Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hurraaa jestem mamąąąą

Podział

Polecane posty

Gość Hurraaa jestem mamąąąą

Jak u WAS wygląda podział obowiązków? U nas jest tak - mąż pracuje - i to naprawdę ciężko, robi zakupy, wyprowadza psa, czasami pranie, śniadanko. Ja zajmuję się dzieckiem ( 2 miesiące ), domem i gotowaniem. Wspólnie kąpiemy dziecko. Widzę, że mąż jest zmęczony - ja też :) No ale uważam , że powinien też zajmować się troszkę dzieckiem. Jak to wszystko pogodzić???

mozesz isc z dzieckiem na zakupy jak on bedzie w pracy a zato ten czas co normalnie poswieca na zakupy moze spedzic z dzieckiem

Gość Hurraaa jestem mamąąąąąą
up

Gość Myszkaa komputerowaa
Maz pracuje, ja tez tylko w domu, wiec w tym czasie jeszcze sprzatam i gotuje, wychodze z dzieckiem na spacer. Zakupy robi maz po pracy lub ja kiedy on juz wroci, wtedy moze zostac z dzieckiem. Maz wynosi smieci, w weekend czasami posprzata jak ma wolne. On kąpie dziecko, ja je wycieram i ubieram.. moglabym tak mnozyc i mnozyc :) Najwazniejsze, ze jest sprawideliwy podzial obowiazkow :)

Gość Hurraaaa jestem mamąąąą
Myszko, kiedy masz czas tylko dla siebie???

Gość Słodka Karolinka
Jak dziecko śpi :) Czyli wlasnie teraz... zasypia kolo 12 a budzi się kolo 15 :) Poza tym jak maz jest w domu.. bawi sie z synem, ja moge spokojnie poczytac ksiazke czy wyjsc z kolezanka na kawe :) To wszystko kwestia dobrej organizacji :)

Gość Myszkaa komputerowaa
Pomieszal mi sie nick, bawilam sie w podszyw :)

Gość oboje pracujemy
sprzątamy również razem. Rzadko któreś z nas gotuje bo czasu mało. Wieczorem dzieckiem zajmuje się ja i mąż w zależności od tego czy jedno nie ma czegoś do zrobienia. W weekendy odpoczywamy razem z dzieckiem:) Ogólnie w tygodniu mało mamy czasu.

Gość podnoszeeeeeeeeeeeee

Gość ottttooo
rano wstajemy o 6 (tak synek wstaje tez ;) ) maz idzie do pracy a ja zajmuje sie dzieckiem ok 11 Niniek idzie spac a ja gotuje obiadek i mam czas dla siebie ok 14 przychodzi Niania odebrac dziecko mam ok godziny na popsrzatanie mieszkania (ile mi sie uda ;) ) i uciekam do pracy ok 18 moj maz wracajac z pracy odbiera dziecko bawi sie z Nim, kapie i kladzie spac potem ogranie mieszkanie tyle co ja zostawie:) ja koncze o 21 (pracuje 10 minut od domu) przychodze do domu, pogadamy, obejzymy cosik i spac :) weekendy mamy dla siebie ot taki podzial obowiazkow

Gość jest dobrze
zachęcaj męża do zajmowania się dzieckiem, może niech je bierze czasem na spacer razem z psem, ale pod żadnym pozorem nie wręczaj mu na progu wrzeszczącego niemowlaka jak wraca zmęczony z pracy. Niech ma też trochę czasu dla siebie...i dla ciebie. I tak ci pomaga, a są faceci, którzy palcem w domu nie ruszą. I nie staraj się być supermamą i superpaniądomu oraz superżoną, bo to niewykonalne. Nic się nie stanie jak czasem zrobisz obiad z mrożonki, albo zamówicie pizzę, a dziecko wykąpiesz co drugi dzień. Ja tak robię, gotuję raz na dwa dni i zamrażam, czasem jemy pizzę, nie prasuję więcej niż to konieczne, sprzątam umiarkowanie, a w dzień wolny podrzucam dziecko rodzicom, a sami idziemy do kina czy na kręgle. Świat nie kończy się na niemowlaku. Nie mam zamiaru się zaharować tylko dlatego, że mam dziecko i nie wymagam tego od męża.

Gość mama malego Danielka
Mamy synka 2,5 miesiaca i nie ma specjalnie jakiegos wyraznego podzialu obowiazkow. W ciagu dnia, kiedy maz jest w pracy to wiadomo, ja zajmuje sie synkiem, natomiast kiedy on wraca robimy to wspolnie. W nocy do malego tez zazwyczaj wstajemy razem (budzi sie raz w nocy i jedno z nas go przewija, drugie przygotowuje butelke). Gotujemy na zmiane, duze zakupy robimy w soboty razem lub sam maz (w tygodniu czasem po cos skocze jak sie okaze, ze czegos nie mam). My mamy taki komfort, ze raz w tygodniu przychodzi do nas pomoc domowa, ktora dokladnie sprzata, prasuje nasze rzeczy (rzeczy synka prasuje sama, bo nie chce, zeby robila to obca osoba...), myje okna i ogolnie wykonuje te ciezsze domowe prace, wiec to nam odpada. CO do reszty to generalnie dzielimy sie wszystki, co robimy w domu.

Gość mamy dwoje przedszkolaków
Nie mamy podziałów. Robimy to co trzeba zrobić. Jak widzę garnki w zlewie to znaczy, że trzeba je zmyć. Jak mąż widzi pranie w pralce to znak, że trzeba je powiesić. Nie wieszamy sobie podziału obowiązków na lodówce tylko używamy mózgu.

Gość a u nas mąż duzo robi
kąpie dziecko sam, ja czasem asystuje tylko. ja i dziecko dłużej spimy, do ok 9, więc rano widzimy sie tylko jak mąż całuje nas na dobranoc. w dzien ja zajmuje sie dzieckiem. podaje mężowi liste zakupów, po pracy wraca z torbami i na zmiane robimy kolacje. do sprzątania i prasowania mamy panią. dzidzia duzo spi, budzi sie dopiero ok 5-6 rano na cyca, mąż ją podaje i spimy juuz razem. pieluchy nie zmieniamy, bo mała sie zalatwia dopiero ok 9 rano. zmiana pieluszki w nocy jest zbędna, bo jest suchutka.