowali ciężej, jadali gorzej, mieszkali w gorszych warunkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i wszystko jasne
MAŁRYCY - dziecko, jeśli już to lesbijko :D inna sprawa, że do tej pory uważałam się za osobę heteroseksualną :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Małrycy, zwracaj się z szacunkiem do I wszystko jasne. Grypa Hiszpanka w latach 1918-1919 zabiła około 50 milionów osób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan patafian
to teraz będzie grypa meksykanka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×