Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slepaczka

silikonowa szczoteczka do dziąseł- od kiedy masowac je?

Polecane posty

Gość slepaczka

Widziałam taki zestaw; szczoteczka silikonowa do masowania dziąseł, ale nie wiem czy mozna masowac dziąsła noworodkowi czy od jakiegos miesiąca? druga szczoteczka z włosiem do pierwszego ząbka- do mysia. I trzecie szczoteczka tez do mycia juz pierwszych ząbków.

tą silikonową szczoteczke moje dziecko uwielbia - najlepszy gryzak z możliwych (wszystkie te wkładane do lodówki , plastikowe, zelowe gumowe etc leżały w pudełku nieużywane). Córa ma 1.5 roku i przy ząbkowaniu nawet teraz podchodzi do szafki, bierze szczoteczke i jak juz \"sobie ulży\" odkłada z tekstem \"uś\". A zaczelyśmy jakoś wcześnie, jak zaczęła sama świadomie wkładać rózne rzeczy do buzi (w tym paluszki) i masakrować dziąsełkami. Z włosiem kupiliśmy jak pojawiły się całe ząbki, dwójki na dole były i póżniej na raz szły górne jedynki i dwójki na dole. Ale silikonowej nic nie przebije.

Gość slepaczka
ale poco 1.5 roczne dziecko sobie ma ulżyc w masowaniu dziąseł?Przeciez ma ząbki juz.

slepaczka - moje dziecko ma 1.5 roku i nie ma wszystkich ząbków. Teraz wychodzą jej czwórki na górze, trójek wogóle nie ma, nie wspominając o piątkach. Wiec jeszcze trochę bólu przed nami. Przez kilka dni miala gorączkę po 39 stopni :O Lekarz nic nie znalazł i obstawia zęby (chyba ma racje, bo na 3 dzień juz jest lepiej, a trzydniówke juz zaliczaliśmy). Szczególnie, ze mała intensywnie dząsełka masakruje czym tylko się da.

córa późno zaczęła ząbkowanie, dopiero w 10 miesiącu wyszły jej dwójki na dole. Póżniej dłuuugo nic i na raz jedynki na górze, dwójki na dole. Później znowu przerwa i dwójki na górze. Później znowu nic i czwórki na dole. Później przerwa i wychodzą teraz czwórki na górze i chyba zanosi sie na trójki, bo dziąsła napuchnięte na dole..

Szczoteczka silikonowa ma to do siebie, że nie podrażnia dziąseł, nawet masowanie taka szczoteczka dziąseł podczas szczotkowania przynosi dzieciakowi ulgę. Bez względu na to kiedy dziecku zaczyna się wyżynać ząbki, dobrze jest mieć coś takiego pod ręką.